Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Jak na ženy - stručně a jasně  

Posted by SomeoneCZ in ,

Dnešní trh už nějakou tu dobu nabízí návody jak zvýšit své šance u žen. Trh zoufalých a nezkušených si to zkrátka žádá. Jenomže, co když jde ve skutečnosti jenom o trh s uměle nafouknutými radami? Vybral jsem proto některé otázky, které jsem dostával od začátku svého psaní o vztazích, a nabízím na ně stručné, jasné a konkrétní odpovědi.

Jak se oblékat?

Požádejte sestru či kamarádku, ať vás obleče. Pochopitelně požádejte ty, které se oblékají k světu. Vzhled hraje roli. Nepodceňujte ho jen proto, že někteří muži mají úspěch, ačkoliv jsou jim módní trendy více než ukradené. Stejně si vás pak dlouhodobá přítelkyně obleče podle svého. Pamatujte, že kromě šatů, záleží i na fyzickém vzhledu, a že méně je někdy více.

Jak potlačit strach z oslovení?

Tím, že budete ženy oslovovat a že pochopíte, že odmítnutí je obvyklá a častá reakce. Výsledek oslovení je souhra mnoha faktorů, např. váš fyzický vzhled, zda je zadaná, IQ, atd., které nemáte šanci ovlivnit. Uvědomte si, že není třeba se zbytečně stresovat – tj. mít strach z oslovení. Určitě vás pro výstrahu nepopraví na policejním dvorku jen proto to, že jste ji oslovili.

Jak oslovit?

Obvykle slovem ahoj. "Zaručené návody" staví na placebo efektu, který vás může vyhecovat k oslovení ženy. Podstata je vždy stejná. Musíte s ní promluvit a mít si co říci. Jak byste to potom chtěli dělat ve vztahu? Snad přece nebude celý život používat naučené cizí věty.

Jak přimět ženu, abys vás oslovila první?

A co kdyby vás radši chtěla oslovit dobrovolně? A když nechce, to je skutečně takový problém ji oslovit první? Buď ji oslovíte, nebo ji necháte jít. Šance, že vás osloví první, jsou příliš malé.

Jak využít přátele?

Přátelé vás mohou seznámit, zapůsobit už musíte vy sami. A to osobně.

Co když je pořád v přítomnosti někoho třetího?

No, tak je. Holt ji budete muset oslovit i za takových podmínek, když nejsou jiné. Podívejte se, namísto "spřádání intrik", jak ji izolovat od okolí, obvykle stačí počkat. Jestli nemá nařízený nepřetržitý soudní dohled, pravděpodobně se někdy ocitne sama. Ale proč čekat?

Jak na Internetu?

Jako v reálném životě. Domluvit si rande, nevykecávat se, netrávit věčnost statusováním na Facebooku, atd.

Jak získat e-mail?

Ptejte se raději na telefon. Během hovoru totiž slyšíte i tón a dikci jejího hlasu. Její hlas vám poskytne cenné indicie o tom, co si o vás skutečně myslí.

Pokud vám však telefon nechce dát, nicméně se snaží o kontakt, můžete si vzít i e-mail. Avšak pozor, pouhou nabídku e-mailu namísto telefonního čísla bych klidně považoval za výmluvu.

Jak získat telefon?

Zeptat se, jaké má číslo. Je to úsměvné, ale v ne zase tak dávných dobách, kdy ještě nebyly mobilní telefony, maximálně vám dala číslo domů. Číslo, které mohla zvednout jak maminka, tak i tatínek. A dnes se mladí pánové bojí zavolat na telefonní číslo, o kterém vědí, že ho zvedne právě jenom ona.

Kdy zavolat?

To záleží na tom, jak často jste spolu před tím komunikovali. Pokud jste ji neplánovaně sbalili o víkendu někde na rockovém koncertu, klidně jí zavolejte za pět dnů. Když jste ji sbalili na Internetové seznamce s frekvencí několika zpráv denně, je už asi logicky podivné utnout kontakt a zavolat až za pět dní. Zkrátka, je třeba přemýšlet a slepě nekopírovat cizí návody.

Jak rozumět sms?

Stejně jako každému jinému psanému projevu. Jen je třeba si rozmyslet všechny možné výklady díky absenci diakritiky a omezené délce zpráv.

Jak ji pozvat na rande?

Prostě jí navrhnete akci ve dvou. Když balíte puberťačku, anebo vám dělá problém použít slovo rande, protože se bojíte odmítnutí či působíte nedočkavě, zkrátka slovo rande neříkejte.

