Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Pomalá smrt  

Posted by SomeoneCZ

Když vidím člověka, který už několik let píše o svádění a sebezdokonalování (což je podle mě jen jiný název pro to samé), a stále si myslí, že má co nového říci, pak mě jako první napadne, že si tím kompenzuje absenci skutečného, dlouhodobého úspěchu u ženy, ve svém osobním životě – ať už si to uvědomuje, či nikoliv.

Ze své zkušenosti i ze zpětné vazby ostatních vím, jak moc dokáže myšlení prezentované v Teorii zájmu přispět k získání u udržení si dlouhodobého vztahu. A proto už před tak dlouhou dobou začaly na blogu vycházet i jiné články, než o svádění.

Je fascinující vědět o sociálním inženýrství a jeho principech. Člověk to má potom mnohem snazší, když nechce naletět podvodníkům. A zároveň chápe, proč i jinak rozumný člověk jim mohl uvěřit. Stejně tak jsou užitečné články přímo o konkrétních bludech. Jenže jejich psaní ve mně zanechává hořkou pachuť článků, ve kterých principiálně říkám, že jiní jsou lumpové a že jim to nefunguje.

Stejně tak nechci psát články prakticky nulového přínosu, k jejichž pochopení postačí "IQ houpacího koně". Ani nechci vykrádat články jiných. Natož, abych si vymýšlel.

Zkrátka, chybí motivace proč a o čem psát dál. Blog je teď ve stavu, kdy reaguji na dotazy a články píšu a aktualizuji tehdy, vzejde-li impuls z diskuze. Připomíná to pomalou smrt blogu. Je tedy otázka, jak pokračovat dál, a zda ho nenechat raději důstojně zemřít.

Každopádně jsem ho pro vás psal rád.

V diskuzi u Fitka zazněl názor, pokračovat s psaním blogu v případě sponzoringu ze strany čtenářů. Pokud byste to chtěli komentovat, připojte částku a nápad na článek, aby to mělo vypovídací hodnotu.

This entry was posted on Wednesday, March 14, 2012 at 1:45 PM . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

18 komentářů

Tak já si od Tebe vždycky rád přečtu cokoliv. Nejradši teda na téma vztahy a svádění a myslím, že je to téma nevyčerpatelné :P. Každý nový článek obohatí, i přestože tu předtím byl "dostatek pro získání a udržení..". Když to chceš brát jako byznys tak můžeš třeba vydat knihu, na trhu to nemá obdobu. Odkázat čtenáře i na blog, zvýšit počet odběratelů a potom např. formou sms platby za e-book, nebo prémiový účet? Tak to snad je i motivační

March 15, 2012 at 12:55 AM

Díky:) Jenomže, téma svádění je po populární stránce už dávno vyčerpané. Na blogu jsou popsány principy, na kterých to funguje, a psaní dalších článků by bylo jenom přepisováním toho, co už bylo dávno řečeno. S tím, že někde by to bylo vídět víc, někde míň.

Kdybych to chtěl vzít na další level, tak třeba po medicínské stránce bych musel sledovat příslušné markery - což mi za a) přijde jako střelený nápad, b) stejně by to v praxi nebylo použitelné kvůli nemožnosti měření, c) už samotný fakt, že články by musely odpovídat Helsinské úmluvě, mi přijde absurdní:)

Kdybych to chtěl vzít na další level po matematické stránce, tak už se jen bavíme o hledání korelací a kauzalit tam, kde už to není potřeba. Navíc, kdybych to hypoteticky udělal, kdo by to v obou případech ještě dokázal přečíst a rozumět tomu?

O knížce jsem už uvažoval i dřív. Jenže bych chtěl napsat užitečnou knížku. Ne nějaký blud, který má za cíl vytáhnout z osamělých lidí peníze za fata morgánu, ani blud, který jenom demonstruje, jak moc toho ještě autor takové knížky neví.

Když už knížku, tak jako soubor mých názorů, což bych viděl jako vysázení stávajících článků na blogu TeXem s tím, že by články prošly revizí.

Po ekonomické stránce je pak ještou otázkou, kolik by bylo kupců a za kolik by si ji koupili. AFAIK, knížky o svádění se u nás prodávají špatně. Navíc, už podle diskuze se do toho moc lidí nežene:) Ale je zase faktem, že se od nabídky trhy v tomhle dost liším. Každopádně, s tím co dál, bych se rozhodoval i podle toho, jak se tu rozvine diskuze. Zkrátka, nedělal bych nabídku bez poptávky.

