Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Gentleman a slečna Správná  

Posted by SomeoneCZ in

Když se podíváme na matematický model Teorie zájmu, zjistíme, že se v modelování dynamiky zájmu neomezuje jenom vztahy, kdy se k sobě hodíte, ale i na situace, kdy se snažíte o nevhodného partnera. Příkladem u zlatokopky je vidět, jak jsou peníze dominantním požadavkem na udržení Nashova ekvilibria. Příkladem u člověka po rozchodu je zase vidět, jak je činnost endokrinního systému hnací silou po udržení vztahu s člověkem, který už vás nechce.

Lidé nejsou nastříhaní podle šablony. Každý se lišíme už minimálně v závislosti na tom, v jakém prostředí jsme vyrůstali, jaké máme názory a co se nám líbí. Proto také existuje matematický model, který je schopen takové rysy vyhodnotit a z nich určit pravděpodobnost, že dva lidé spolu vytvoří dlouhodobý pár. Ale v tomhle článku nebudeme počítat pravděpodobnost, ani modelovat dynamiku zájmu. Místo toho si ukážeme hlavní rysy dvou archetypů, které nás v Teorii zájmu provázejí jako gentleman a slečna Správná – aneb pár lidí, kteří spolu dokáží vytvořit dlouhodobý, spokojený vztah.

Některé z dále uváděných rysů jsou zjevně společné pro oba. Jiné se specificky víc hodí uvést pro muže, jiné pro ženy.

Společné rysy

Někteří samozvaní guru radí, abyste si myli uši, česali se a občas se osprchovali. Né, že by to nebyla pravda, ale... dovedete si představit inteligenci lidí, kterým musíte radit i takovéhle základy? Chcete-li alespoň trošku vážně pomýšlet na úspěch, musíte být schopni samostatného úsudku a přijít alespoň na zřejmé věci.

V sobotu jste byli na rockovém koncertu. Líbil se vám, a tak jste si koupili tričko kapely a hned v pondělí si v něm hrdě vykračujete. V podstatě tak vysíláte signál, že se vám líbí konkrétní muzika, což může být signál vhodnosti vůči vaší potenciální partnerce. Např. techno-trance dívka nejspíš úplně nezujme příznivce melodického hard rocku. Avšak pozor, starší slečny už mohou očekávat, že se do práce, či VŠ, oblečete podle společenských konvencí a ne jako "věčně mladý". Zkrátka, šaty dělají člověka, ženám na tom záleží, a kdo tomu nevěří, ať si poslechne názor na slipy... Je fajn, když z vás budou mít pocit rebela, který si je zkrotí, ale přece jenom... realisticky už od vás do vztahu očekávají nějakou tu dávku zodpovědnosti a vyzrálosti.

Velmi oblíbeným, nicméně vágním doporučením je mít smysl pro humor. Užitečné je vědět, že se nemáte nechat vytočit a raději reagovat s humorem. Pochopitelně v mezích slušnosti a ne v tzv. negování, mylně některými vydávaném za škádlení, kdy se chováte jako hulvát či majitel zastydlé puberty.

Vágně bývá vysvětlována i důležitá trojka – sebeúcta, sebedůvěra a sebeovládání. Krátce řečeno, sebeúcta znamená, že existuje určitá hranice toho, co neuděláte. Že máte svoje zásady a ty že nezaprodáte. Sebedůvěra pak, opět krátce řečeno, značí, že víte, že jste pro partnera dost dobří a nebojíte se, aby také někdy bylo po jeho – že se nechováte jako vězeňská stráž a despota v jednom. A opět zkráceně, sebeovládání bych popsal jako důsledek znalosti, že emoce občas převládnou a že se tudíž nikdo nedokáže plně ovládat za všech okolností. To jest, že když to víte, že se alespoň dokážete zdržet reakcí do té doby, než se situace uklidní.

