Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Exploit  

Posted by SomeoneCZ in ,

Afrodita a JoxerVaše jednání vůči ní ovlivňuje výši jejího zájmu o vás. Lze tedy říci, že posuzuje vaše akce, které si typově rozdělíme do tří skupin, podle podmínek za kterých vyhodnocuje vaše jednání. Jde o příčinu, která vedla k vyhodnocení, a tedy ke změně zájmu:

  • Běžné akce
  • Test
  • Exploit

Běžné akce

Dokážete přijít na rande v čisté, nepomačkané košili a čistých botách? Rozčilujete se nad každou maličkostí, nebo berete věci s nadhledem? Dívá se a posuzuje, jak se chováte v běžném životě. Její zájem ovlivnila vaše reakce na situaci, kterou záměrně nepřipravila.

V oblasti svádění a vztahů, běžná situace v kontextu příčiny změny zájmu není testem, ani exploitem.


Test

Sem spadají všechny akce, které záměrně připravila, aby vás nějakým způsobem otestovala. Může se na vás zářivě usmívat a chtít změnit podnik, jen co jste vešli. Ona vás ve skutečnosti nechce vodit po všech podnicích ve městě, ale chce vědět, za jak dlouho si troufnete risknout její odchod, když zkusíte prosadit svou. Může se na vás zářivě usmívat, když se spolu bavíte, aby vám vzápětí řekla, že si myslí naprostý opak. Je o tom opravdu přesvědčená, nebo chce vidět, zda okamžitě nezačnete přizpůsobovat svůj názor, abyste ji náhodou neztratili? Co když chce jenom vědět, zda si dokážete stát za svým názorem? ;-)

V oblasti vztahů a svádění, test je záměrně připravená akce, která vyvolá změnu zájmu o vztah libovolným směrem.


Exploit

Tak moc se jí líbilo včerejší rande, až vám o tom ráno poslala smsku. Tak moc vás miluje, až vám to řekla. Tak moc jí chybíte, až si s vámi chce alespoň posílat smsky. Tyhle věci dělá kvůli svému vysokému zájmu o vás – tohle není test. A vy, vedeni čestnými úmysly, jí chcete oplatit stejnou mincí. Papouškovat její reakce zpět nevede ke zvýšení jejího zájmu. Jenomže si připadáte jako manipulátoři, když se pro blaho vztahu záměrně zdržíte reakce (váš exploit), a vlivem emocí si stejně střihnete roli papouška. A proto v oblasti svádění a vztahů nově zavádím termín "exploit" pro tyto situace. Autoři encyklopedií a výkladových slovníků, máte mé svolení k zařazení termínu:-)

V oblasti svádění a vztahů, úmyslně provedený exploit následuje po akci, která měla za cíl změnit zájem o vztah požadovaným směrem. Neúmyslně provedený exploit následuje po akci, u které se nepředpokládalo, že by mohla mít za následek pokles zájmu o vztah. Exploit je následná reakce, ke které došlo vlivem emocí.

Výše zmíněná smska "Miluji Tě" je neúmyslný exploit. Posadit zlatokopku do narvaného nočního autobusu, místo do taxíku, je úmyslný exploit – urazíte její ego, co jste si to dovolili.

Oproti testu ale ještě existuje jeden rozdíl – a ten je ve vaší hlavě. Ač je třeba si vždy dávat pozor na své reakce, i exploit může zneužít (např. slzy), nemůžete vše považovat za test. To by vás uvrhlo do světa konspirace, kde se nedá nikomu věřit, že je to tak, jak říká. A jakou cenu by měl vztah bez důvěry? No, rozhodně by nemělo cenu v něm pokračovat.

Vzhledem k silné podobnosti s oblastí informačních technologií ohledně bezpečnosti, i zde ponechávám pojmenování "exploit" v této podobě.

Snažíte-li systematicky zvedat její zájem, lze vaše chování přirovnat k běžícímu programu. Stejně jako žádný počítačový program není 100% bezchybný (rozhodně ne jako sekvence strojového kódu procesoru a libovolného, i budoucího, hardware), i vaše snažení může nabourat specifická kombinace vstupních údajů. Alternativně můžete ovlivnit jiný program poskytnutím specifických vstupních údajů. Ač obě situace mohou nastat úmyslně i neúmyslně, vždy je společným jmenovatelem chyba v programu, kterému je poskytnut specifický vstup.

Vaše akce hodnotí vždy,
ale ne vždy pro to účelově připravuje podmínky.