March 15, 2012 at 11:13 AM

Moc nechápu to dnešní honění se za novinkami, publikováním X papírů v citovaných periodíkách,... - proč prostě nenechat blog online, pro přečtení nováčkům a referenci ostatním? Máme technologie jako je RSS, které nás upozorní, když napíšeš o něčem, co považuješ za zajímavé - byť to bude třeba jeden článek za rok.

Co se knihy týká - není přeci nutné jít ihned do tisku, kindle je super záležitost a kdo bude mít zájem, může si nechat pdf vytisknout a sešít.

March 17, 2012 at 10:58 AM

Ale Someone... dej si tu Adsence :D

Jinak mě osobně právě připadá, že jsi dost obecný a moc konkrétních věcí ohledně svádění jsi konkrétně neporadil - když řešíš jen outergame tak např. co vlastně kdy dělat, spíš než pořád co nedělat, jako do teď :D

March 17, 2012 at 10:51 PM

2 Tom:
Blog zůstane veřejně přístupný i nadále, i kdyby se už žádný další článek neměl objevit, nebo to mělo být jednou za rok. Takže RSS upozorní jak na nový článek, tak na nový komentář.

Impaktované články mají svůj smysl, ale nemají ho tady na blogu. Proto se tady za nimi nehoním.

Jj, pokud by byla, knížku bych dal elektronicky, tisk se dá dnes zařídit inidividuálně.


2 Vlk

AdSense tu nebude. Nechci mít blog zapráskaný reklamou.

Konkrétní rady, co kdy dělat, mohou nést tak maximálně krátkodobý úspěch. Ale když chceš mít takový úspěch, aby si Tě jedna konkrétní, dospělá a inteligentní, slečna po které se ostatní otáčejí, chtěla nechat právě pro Tvou osobnost, a to ve skutečně dlouhodobém vztahu, tak tu osobnost zkrátka musíš mít.

Proto neradím nic konkrétního, ale popisuji obecné principy a největší bludy, které, bohužel, vypadají lákavě. Zkrátka - jedu podle zásady, že člověk musí být schopný se slečnou konverzovat, aniž bych mu stál za zadkem a "říkal mu, co má říkat". Prostě nechci vychovat sociální automaty, ale pomoci lidem uvědomit si, co mají zlepšit.

March 21, 2012 at 2:32 PM

Tak jsem zkusil udělat první kapitolu, abych měl představu o pracnosti. No, práce s tím není zrovna málo, když bych chtěl, aby články prošly revizí.

March 28, 2012 at 6:33 PM
This comment has been removed by the author.
April 4, 2012 at 2:25 PM

Tak to díky:) S knížkou je to momentálně tak, že jsem od posledního komentáře neměl čas se jí věnovat.

Ohledně Čínské studie, tu bych za odbornou publikaci neoznačil. Asi to není na první pohled pro každého vidět, ale to údajně prokázané na potkanech je velmi podezřelé.

Experiment není vůbec nijak identifikovatelný, ani na žádné konferenci nebyl publikovaný. Je to jenom nějaký report. Co se v něm doopravdy píše, to z "EXCERPT FROM THE CHINA STUDY - Introduction" nezjistíme.

Dozvěděli jsme se, že potkani byli vystaveni aflatoxinu, a že se údajně u potkanů se čtvrtinovým příjmem proteinů nevyvinula rakovina. Vzhledem k tomu, co je aflatoxin zač, tak tomu bych věřil leda v případě, že se jednalo o dva potkany a z toho se jeden prokousal na svobodu dříve, než ho stačili vyšetřit. Takže se potom v podstatě dá říci, že u něj rakovinu nediagnostikovali:) Je to zkrátka podezřelé, a o to víc podezřelé, o co se nikomu jinému nepodařilo replikovat experiment s tak jednoznačným výsledkem.

Zajímavé je i to, že Čína má endemické oblasti ohledně kontaminace aflatoxinem. Člověk se může dokonce infikovat i konzumací zvířete. Např. poslední vydání Principles of Internal Medicine udává jako příklad farmářská zvířata, konkrétně kachny - a ty to mají z krmiva. Proč si tedy vybral Čínu jako vzor zdravého stravování, to mi ve světlě těchto faktů uniká.