Jak poznat výmluvy?

Nevymlouvá se tehdy, pokud se vyjadřuje v jasných a konkrétních termínech. Např. pokud jde o rande, jasně si dohodnete místo i čas, což pochopitelně dodrží.

Jak se chovat na rande?

Buďte uvolnění, ale nezapomeňte, že chytrá dívka vyhodnocuje vaše chování. Tak se po ní hned neviňte jak břečťan. Opravdu to není nezbytné. Zejména starší, inteligentní slečny, bez touhy po roztodivných sexuálních eskapádách, vaši zdrženlivost ocení. Pusa na konci prvního rande opravdu stačí.

Kdo platí na rande?

Platí ten, kdo pozval. Obvykle to bývá muž. Pozor, neplatí za ni vždy ve smyslu placení na všech rande. Cílem placení není hrát si na sponzora. Ani role strýčka Skrblíka není zrovna výhrou.

Jak používat řeč těla

Není cílem předstírat své pocity hraním specifických tělesných gest – mluvit falešnou řečí těla. Důležité je naučit se číst řeč těla u ostatních, a zároveň ji konfrontovat s tím, co vám říkají a jak se vůči vám chovají.

Jak zjistit vaši přitažlivost?

Sledujte, jak se vůči vám chová.

Jak se vyhnout trapnému tichu?

Trapné ticho je váš subjektivní pocit. Obvykle stačí něco říci.

Jak být vtipní za každých okolností?

A za jinou fata-morgánou byste se honit nechtěli? Nevyprávějte jí pořád nějaké vtipy. Zkuste raději nějaký příběh, nebo si prostě jen popovídat o věcech, které vás oba zajímají.

Co dělat, když testuje?

Použít zdravý rozum, slovníkovou taktiku (na ustálené otázky odpovídat ustálenými, osvědčenými odpověďmi), a zejména neopustit vlastní žebříček hodnot.

Jak nebýt kamarádem?

Polibte ji. Prostě jí dejte najevo, že chcete víc – polibek. Třeba to vyjde, třeba ne. Viz strach z odmítnutí.

A co romantika?

Jj, mají ji rády. Ale ne mucky-mucky. Hledají muže, ne zamilované štěně.

Existují případy, kdy k rozpadu vedla chronicky zvýšená úroveň romantiky ze strany muže. Možným symptomem je např. obdarovávání ženy květinami, jako kdybyste snad provozovali nucený květinářský výsek.

Kdy a kolik květin darovat?

Některé ženy se zamilovaly do mužů, kteří jim (z počátku) nosili květiny při mnoha příležitostech, a jiné se zamilovaly do mužů, kteří darují květiny k narozeninám, svátku a "pomerančům do nemocnice".

Nenoste květiny na první rande (mn. č). Neprojevujte se jako zmatený romantik, který květinami projevuje city, které ještě u normálního člověka nemohly vzniknout. A když už to tak nějak šlo i bez květin, dokážete ženu potěšit i dalšími způsoby, tak bych klidně zůstal u druhé možnosti. Neznám jediný případ, kdy by chronický nedostatek květin vedl k rozpadu vztahu.

Jak je to s romantikou v próze, poezii a jiném umění?

Nejde o realitu. Co prodává je romantika – kouzlo, které existuje jenom na papíru. V knize si spisovatel vymyslí takové city, postavy a okolnosti, jaké potřebuje. V reálném životě nikdy takový luxus mít nebudete.

Porovnejte si Hladit vlasy tvý od Arakainu a Woman od Johna Lennona. Texty písniček, jako je Woman, jsou ve skutečnosti často jen zoufalé škemrání s totálním nedostatkem sebeúcty. Budiž vám výstrahou, že ačkoliv takové písničky ženy považují za romantické, v reálném životě se v nich prezentované chování nesetkává s "přílišným úspěchem".

Jak říci správně miluji tě?

Česky, pokud to tak skutečně cítíte. A neopakujte to jako kolovrátek.

Kdy a jak na sex?

Podle vzájemné chuti. Ne proto, že kdosi napsal do návodu, že teď už byste měli a zrovna takhle.

Jak sbalit ženu na jednu noc?

Můžete si najít ženu, která ten večer jedná z nějakého důvodu v tzv. zkratu. Není to ovšem od vás zrovna etické chování. Nicméně, takový scénář není ani moc pravděpodobný. Spíše si musíte najít "sexuálně svobodomyslnou ženu". Na řadu z nich pochopitelně pomáhá, když dáte najevo, jaké finanční výhody či společenské uznání by mohla mít, když rozhodí nožkami právě pro vás.