Obrázek: Alexandra Tydings a Ted Raimi v "For Him the Bell Tolls"

This entry was posted on Friday, February 22, 2008 at 11:35 AM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

12 komentářů

co když se Slečna svým chováním kvalifikuje do skupiny Exploit a občas zmíní, něco ve smyslu, že "člověk nemůže mít všechno hned.." Osobně bych si to přeložil jako "nespěchej na mě, děláš to víceméně dobře, ale nepodělej to." Co myslíte?

February 22, 2008 at 3:34 PM

Stručné, výstižné.. A pravdivé. Shodou okolností školím non-stop už 4 měsíce větší skupiny žen cca po 60 - 90-ti hodinových blocích.

Vynikající příležitost, abych byl jako jediný muž testován celou smečkou :-) Někdy testy následují i po 5-ti minutových intervalech.

Je otázka - kdo se na školeních více učí - jestli ony, z hlediska probraných osnov, nebo já z hlediska výše popsaného.

Každý den se těším, co na mě zase připraví - je to vynikající škola postřehu, správných reakcí, asertivity a rozlišení jestli se jedná o test, či bezvýznamnou větu.

A konečně exploit - vynikající termín na něco, co opravdu existuje a nějak jsem si pro sebe nedokázal správně definovat.

Someone, díky za pěkný článek!

generalissimuss


P.S.: A jak už jsi dříve a jinde psal, současně platí - je-li žena sebevědomá + má zájem = testuje. Já si je také testuji :-)

February 22, 2008 at 6:00 PM

V takovém případě bych řekl, že na ni příliš tlačíte, což nikdy není dobře.

Jestli má, nebo nemá, kladný zájem, to se z toho poznat nedá - málo informací.

February 22, 2008 at 6:04 PM

2 generalissimuss

Díky. Také mám zkušenosti se školením žen ve skupinách o různých velikostech a jako zkušenost je to nedocenitelné:-)

February 22, 2008 at 6:15 PM

Díky diskuzi, která se dotkla i tohoto článku, upravil jsem z

Jenomže si připadáte jako manipulátoři, když se záměrně zdržíte reakce, ač pro blaho vztahu, a vlivem emocí si stejně střihnete roli papouška.

na

Jenomže si připadáte jako manipulátoři, když se pro blaho vztahu záměrně zdržíte reakce (váš exploit), a vlivem emocí si stejně střihnete roli papouška.

February 24, 2008 at 12:05 PM

Ač musím pochválit drtivou většinu článků na tomto blogu, nedá mi to, napsat, že tento příspěvek je jednoznačně nejslabším článkem celé TZ. Co mi vadí??
Především ono nejasné dělení, ale hlavní výhrady mám k velmi vágním až zavádějícím názvům kategorií chování. Na úvod řekneš, že chování muže vůči vybrané slečně lze rozdělit do třech kategorií.
První bod na první pohled zní rozmumně. Ovšem dalo by se spekulovat, že např. výběr oblečení na rande a rozčilování se nad každou maličkostí (navíc není specifikováno kde, kdy, kdo u toho je, co je to za maličkosti...) jsou naprosto kvalitativně odlišné typy chování.
Ve druhém bodu použiješ slovo test. V uvedeném příkladu testuje ona tebe a jde o to, abys byl schopen tento test (spíš bych použil termín fígl) prokouknout a správně zareagovat. Nebylo by pojmově přesnější "reakce na testovou situaci"??
A vůbec nejotřesnější je třetí bod. Zastavím se nejprve u samotného pojmu. "Exploit = 1) s hrdinský čin
2) v využít, využitkovat, vykořisťovat, těžit nerosty" Tolik slovník. Pojem není vůbec definován, pouze uveden příkladem. (Ona řekne: "Muluji tě!" a já: "Taky tě miluji.") Protože se pojednává o popis mého chování, ponechme stranou její motivaci a zaměřme se na mou reakci. Je toto prohlášení hrdinským činem?? To sotva, to by bylo všude hrdinů! Zřejmě je myšlen význam "využívat, vykořisťovat". Jenže kdo tady koho využívá?? Já ji?? To mi nějak nesedí. Ona mne?? V určitém zvráceném smyslu ano, protože mne přinutila jí vyznat lásku a to jí dělá dobře. Jenže je to hodně přitažené za vlasy. Využíváním se obvykle myslí to, že buďto násilím nebo psychickým tlakem nutím druhého do věcí, které by dobrovolně nedělal.
Navíc, pakliže je skutečně myšleno využívání, anglický termín je "exploitation", čili jedná se navíc o nesprávné užití. A vůbec, není lepší použít český výraz?? Čeština jich má dost, nevidím důvod si vypůjčovat z angličtiny. Pojem "exploit" je naprosto nepřesný a zavádějící! Rád bych upozornil na jednu diskusi, ve které kritizuješ termín "handycap" jako zavádějící, protože je v oné teorii chápán i v pozitivním smyslu. A v zápětí přijdeš s termínem, který je ještě víc zavádějící. Tak nevím, co si o tom mám myslet. Dokonce v nějakém momentálním sebeokouzlení nabubřele prohlásíš, že by termín měl být zařazen do slovníků. No promiň, ale nepřehnals to trochu??
Pakliže se pouštíš do vytváření behaviorálních kategorií baliče, chtělo by to asi víc vědecký přístup, tedy vytvořit ty kategorie podle určitého systému. A možná si taky o problematice nejdřív něco přečíst (a tím nemyslím pickuperskou pseudovědu, nýbrž sociálně psychologickou literaturu) Je samozřejmě nemožné popisovat chování jenom jedné strany samostatně, protože svádění vždy probíhá v interakci. (Navíc opomíjíš např. možnost, že můžeš taky testovat ty ji.) Když se nad tím zamýšlím, je to tak složitá problematika, že odbýt to třemi typy chování ve třech odstavečcích s velmi vágním vymezením je poněkud... Prostě přijde mi to spíchnutý hodně horkou jehlou.
Na závěr ještě dodávám, že to nemíním nikterak osobně a nekritizuji ostatní články, jenom tento jeden.
Eivind (nějak mi nejde se přihlásit)