Gentleman

Gentleman je rozhodný. Ne jen ví, že je pro ni dost dobrý, ale když např. vybírá čas a místo rande, navrhne jeden konkrétní čas a jedno konkrétní místo. Nerozhodný muž dává na vybranou několik variant, aby rozhodovala ona za něj. A nebo ještě hůř, rovnou se ptá, co by chtěla dělat – jako kdyby se neuměl sám rozhodnout. Ukázkově to bývá vidět v situacích, kdy je třeba se nějak rozhodnout. Gentleman se rozhodne a je to. Ňouma bude přešlapovat na místě a tak dlouho přebírat různé varianty, až přebere.

Gentleman se nechová jako zamilované štěně. Takže ji soustavně neujišťujte, jak ji bezmezně milujete. Místo toho zkuste jednou za čas zvládnout alespoň švédský stůl, zapálit svíčky, dát jí masáž a místo zpráv pustit její oblíbený ploužák. Většinu času se ale chovejte jako normální chlap, kterého může mít ráda.

Don't try to be a great man. Just be a man and let history to judge you – Zefram Cochrane. (Nesnaž se být hrdinou za každou cenu. Prostě buď chlap a nech historii, ať tě posoudí.)

Gentleman je galantní. Podrží jí kabát při oblékání, dveře i židli v restaurace, platí když pozve... ale zároveň se nenechá zotročit etiketou. Pro normální ženu je totiž podstatnější, a normálnímu chlapovi podstatně bližší, když např. dokáže přítelkyni přezout auto, opravit doma elektriku, a v pohledu na kapající kohoutek nezůstane stát v němé hrůze, koho na to sežene... Etiketa jí totiž kapající kohoutek neopraví.

Gentleman nepodléhá tzv. blbým náladám, chová se vyrovnaně. Pokud stůně na rýmičku, či jinou závažnou nemoc, nedělá si z ní služku. Nechová se jako malý. Ví, že mámu má za život jenom jednu.

Gentleman, do kterého se zamilovala, jí dokáže dát pocit, že jsou spolu. Nechová se k ní přezíravě, poslouchá, co mu říká, neporovnává jí s jinou, nevymýšlí si, chová se spolehlivě a věří jí. Nehraje si na něco, co není.

Slečna Správná

Jestliže to vypadá na vztah, měli byste se ptát. Je přínosem pro vztah? Je něco, co vám na ní zásadně vadí? Neoddávejte se myšlence, že zrovna vy ji dokážete předělat. Drží dohodnuté termíny? Je samostatná? Co její rodina a přátelé? Berete si ji se vším - i s bývalými, kteří ještě nezmizeli z jejího života. A když už to začíná být vážné - dovedete si ji představit, jak by se postarala o vaši domácnost a děti?

Možná to někomu bude znít jako vtip, či přehnaná starost, ale vždy se také ptejte – je normální a příčetná? Nežárlí na vás?

Flexibilní slečna se snaží věci řešit, než by pořád kritizovala, či prosazovala svou. Umí se přizpůsobit situaci. Flexibilní žena nemá potřebu se nechávat přesvědčovat. Je vyrovnaná a má zdravé sebevědomí. Ani neříká "že já si tenkrát nevzala Pištu Hufnágla". Prostě vás nepéruje a nepředhazuje vám úspěchy okolí - třeba sousedovo nové auto.

Slečna Správná dokáže udělat správnou věc, i když by pro ni bylo pohodlnější jiné řešení. Tato vlastnost projevuje následovně:

  1. Nelže vám, nemanipuluje s vámi. Maximálně pošťouchne vaše ego, ale při tom z toho sama nic nemá.
  2. Nejde jí o vaše peníze, nevyužívá vás.
  3. Můžete jí věřit.
  4. Stojí za vámi. Každému se občas nedaří. Jak chcete, aby se zachovala vaše přítelkyně?

Reputace

Každý z nás má ve svém okolí nějakou reputaci. Využijte toho. Když budete od vašeho okolí získávat indicie, že vámi vybraný partner není ideální, věnujte tomu pozornost. Zamilovaný člověk totiž vlivem endogenních opiodů nevidí ani neslyší, někdy dokonce ani zjevná fakta. Zato okolí ano.