Normální ženu můžete dostat do postele dříve, než by byla ochotná přiznat. Ale když je to příliš brzy, je to příliš brzy. Raději v takovém případě přemýšlejte i nad jinými důvody, než že to udělala pro vaše krásné oči a nepřekonatelný ostrovtip. A raději se zamyslete ještě před akcí. Po akci by vám to už hladiny příslušných neurotransmiterů taky "nemusely chtít dovolit".

V každém případě věnujte pozornost i sexuálně přenosným chorobám. Ne každá se přenáší "až" pohlavním stykem.

Co znamená ženské ne?

Když žena říká ano, myslí tím ano. Když říká ne, myslí tím možná. Když říká možná, chce vlastně říci ano. Tak na takovéhle rady urychleně zapomeňte.

Podívejte se, říká-li ne, buď si s vámi hraje, když myslí něco jiného, tj. manipuluje s vámi, anebo se vyjádřila jasně. A pak její odpověď respektujte. V prvním případě je tedy nežádoucí se snažit, v druhém je to zbytečné. Zkrátka, naučte se prohrávat.

Proč mají ženy rády drzé muže?

Protože se jim nebojí říci ne.

Kdo je hodný hoch?

Může to být muž, který se bojí nesouhlasit s ženou, aby nepřišel o její přízeň. Může to být muž, který staví ženu na piedestal a který si racionalizuje i její výmluvy vůči němu. Jenomže stejně tak dobře to může blíže neurčený univerzální viník. Takový třídní nepřítel. "Nedaří se vám u žen", říká guru svádění, "protože jste hodný hoch". Hodný hoch je vágní termín.

Která žena je Správná?

Nelže vám, je ve vztahu loajální, nevyužívá vás ani vaše bankovní konto, je flexibilní a můžete jí věřit. Nevyhýbá se zodpovědnosti, dokáže udělat správnou věc i přesto, že by pro ni bylo pohodlnější jiné řešení.

Slečna Správná s vámi nechce manipulovat, a zároveň nechce ani manipulátora, který by s ní hrál psychologické hry. Varujte se lidí, kteří vnímají vztah jako psychologickou hru, kdo z koho.

Pozor, výše zájmu nemění povahu. Pouze může dočasně potlačit projevy některých nežádoucí povahových rysů. Takže mějte oči na šťopkách a nenechte se opít rohlíkem.

Kde najdete Správnou?

Není seznam zakázaných míst, leda byste ji snad hledali na pokoji veřejného domu sexuálních služeb. Nejpravděpodobněji ji sbalíte tam, kde se oba věnujete společným zájmům.

Jak sbalit zadanou?

A proč byste chtěli sbalit ženu, která má jiného? Chcete-li loajální a ona taková je, je to pro vás zbytečná námaha. Pokud však současného partnera využívá, prakticky usilujete o mrchu. Pokud mu s vámi jenom zahne, usilujete o neloajální ženu. Pokud ji to už se současným partnerem nebaví, ale je s ním z nějakého důvodu, je mi líto, ale vždyť ho přece využívá.

Proč chtít zadanou ženu namísto ženy s vyřešenou minulostí? Jestli si myslíte že na sex, tak vás upozorňuji, že pravidelným sexem s jednou ženou si s největší pravděpodobností vytvoříte citovou vazbu.

Jak sbalit bývalou?

Pokud jste už spolu byli nějakou dobu, v prvé řadě nevymizí vzpomínky na rozchod a důvody k němu. Raději si nezatahujte do vztahu přízrak předchozího rozchodu.

Lze sbalit (téměř) každou?

Ano, jen si řekneme celou pravdu. Třeba v takovém krajském městě bude několik tisíc žen i mužů. Čili lze předpokládat, že některý muž nakonec u některé ženy zaboduje. Ale pokud se naivně domníváte, že by něčeho takového byl schopen právě jeden muž u každé z nich, tak to bohužel.

Co profesionální návody?

Lidí se často mylně domnívají, že profesionální znamená totéž co spolehlivý, ověřený, či funkční. Zapomínají, že profesionálně se dá sestavit i horoskop.

V čem je kouzlo pseudovědeckého postupu?

