Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Jak zhubnout sexem  

Posted by SomeoneCZ in ,

Byl vánoční čas, cukroví a sladkosti zval ku konzumaci hlas...

Přiznejme si to, normální populace nemá chuť ztloustnout. A zatímco jeden si myslí, že se sexem zhubnout dá, druhý si myslí, že to nejde. Faktem je, že to jde. Ale jenom za určitých podmínek.

Při zjednodušeném pohledu platí, že člověk přibírá tehdy, je-li jeho energetický příjem větší než jeho výdej. Je to však podmínka nutná, nikoliv postačující. Přibírat na váze můžete i bez konzumace sladkostí, třeba jenom tím, že se budete válet na gauči. A jestli si zobnete pár kousků vánočního cukroví s myšlenkou, že se těch extra kalorií sexem zbavíte, není to tak jednoduché. Je v tom metabolický háček.

Nejprve je třeba si uvědomit, že i to vánoční cukroví se neskládá jenom ze sladkého. Například mimo cukrů jsou v něm i tuky. Složení jídla z pohledu metabolismu je komplexní věc, a my si z něj vezmeme poznatek, že pouhým zdržením se konzumace vánočního cukroví neshodíme. Omezení jeho konzumace je dobré, ale ne postačující. A osobně bych u konzumace cukroví měl větší strach z vypěstování si inzulínové resistence (cukrovka), než ze získání nadváhy.

Trik zhubnutí je v tom, že musíte mít (pravidelně) dostatek pohybu a že zvýšená fyzická zátěž musí trvat alespoň nějakou minimální dobu.

Jednoduše řečeno to funguje následovně. Buňky získávají energii (a vzniká teplo) při rozkladu adenosintrifosfátu, který vzniká během citrátového cyklu. Při běžném provozu a při krátkodobém trvání zvýšené fyzické zátěže tělo získává adenosintrifosfát z glukózy. Spotřebované množství glukózy doplňuje štěpením glykogenu (zásoba glukózy uložená ve svalech a v játrech) na glukózu v procesu zvaném glykogenolýza. Při zvýšené fyzické zátěži by glukóza i glykogen došly a tělo by upadlo do hypoglykemického šoku, protože mozek potřebuje právě glukózu k získání energie. Proto se zhruba po dvaceti minutách (přesný čas je individuální) začnou spalovat tuky, tj. tělo začne získávat adenosintrifosfát z tuků (případně proteinů, když by i tuků bylo málo). Teprve až se zvýšeným metabolismem tuků tělo začíná hubnout. Není to tedy pouze otázka má dáti - dal v kaloriích. Do cca dvaceti minut, kdy tělo jede na glukózu a glykogen, nehubnete. Glukóza i glykogen se totiž tímto způsobem spotřebovávají i při běžném provozu, tj. při bazálním metabolickém výdeji. Abyste takhle zhubnuli, to byste se museli leda tak vyhladovět, což jaksi nelze doporučit.

Budete-li souložit s kadencí socialistického samopalu tatatatatata, a někdy ještě i víc, budete tělo zatěžovat v anaerobním režimu. Hubnutí není o budování svalové hmoty. Na hubnutí, tj. spalování tuků, potřebujete aerobní aktivitu. Při anaerobní aktivitě totiž buňky nejsou dostatečně zásobené kyslíkem. Tělo jim ho přes krevní oběh zkrátka nestačí dodávat, a to i navzdory vysoké tepové frekvenci. Bez kyslíku se glukóza sice také spotřebuje, ale s daleko nižší účinností než s kyslíkem. Vyčerpáte se, takže ačkoliv jí budete do ucha funět, nebude to rozkoší. Plus vás pak budou bolet svaly.