March 28, 2008 at 8:55 PM

ad úvod) Akce typově dělím do tří skupin, podle toho, za jakých podmínek vyhodnocuje jeho chování. Doplnil jsem do textu:

...které si typově rozdělíme do tří skupin, podle podmínek za kterých vyhodnocuje vaše jednání. Jde o příčinu, která vedla k vyhodnocení, a tedy ke změně zájmu.

ad Běžné akce)
Přidal jsem:

Její zájem ovlivnila vaše reakce na situaci, kterou záměrně nepřipravila.

ad Test)

Test je pro tyto situace standardně používaný termín. Fígl (otázka jaký) by spíše spadal do vědomého využití exploitu.

ad Exploit)

Kdybych to bral přesně podle slovníku, pak jedním z možných překladů je i pozoruhodný výkon (i podle např. anglicko anglického Longmana - notable act), což vzhledem k možným následkům nezvládnutého exploitu je něco, co si určitě zaslouží mou pozornost. Ale takové vysvětlení by bylo kličkování a ne odpověď:-D

Máš pravdu, že na definici by se slušelo být více konkrétní. Takže jsem doplnil:

V oblasti svádění termín Exploit označuje situaci, kdy vlivem emocí dojde k nesprávnému rozhodnutí.

Viz článek a odkaz v komentáři do zmíněné diskuze, termín jsem převzal ze světa IT. Nicméně jsem pro úplnost do článku doplnil:

Snažíte-li systematicky zvedat její zájem, lze vaše chování přirovnat k běžícímu programu. Stejně jako žádný počítačový program není 100% bezchybný (rozhodně ne jako sekvence strojového kódu procesoru a libovolného, i budoucího, hardware), i vaše snažení může nabourat specifická kombinace vstupních údajů. Alternativně můžete ovlivnit jiný program poskytnutím specifických vstupních údajů. Ač obě situace mohou nastat úmyslně i neúmyslně, vždy je společným jmenovatelem chyba v programu, kterému je poskytnut specifický vstup.

Exploit je používaný termín, byť z jiného oboru, který na tohle přesně sedí.

....že by termín měl být zařazen do slovníků. To je vtip, smajlík to měl naznačit. Pokud ho ovšem někdo oficiálně zařadí, zlobit se asi nebudu... :-)

Zbytek už by mělo vyjasnit uvedené rozšíření. Kdyžtak se ozvi, konstruktivní kritiku vždy vítám.

PS: Máš pravdu, tenhle článek jsem psal nejkratší dobu ze všech - de facto téměř online v rámci výše odkazované diskuze. Možná proto to bylo autorům dříve uvedených komentářů jasné, ale s časovým odstupem se ukázalo, co je třeba doplnit.

March 30, 2008 at 7:07 PM

Především oceňuji, že jsi to vzal jako kritiku konstruktivní a přiznal taky nějaké chyby.