Pseudověda nabízí vysvětlení i velmi komplikovaných jevů, aniž by z vaší strany vyžadovala odpovídající znalosti. Příkladem, i ten poslední hloupý Honza dokáže pochopit myšlenku, že by s NLP mohl ovlivnit cizí chování, protože mozek je vlastně jen takový počítač. Že počítač nemá endokrinní systém, že paměť počítače nemění své vzpomínky a že počítačový procesor počítá jinak, než jak pracuje neuronová síť, s tím už ho pseudovědecký postup neobtěžuje.

Pseudovědecký postup se prosazuje díky apelu na city, např. na neuspokojenou touhu po vztahu. Nejde o faktickou přesnost, ale o lákavost vize, kterou vám nabídne.

Např. osamělý člověk se upne na líbivé tvrzení (často bývá motivační složkou pseudovědeckých návodů), jak už konečně s daným návodem zaujme ženu svých snů. Už se přímo vidí, jak s ní mluví. Už se tetelí blahem z představy, jak jí něco vykládá a ona se mu roztomile směje do ucha. Právě takovéhle představy odvedou jeho pozornost od toho, že samotný návod je, s lidovou nadsázkou řečeno, pěkná konina. A je-li opravdu zoufalý, nikdo mu jen tak rozumně nevysvětlí, co se s ním vlastně děje, protože pro něj takový názor zní, jako když mu upíráte právo na štěstí. Automaticky se vám postaví do opozice. Není pak divu, když ho do svých sítí uloví guru, který mu nabízí jednoduché pravdy a porozumění kolektivu ostatních, kteří též uvěřili.

Existuje vědecky ověřitelný algoritmus na sbalení ženy?

Ano, existuje. Jenom si nepleťte následující pojmy. Ověřitelný ještě neznamená ověřený tak, jako že funguje. A zároveň, existují i návody, které používají tzv. netestovatelná tvrzení. Takové návody nelze ověřit už z jejich podstaty. Zkrátka nefungují, protože ve skutečnosti nic neradí.

Co tedy znamená ověřit algoritmus?

Za prvé je nutné přesně a jasně specifikovat čeho chceme dosáhnout a z jakého výchozího stavu. Prostě obor hodnot a definiční obor. Tedy konstatovat pouhé "algoritmem sbalíme ženu", tak to bychom nesplnili už tento bod. Zato povědět, že se pokusíme pomocí Cold Readingu ženu přesvědčit o tom, aby nám dala své telefonní číslo, to už je jiná.

Za druhé, je nutné mít přijatelné teoretické vysvětlení na jehož základě algoritmus funguje. Jen tak splácat dohromady několik faktů, nebo snad použít pseudovědu, tak tuhle podmínku nesplníme. Bohužel, ale neznám žádnou self-help knížku o balení, která by tuhle podmínku splnila.

Za třetí, algoritmus se musí vždy rozhodnout stejně, jsou-li stejné vstupní podmínky a je-li ve stejném stavu. Ačkoliv se to na první pohled může zdát jako samozřejmé, právě vliv endokrinního systému to komplikuje.

Za čtvrté, algoritmus musí dát vždy správný výsledek. Samozvaní experti rádi dělají to, že jako důkaz fungování metody jim stačí i jeden úspěšný pokus, ačkoliv třeba jiné pokusy blatantně selhaly.

Za páté, je třeba určit proměnné experimentu. V řízeném experimentu s nimi experimentátor může manipulovat a vyzkoušet tak chování ve všech známých scénářích. Jenomže v reálném životě to ve svádění tak úplně nejde. Některé faktory zkrátka ovlivnit nejdou. Je tedy nutné vědět, co vlastně vyhodnocuji a zda už mám pro konkrétní scénář dostatek dat. Naivně si myslet, že nějaká metoda funguje a vůbec nevzít od úvahy další faktory, např. vlastní fyzickou přitažlivost, tak tahle to opravdu nejde dělat.

Za šesté, algoritmus lze v rámci jeho ověření ještě analyzovat formálními prostředky, např. pomocí časové logiky.

Je toho hodně a není to triviální? Ano. A je z toho vidět, kolik znalostí chybí lidem publikujícím údajně zaručené návody na svádění žen.

Lze tedy sbalit ženu na základě exaktního postupu?

Ano. Jenomže...

Stejně jako u slova profesionální, ani slovo exaktní neznamená ověřený jako funkční, ale označuje pouze to, že je daný postup ověřitelný, protože je jednoznačně popsaný. Pseudovědecký postup totiž může být také exaktní. Ať už by byl komplexní, či příliš zjednodušený.

Co všechno by měl exaktní postup zohlednit?