Celá jeho ukázka je prošpikována tím, čím se vyznačuje pseudověda. Kdyby to bylo tak pravda jak tvrdí, měl by za poslední dobu vědecké publikace k tématu. Nenašel jsem je.

Ohledně na mě nezávislého názoru, zde je recenze lékařky.

A cose týče upírání pravdy ze strany mlékárenského a masného průmyslu, neopomněl bych supermarkety. Domnívám se totiž, že v naší zemi stimulují rozumné lidi k výletu do zahraničí. Např. brňák si na víkend zajede s rodinou do Vídně. Kromě navštívených památek si ještě udělají nákup, ke kterému když připočtou cenu za vstupenky a benzín, dostanou se na hodnotu, kterou by zaplatili v Kč (aniž by dělali vajíčkové nájezdy). Plus ještě budou mít potraviny takové kvality, že by ani Cajthamlová neměla co zkritizovat:-)

Tohle bych totiž viděl jako reálnější a aktuálnější, než obecné pravdy o všeléku na rakovinu.

April 4, 2012 at 6:04 PM

Eh, nějak mi došly argumenty. Nebo spíš mám spoustu otázek. Je aflatoxin nebo alfatoxin? Tak aspoň bys nám mohl poradit, co máme číst, abychom se vyvarovali pseudovědy. ...Třeba ambicí Campbella nebylo publikovat knihu na konferencích. Když se pravdu o China Study nedovíme z Introduction, možná bychom si tu pseudovědeckou studii mohli přečíst celou. A tak někdo s bádáním musí být první. Myslím, že si Čínu vybral z toho důvodu, že si nevybral Spojený státy. :-)) S tvojí knížkou ti držím palce. (Náhodou Teorie zájmu je podnětná i pro ženu. :-P) L.

April 5, 2012 at 9:34 AM

Je to aflatoxin.

Co bylo ambicí konkrétně u Campbella, to je otázka, na kterou neznám odpověď. Nicméně, vědci nejprve publikují na konferencích, kde jejich články prochází nezávislí recenzenti. V pozdějším stádiu pak publikují v časopisech s tzv. impact-factorem, kde se recenze článků podstatně důkladnější a nároky na zveřejňovaný objev větší. Knihu si v podstatě může vydat každý a napsat si tam, co se mu zlíbí. U knihy není recenze nutná.

Jestliže je z ukázky knížky patrné, že se jedná o pseudovědu, nemá smysl se domnívat, že to ve zbytku bude lepší. Spíš to bývá ještě horší.

Ano, někdo musí být první. Jenže třeba u Campbella se díky jeho líčení můžeme oprávněně domnívat, že moc dobře věděl, co znamená publikovat podle vědeckých standardů. Takže prohřešky vůči nim nelze ospravedlnit tím, že by byl první.

Ohledně čtení jak poznat pseudovědu, viz články tady na blogu přímo na tohle téma. Třeba konkrétně ke knížkám viz Užitečnost knih Jak udělat něco.

April 5, 2012 at 3:00 PM
This comment has been removed by the author.
May 15, 2012 at 1:36 AM

Hi, actually I would not say that that’s what I meant. I recommend that people should find themselves an adequate partner. To say it with a metaphor, you should not sell yourself under the price just to be sold.

Regarding the blind man, it is impossible to say the reason from such very few lines. However, there’s something that you desire of his company. May be that you’re trying to prove something to yourself, or to somebody else. Anyway, something motivates you and it outweighs his handicap right now.

Being attractive to someone, it is not just about the look, the fame and the money. And it’s in accordance with The Theory of Interest’s math model.

May 15, 2012 at 4:41 PM
This comment has been removed by the author.
May 15, 2012 at 8:22 PM
This comment has been removed by the author.
May 21, 2012 at 11:57 AM

I don't know the what's cause, but I would not say that such a self-(no)respect is OK. Generally, as possible reasons I see:

1. People which put you down consistently

2. Drugs

3. Bad nutrition, e.g. a protein-deficient diet?


So, stop thinking about yourself as about a failure in the first place. Then, reduce negative feedback from the people around you and reconsider your dietary regimen.

May 22, 2012 at 1:57 PM
This comment has been removed by the author.
May 22, 2012 at 5:25 PM
This comment has been removed by the author.
May 24, 2012 at 4:51 PM
This comment has been removed by the author.
June 20, 2012 at 10:15 PM

Post a Comment