Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Osvícený léčitel  

Posted by SomeoneCZ in ,

Ministerstvo zdravotnictví varuje před nebezpečnými šarlatány. I rozhořela se debata a padl pojem "Osvícený léčitel".

A já se ptám, kdo je osvícený léčitel? Prý je to léčitel, který spolupracuje s lékařem. A tak jsem si položil otázku, "nabízí-li mi léčitel takovou léčbu, o které sám říká, že není tak dobrá jako léčba lékaře, proč bych měl dát přednost léčiteli před lékařem?" Nevím jak vy, ale mě napadá jenom jedno vysvětlení. A sice, že on to léčitel sice o sobě tvrdí, ale jenom na veřejnosti. Že ve skutečnosti v pacientovi vyvolává dojem, že toho dokáže více než lékař.

Že je to něco jako s homeopatií. Ta se v lékárnách prodává naaranžovaná jako léčiva, ačkoliv se jedná pouze o doplněk stravy. Protože na to, aby se mohla prodávat jako léčivo, na to by musela projít klinickými testy – a to by opravdu neprošla, jelikož nefunguje lépe než placebo efekt. A přesto v těch lidech, kteří homeopatika kupují, někdo, např. osvícen TV světly, vyvolává dojem, že homeopatika toho dokáží více než léčiva.

Na druhou stranu musím uznat, že při počtu lékařů v nemocnici na počet pacientů se lékař opravdu nemůže s každým obšírně rozvyprávět. Zkrátka na to není čas a lidská stránka trpí, když si pacienti připadají odbytí. A právě tady jim léčitel dokáže nabídnout více času, pochopitelně léčiteli lukrativně zaplaceného, aby pacient odcházel s myšlenkou, že se mu konečně někdo pořádně věnuje. Tedy zřejmě zde vzniká ona myšlenka, že když takový léčitel o sobě prohlásí, že pacienta nezrazuje od léčby lékařem, že je to vlastně ještě v pořádku. Nevím, neztotožnil jsem se s ní, podle mě je to práce pro psychologa.

Ale buďme optimisté. Já v tom vidím, řečeno terminologií NATO, Defeat-in-Detail. Scénář A: všichni léčitelé se z pocitu ohrožení nazvání šarlatánem semknout jako jeden, a tím se ještě víc vyhraní vůči lékařské vědě. A jelikož lékařská věda má nepopiratelné úspěchy, více lidí jí začne dávat přednost. A více lidí pak přesvědčí více dalších lidí. Scénář B: neúspěchů léčitelů je více než dost, takže pokud je budou lidé hlásit a ministerstvo s tím skutečně bude něco dělat, postupně budou léčitelé eliminováni za mediální podpory těch léčitelů, jež nebudou chtít být nazváni šarlatány.

Divide et impera – Gaius Julius Caesar

This entry was posted on Friday, July 11, 2014 at 6:12 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 komentářů

Tak to samý jsem řešil taky. Jaký je vlastně rozdíl mezi šarlatánem a léčitelem, když oba prodávají něco, co je A) zatím neprokázané (čti ještě nevyvrácené) či za B) již vyvrácené?

I v případě za A) je tu problém, že látka či metoda může i škodit, když neprošla dvojitými slepými testy kontrolovanými placebem.

Z B) je to snad jasné, jako u těch homeopatik.

Na facebooku je stránka našich skeptiků Sisyfos a těch případů je tam až nad hlavu, musim se tomu často smát, byť to je někdy spíš k pláči.

Na a za dále, neprokázané účinky hlásá také kněz a církev, pro ní platí též za A) či někdy za B) (vymýtání ďábla je myslim dostatečně zpochybnitelná metoda, většinou půjde o psychickou poruchu dané osoby). Takže mezi šarlatánem a knězem je jaký rozdíla v "nabízených službách" a jejich verifikaci? Skeptici by se i v naší zemi měli zaměřit též na náboženství, kritika volovin bez kritiky té největší voloviny ze všech ?

July 28, 2014 at 8:51 AM

nu i psychologicke "free" streamy degraduji. Cim dal tim vic vidim disproporce a fakta... a jako new si muzes objednat knihu :)

http://www.stream.cz/porady/restart-zivota

September 24, 2014 at 11:48 PM

Post a Comment