Například lze na základě nasbírané statistiky zkonstruovat orientovaný ohodnocený acyklický graf, kde vrcholy budou akce působící na její zájem a ohodnocení hran budou její reakce, pozorovaná změna zájmu o vás a sekvenční číslo pozorované reakce. Složitost výpočtu je dána tím, že její reakce závisí na předchozích stavech, činnosti endokrinního systému a něčeho, co se dá zjednodušeně nazvat jako vliv okolí. Teorie zájmu modeluje adaptivní chování, které počítá s uvedenými faktory. Snaží se umožnit predikci, co udělá posloupnost vašich akcí s jejím zájmem o vás. Na rozdíl od "návodů na balení" je tak použitelná i pro dlouhodobý vztah.

Pro běžný život je ale jednoduší použít zdravý rozum, či výsledky úvah založených na takovém modelování. A naopak je nevýhodné použít tyto úvahy od zdroje, který je neinterpretuje správně.

Co když žena zná nějaký návod na balení žen?

Záleží, jaký návod zná, zda dospěje k závěru, že ho skutečně používáte, jaký má na takové návody názor, atd. Rozhodně radím nespoléhat se na tvrzení prodávajících expertů, že by měla být ještě ráda, že to kvůli ní čtete.

Co ženy chtějí?

Obvykle zhruba to samé, co muž. Správného partnera do vztahu. Aby si věřil, byl příčetný podle měřítek psychiatrů, atd.

Co jsou to mýty o svádění?

Už podle názvu to jsou dokladované bludy šířené jak "obecním lidem", tak údajnými experty. Také to bývá reklamní tah rádoby expertů, kdy se jakýsi mýtus, ať už se doopravdy jedná o skutečný mýtus či nikoliv, snaží vyvrátit šířením vlastních bludů, čímž se snaží přesvědčit své potenciální klienty o tom, že právě oni rozumí ženám. Snaží se vyvolat dojem, že rozumí i nejtajnějším přáním žen. Jejich "expertní znalosti" však mohou být nemalým překvapením i pro samotné ženy;-)

Co závěrem?

Lidé v emočním stresu z představy odmítnutí přespříliš přemýšlejí o tom, jak snížit riziko odmítnutí. Vytvářejí si v hlavách umělé strašáky, nereálné situace, a snaží se jim vyhnout. A ignorují, že pseudovědecké návody se prodávají právě díky těmhle strašákům.

This entry was posted on Monday, November 21, 2011 at 5:46 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

6 komentářů

Velmi pěkné shrnutí. Jen jedna poznámka k algoritmům. Ověřením rozumím spuštění algoritmu nad nějakým vstupem a porovnání daného výsledku s očekávaným výsledkem. Oveření neřeší korektnost algoritmu, ledaže bychom ho pustili nad všemi možnými vstupy (kterých ale může být nekonečno mnoho). Vzásadě je každý algoritmus ověřitelný, mám-li na jeho provedení patřičný výpočetní výkon (a nebo dostatek času). A to už vůbec neřeším otázku, zda je „problém sbalení ženy“ vyčíslitelnej, což by mě spíš zajímalo :)

November 23, 2011 at 3:28 PM

Díky. Otázka k ověření je zajímavá, doplnil jsem ji do textu.

Když to vztáhnu konkrétně k Teorii zájmum, pokud jde o to, že se algoritmus zastaví po dosažení cíle, tak ano. Respektive pozná, že jsi dosáhnul kladného osobního zájmu.

November 24, 2011 at 1:10 PM

Zajímavé. Přesto si myslím, že řekneš-li tohle většině z těch "emočně frustrovaných" hochů, těžko hledající kompromis mezi krajním archetypem "bad guy idiot" a "good guy idiot", stejně jim to nijak zvlášť nepomůže. Každopádně, teď aspoň mají šanci si to uvědomit (i když bych na to moc nesázel). Díky za články. eL :)

November 30, 2011 at 12:47 PM

Jj, v emočním stresu spíš budou chtít prostě něco zkusit, protože jim to přijde lepší než nedělat nic. I kdyby měli zkoušet nesmysly.

Ale až se po čase uklidní, možná jim pak díky takovému článku dojde, kde byla chyba.

December 1, 2011 at 9:10 AM

Dobrý den chtěl bych se zeptat, náušnici ano nebo ne, jak to berou holky? :)

March 24, 2013 at 8:36 PM

Jakou slečnu chceš, podle toho se obleč;)

March 25, 2013 at 5:45 PM

Post a Comment