Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Proč si myslím, že Napojení nefunguje?  

Posted by SomeoneCZ in ,

Důvodů je více. Ale ten hlavní je, že jak to vidím, defacto nastavili podmínky, které vedou k efektu záplavového algoritmu, který se používá u směrování. Tj. pokud by nějaké kolektivní nevědomí skutečně existovalo, tak už jsme tam dávno všichni napojení, a tudíž není koho napojovat.

Více bude v samostatném článku o kolektivním nevědomí, ať víte, co si o něm myslím. Tedy, samozřejmě, nevím, jak bude Napojení vysvětlováno tou dobou:-)

PS: Sorry, ale každý, kdo s vámi nesouhlasí, nejsem já. Ale díky za námět budoucího článku!


Dodatek 21. listopadu 2010

Spomínané "Napojenie" možno používa pojem energia len symbolicky, ako synonymum pre vnímavosť, inšpiráciu alebo motiváciu k pozitívnym či novým myšlienkam, rozhodnutiam a činom. Možno aj s podporou placebo efektu pojmov typu bio-pole a pod. Vidí sa mi, že bol neužitočný omyl brať v tomto prípade pojem energia doslovne (fyzikálne či biofyzikálne).

V reakci na tento komentář doplňuji:

Nejprve s trochou nadsázky, proč si v souladu s obchodním zákoníkem myslím, že prodejce musí jednoznačně specifikovat, co vám vlastně prodává:

Jakýsi prodejce: Tady vám prodáme nové luxusní auto za 2 000 000 Kč.
Jakýsi klient: No, ale vždyť vy jste mi za tu cenu přivezli starou šunku, na které je nejdražší plná nádrž!
Jakýsi prodejce: Domnívám se, že byl omyl brát naše vyjádření doslova, že vám také skutečně dodáme luxusní auto!

Konkrétně k metodě Napojení, jak je prezentována k tomuto datu, mám následující výhrady (uvádím jen 5 nejvýznamnějších):

  1. Nejedná se o fyzikálně měřitelnou energii - pokud by se o ni skutečně jednalo, pak by dle mého názoru např. vznikaly závažné zdravotní problémy vlivem hypertermie díky odpadnímu teplu z údajně obrovského množství přijaté energie.

  2. Údajné měření energie se provádí virgulemi, či proutkem, což je ve skutečnosti ideomotorický efekt (cz, en) - pokud ovšem měřič věří, že skutečně měří. Z tohoto důvodu považuji vázání možnosti vrácení peněz na takové "měření" za nesplnitelnou podmínku.

  3. S Napojením nesouhlasím ani z hlediska computer science. Dochází-li ke stejnému efektu jako u záplavového směrování, koho ještě chtějí napojovat? Dalším problémem u údajného kopírování programů, pomineme-li fyzikální stránku věci, je, že podle popisu metody údajně rekonstruuje kompletní programový kód z hashe/pozorovaného výstupu programového kódu - což nelze, dále viz zde.

  4. Efekt Napojení se dá pozorovat až za několik měsíců. Jenomže za několik měsíců se stane spousta věcí a nelze je automaticky označit ani jako placebo efekt z Napojení. Tím spíš, že nevidím jediný důvod, ze kterého by se dalo usoudit, že Napojení je něco víc, než jen pocit z údajného napojení se někam.

  5. U Napojení dle mého názoru existuje i možnost nežádoucích vedlejších efektů, které se mohou dotknout i nás, kteří jsme v údajné napojení neuvěřili. Např. údajně napojený člověk onemocní infekční chorobou, která se přenáší vzduchem - např. chřipkou. Pak si usmyslí, že sestavil, nebo někde získal, údajný tělový program, který si s tím dokáže poradit. Zvýšenou teplotu pak může považovat za zvýšenou hladinu energie, což svým způsobem bude vlastně pravda, nevolnost za správný chod programu čistícího tělo, a vesele vyrazí mezi lidi, protože údajný tělový program to má údajně pod kontrolou.

A proto si nejen z těchto důvodů myslím, že považovat Napojení za synonymum pro vnímavost, inspiraci, motivaci, atd. je ve skutečnosti zavíráním očí před realitou, o co ve skutečnosti v Napojení jde. Dle mého názoru se inkasují peníze za to, že se klient zkusí v následujícíh 4 měsících přesvědčit, že se mu daří lépe díky údajnému napojení. A to vše za stavu dokumentovaného výše uvedenými námitkami.

Pokud by ovšem kdy bylo Napojení publikováno v odborné, recenzované publikaci (pochopitelně že vědecké) z pohledu medicíny, fyziky a computer science, tak si ho velmi rád přečtu a případně zkoriguji své závěry. Aneb, já mám mysl otevřenou:-)


Dodatek 23. dubna 2011

18. dubna 2011 jsem si v komentáři posteskl, že vlastně ani nemáme k dispozici přesnou definici, co to ta alternativní energie vlastně je. Zároveň jsem na modelu "kafe" ukázal, jak zavádějící může být se domnívat, že kofein dodá tělu energii. A ejhle, 19. dubna 2011 se objevil článek "O jaké energii tady mluvíme"?

Myslím si, že bez dostatečných znalostí fyziky a medicíny může být článek pro svého čtenáře snadno zavádějící. Nicméně, i přes jeho chyby si myslím, že pozornému čtenáři hlavní myšlenka nakonec vyzní správně. Existence alternativní energie je subjektivní pocit. Pocit pro některé natolik silný, že mohou uvěřit v její existenci, aniž by pro to měli objektivní důkaz.