Abyste vydrželi přes 20 minut, řada z vás bude muset zařadit do programu i jiné hrátky, než jen intenzivní pohyb po vytyčené trase tam a zpět. Ale nebojte, partnerka to jistě ocení;-) A prosím vás, hlavně hned po sexu nic nejezte, když to nemáte jako pravidelnou zátěž. Riskujete, že to tělo vrazí do budování tukových zásob na horší časy. A ještě na partiích, kde byste byli raději, aby nic neukládalo. Takže byste si vůbec nepomohli, ba naopak. Raději spolu zůstaňte jen tak ležet v posteli. To také ocení;-)

Příjemné prožití nejen vánočních svátků Vám přeje

SomeoneCZ

PS: Pochopitelně je to vždy něco za něco. Při hubnutí se jako první zmenší obvod těla přes prsa. A jako poslední se zmenší obvod těla přes břicho a přes zadek. Takže, dámy a pánové, abyste pak nebyli zklamaní, že břicho zůstalo prakticky nedotčené, zatímco se viditelně zmenšila prsa. Pochopitelně tím neříkám, že konzumací sladkého rostou prsa. To by nejprve opět rostlo břicho a zadek, spolu s rizikem nežádoucích zdravotních problémů.

Problematika metabolismu je komplexní a dost možná už jste sami viděli někoho, kdo naletěl nefunkčnímu návodu. V článku jsem vám proto popularizačně vypíchnul klíčové body, které se vztahují k hubnutí. Nedávám tedy žádné přesné instrukce, jak jíst a cvičit. Už obecně vzato by to bez znalosti vašeho aktuálního zdravotního stavu bylo krajně nezodpovědné. Třeba kdyby si tenhle článek četl např. obézní diabetik se slabým srdcem.

Článek Fitko je v podstatě druhým dílem k tomuhle článku.

This entry was posted on Monday, December 19, 2011 at 5:09 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

7 komentářů

Říkáš po tréninku nic nejíst? jak dlouho? Většinou slyším opak, ale zase můj trénink není prioritně zaměřen na hubnutí. I když, rád bych "vyrýsoval". Neznáš tedy nějaký věrohodný server, kde najdu funkční návody co, kdy jíst, jak cvičit.. Jde mi o růst svalů a výkonnosti současně s redukcí tuků.

PS: Jaký máš názor na doplňky stravy typu Whey Protein, Gainer, Creatin, popř spalovač tuků L-carnitin atp.. Všeobecně se návody na kulturistických webech a názory trenérů schodují na tom že je pro růst potřeba denně přijmout 2g bílkovin na 1kg tělesné hmotnosti (tzn. 75kg váhy = 150g bílk.) Jenže v praxi už je to horší dodržet bez doplňků a bez tučných, nebo nechutných jídel.

January 30, 2012 at 6:40 PM

Dej mi pár dní. Když jsem promýšlel odpověď, tak jsem zjistil, že by to možná vyšlo i na malý článek.

January 31, 2012 at 7:17 PM

Tak, a článek je zde.

February 15, 2012 at 2:29 PM

super, díky!

February 29, 2012 at 11:14 PM

Ratatata! O Vánocích si třeba dávat pozor na koule při takovém stylu hubnutí! ;)

November 26, 2012 at 9:17 PM

Při průměrném milování spálíte 200 kalorii,tak jak je to napsáno v tomto článku: www.ruzovyslon.cz/ostatni/jak-zhubnout-pri-sexu/
Věříte tomu a zhubl někdo už při častém souloži??

January 23, 2013 at 11:58 PM

Podle takovéhle sorty článků, jak ten odkazovaný, by stačilo se i několikrát denně vášnivě líbat, aby jeden zhubnul. Jenže tímhle se tak nějak ve skutečnosti nezhubne. Proč asi?

Protože na rozdíl od Vlasta-Tina-Katka "odborné literatury", se tenhle můj článek opírá o vědecké poznatky o metabolismu. Což už je dost jiné kafe. Takže ano, dá se sexem zhubnout. Jenomže má to několik ale, které z článku vyplývají:

1. Musí stát dostatečně dlouho a jí to ještě musí bavit
2. Míra hubnutí je úměrná množství ATP získané z tuku - aneb pouhé "hupsneme na to" opravdu jako know-how nestačí

January 24, 2013 at 9:19 AM

Post a Comment