Předtím jsem v tom dělení neviděl žádný logický systém (jako např. chování na ose dominance-submise, aktivita-pasivita apod.). Teď už vidím, že v tom jakýsi systém je, a sice jedná se o moje akce v interakci s ní (nikoli nutně jen akce namířené přimo k ní), které její zájem o mně buď snižují, nebo zvyšují. Pochopil jsem to dobře?
V terminologii IT se nevyznám, ale v zásadě nemám nic proti přebírání termínů z jednoho oboru do druhého, zvláště je-li tento termín dobře zažitý (jak vidíš, co je zažité pro tebe, nemusí být zažité i pro jiné).Dobrá, a teď k samotným bodům:

1) Takže běžné akce jsou takové, které dělám sám od sebe, aniž by se o to dotyčná nějak vyloženě přičinila. Z toho ovšem nevyplývá, že nejsou danou slečnou hodnoceny a podrobeny zkoumání. Také si nemyslím, že by tyto akce, ač běžné, nemohly vychýlit její zájem třeba i víc než akce spadající do bodu třetího.

2) Test jsou akce na situaci, kterou záměrně připravila. Je to tak? Jestliže mne testuje, musí situaci nějak připravit, abych byl postaven před nucenou volbu (a bohužel většinou je více než dvě možnosti na výběr chování a není jisté, která je ta správná). Stále jsem přesvědčen, že je ve hře předstírání z její strany. (Obzvláště v uvedeném příkladu s její nespokojeností s výběrem restaurace je to patrné.) V tomto příkladu by podle mě správné řešení bylo: Odhalit, že se jedná o fígl (test) = chování, které není spontánní ale předstírané. Na toto předstírané chování nereagovat a tváŕit se, jako bych si ničeho nevšimnul. Tj. na její fňukání nebrat zřetel a zůstat v oné vybrané restauraci. Ověřením správnosti pak bude to, že jí to za chvíli přejde a bude spokojená. Pokud ne, jedná se buď o fígl tvrdšího kalibru, anebo se o fígl nejednalo a já to špatně vyhodnotil.

3) "Exploit označuje situaci, kdy vlivem emocí dojde k nesprávnému rozhodnutí." To by se klidně mohlo vztahovat k prvnímu i druhému bodu. Vždycky se můžu rozhodnout špatně, protože cíli přikládám příliš velkou důležitost, a tak udělám něco, co bych třeba normálně neudělal. Jak píšeš, vstup je zahlcen informacemi, že pak nevnímám některé důležité signály, nebo je špatně vyhodnotím. V příkladu zdůrazňuješ, že se nejedná o test. Z toho vyvozuji, že její esemesky, popř. prohlášení "Miluji tě!" není předstírané. Ona mě záměrně netestuje, nicméně moje akce bude přesto vyhodnocena (takový nezáměrný test). Jinými slovy: ona netestuje vědomě, protože ani vědomě neví, jak zní správná odpověď, která zvedá její zájem, anebo se dokonce domnívá, že správná odpověď je: "Taky tě miluji!", ač je ve skutečnosti nesprávná a její zájem sníží.

Doufám, že můj příspěvek povede ke zpřesnění a vylepšení teorie.

P.S. Tvá odpověď můj zájem o TZ zvedla. Testem jsi prošel úspěšně :-D

Eivind

April 3, 2008 at 9:51 AM

Pochopil jsi to dobře - jde o pohyb zájmu, co ho vyvolává a jakým směrem.

ad 2) Ano, test záměrně připravuje. Ohledně restaurace, ke správnému odhadu Ti v úvaze chybí jeden zásadní bod - jste tam spolu, takže vidíš, jestli má rozumný důvod pro změnu;-)

ad 3) Mohlo, takže jsem zpřesnil a doplnil. Takže výsledné vylepšení tady bude;-)

April 4, 2008 at 5:02 PM

Jo, už to vypadá docela srozumitelně. :-)

April 10, 2008 at 12:55 PM

"Jinými slovy: ona netestuje vědomě, protože ani vědomě neví, jak zní správná odpověď, která zvedá její zájem, anebo se dokonce domnívá, že správná odpověď je: "Taky tě miluji!", ač je ve skutečnosti nesprávná a její zájem sníží."

Chcete říct, že takovou odpovědí skutečně snížím zájem dívky ? Rozumím tomu, pokud se tak stane při počátečním tokání, ale např. po pěti letech vztahu ? To je docela soda. To si fakt musím hlídat každou reakci až do smrti ? :)

January 9, 2009 at 10:42 AM

Čím jsi si ji získal, tím si ji také udržíš. Je-li do Tebe zamilovaná i po 5 letech, pak jí určitě neříkáš "miluji Tě" tak často, abys tím hned snížil její zájem.

Když Tě miluje po 5 letech, těžko jsi těch 5 let mohl zcela a jasně předvídat každou situaci. Musel jsi se rozhodovat podle sebe. Takže až do smrti si budeš hlídat reakce tak, jak jsi to dělal doposud.

January 12, 2009 at 4:19 PM

Post a Comment