Doslov

Je krásné, když dokážete najít svého gentlemana nebo slečnu Správnou. Jenom nezapomínejte, že o vás musí mít kladný osobní zájem.

Je lepší zbavit se slečny Nevhodné,
než ztrácet čas marným čekáním,
že se z ní zázrakem stane slečna Správná.

A kontroverzně vám závěrem řeknu ještě tohle, viděno z perspektivy uplynulých let. Chcete-li získat slečnu Správnou, zjistil jsem, že jedna z nejlepších věcí, kterou můžete udělat, je vykašlat se na všechny návody na svádění. A víte proč? Protože když vyjdu z osobní zkušenosti, tak příslovečných 90% jejich obsahu jsem shledal jako neurčitá, řádně nepodložená tvrzení. I když musím uznat, že často velmi přesvědčivá. Jako bludy, které člověka zmatou a ke slečně Správné ho nepřiblíží. Spíš než to totiž prodávají iluze. Proto považuji za zdaleka nejlepší se na ně vykašlat a začít samostatně přemýšlet sám za sebe.

A když jsem k tomuhle úsudku přidal matematiku a nezávislé vědecké poznatky, co jsem dostal? Teorii zájmu ;-)

This entry was posted on Monday, December 3, 2012 at 5:40 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

8 komentářů

Sice jsem už neměl v plánu vydat další článek, ale když budou ty vánoce... :)

December 3, 2012 at 5:42 PM

A co budeš teď dělat, Someone? Pustíš se do pseudovědy a šarlatánství? Nebo dokonce do náboženství nebo politiky?

December 5, 2012 at 7:57 PM

Příznaky Nobelitidy jsou zatím, doufám tedy:), negativní..

December 6, 2012 at 1:16 PM

Řeči, to by ses nepustil ani do tohohle díla, kdyby ti nešlo také o reputaci (reputace myšlenek je blízká reputaci autora)! To mě nevymluvíš :D

December 6, 2012 at 11:23 PM

Zkus mi to napsat polopatě. Vypadá to, jako když máš na mysli nějakou konkrétní věc/událost, ale nevidím z toho kterou.

December 7, 2012 at 2:28 PM

Ne - nic konkrétního za tim neni, ale weby obecně prezentují názory, lidi je dělají, že chtějí své názory prosadit, zviditelnit (ať už kvůli penězům nebo kvůli pocitu poslání nebo kvůli slávě,...)! No a kdo prosazuje svoje názory, prosazuje tím i sebe! To je přirozené a děláme to všichni i já teď! Takže proč bys nemohl rozjet něco v oboru, který tě baví - rozlišování informací od dezinformací ve vědě????

December 7, 2012 at 5:48 PM

Deset vykřičníků, deset otazníků!! Teda jen čtyři. :-) Doufám, Someone, že nás přizveš ke svému dalšímu projektu. Jsme Tvoje věrná zpětná vazba. :-)

December 11, 2012 at 7:36 PM

Jj, o prosazování názorů to v tomhle směru je. A sice, že pseudověda je nebezpečná hloupost.

Rozlišování informací a dezinformací ve vědě... no, vědci by tohle měli vědět sami, když dělají vědu. A pseudovědci... to není věda, to je to, co už jsem tu popisoval.

Jinak každopádně díky za zpětnou vazbu. Ale... (teď budu tajemný jako hrad v Karpatech) stejně jako vám přeju najít si slečnu Správnou/Gentlemana s Teorií zájmu a úspěšně čelit bludům s dalším čtením z tohoto blogu, v jiném projektu vám zase přeju, abyste ho nikdy nepotřebovali. Ale o čem je, to už nepřísluší zveřejňovat pod hlavičkou SomeoneCZ. Každopádně ještě jednou díky, a možná se tu ještě někdy nějaký článek objeví.

December 13, 2012 at 12:03 PM

Post a Comment