Jinou otázkou pochopitelně je, nakolik je etické takové představy v lidech živit, natož za úplatu.

Tímto dodatkem neříkám, že souhlasím s tím, co se na odkazovaném webu propaguje.

This entry was posted on Monday, August 10, 2009 at 6:34 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

9 komentářů

Já věděl, že seš unknown :D
Jinak ono to napojení asi "nějak" funguje, ale je nad slunce jasný, že ne tak, jak to pan Jílek prezentuje. Těším se na tvůj rozvedený názor v budoucím článku.

August 11, 2009 at 2:29 PM

Jj, člověk se leckdy dozví věci, které ani sám netuší:-) Tímto zdravím skutečného unknown.

Kdyby chtěl někdo podrobně zkoumat, co se vlastně během procesu Napojení děje, tak bych doporučil začít s hledáním odpovědi u neurotransmiterů. Prvním "podezřelým" by pro mne byl dopamin pro jeho vazbu k apofenii a zmiňovaným, vyloženě příjemným pocitům.

August 11, 2009 at 4:47 PM

SomeoneCZ, také zdravím. Skutečný Unknown jsem já, tady mám nick Anderson a původně jsem ho používal i na svadeni.cz - ta záměna nebyla záměrná. Dlouho jsem na svadeni.cz nic nepsal - kvalita článků začala být taková, že i čtení pouze tučného textu byl očistec, zbytek nestál za námahu. S články o řeči těla se to zlepšilo, ale ty zase nejsou z hlav tamních tvůrců, tam se jedná o „výcuc“ prodávaných knížek. Unknown používám na jiném serveru a tak jsem ze dvou používaných nicků zvolil ten „špatný“(jak to tak bývá, když jsou dvě možnosti). Vlastně za to může Firefox, co mi nabídl, to jsem odkliknul :-)

SomeoneCZ s tím komentářem nemá nic společného, jak vidíš, on třeba vysvětlí i podstatu toho iluzionistického kousku. Já nejsem lékař a nemám představu, co všechno může způsobit dopamin a jak ho vyplavit dostatečné množství. Pouze poukazuji na skutečnost, že to, co popisují jako princip Napojení, je fyzikální nesmysl - mají chybně základní myšlenku, jak potom chtějí dojít k něčemu fungujícímu? Jinak se také moc těším na článek o Napojení od SomeoneCZ. Vsadil bych se ale, že ta tučná věta, kterou SomeoneCZ dává pod každý svůj článek, nebude znít „...všichni tam běžte..“ ;-)

August 13, 2009 at 11:00 AM

Tak to sem se nechál zmást a moc jsem zapojil svoji fantazii, převědčil mě hlavně styl a forma psaní a taky ten nick no :) Jedině dobře, že přemýšlejících, skeptických lidí je víc a zajímají se i o takovou oblast jakou je svádění, potažmo self-improvement.

August 13, 2009 at 1:32 PM

Asi jsme si nerozuměli. Já nemám v plánu psát články o Napojení. Tímhle postem jsem chtěl ukázat, že bych nejprve volil jiné argumenty - tj. že jde skutečně o dva různé lidi.

Pokud jsme totiž napojení všichni, a podle jejich specifikace mi to tak stále vychází, tak jsme zpátky u systémové chyby Jungem zavedeného kolektivního nevědomí, která z toho efektivně dělá pseudovědecký koncept.

A protože to po fyzikální stránce věci nevychází ani mně, tak bych volil opatrnost a já osobně bych nejprve zašel za svým lékařem, kterému bych podrobně vylíčil, co se má stát. Např. že během seance, která je odepřena mladistvým a těhotným, mám zažít pocit přílivu obrovského množství energie. Zdraví máme jenom jedno a myslím si, že poplatek 30Kč je naprosto bezvýznamný v porovnání s cenou Napojení. S veškerým možným respektem - PhDr není MUDr.

V obou avízovaných článcích chci ukázat praktické příklady, jaké množství energie vyprodukuje jaký výsledek. A zmínit nedostatky principu kolektivního nevědomí - mj. rozvést i to, na co Andersonovi nedpověděl.

Dopamin má více efektů, jeho hladina mj. ovlivňuje i krevní tlak.

August 13, 2009 at 4:59 PM

A článek o energii naleznete zde. Řekl bych, že je to zajímavé čtení i v případě, kdy vám někdo slibuje více např. osobního štěstí a profesních úspěchů po absolvování jakéhosi "sezení". Nu, a koho zajímají např. meditace, tak se tam dozví pár faktů, kterých si třeba vůbec nebyl vědom...

September 16, 2009 at 5:05 PM

Podle stavu současné fronty článků to vychází, že článek o Nevědomí, NLP a de-facto i rutinách vyjde zhruba za dva měsíce.

October 13, 2009 at 10:46 AM

(Ad Dodatek 21. listopadu 2010): Súhlas, tiež si myslím, že Napojenie, EFT a množstvo podobných záležitostí je postavených na nezmysloch, rozčuľujúcich racionálne uvažujúcich ľudí (nedokázateľných ani nevyvrátiteľných, podobne ako náboženstvá)... na druhej strane, aj takáto bizarná seansa môže niekomu pomôcť k zvýšeniu sebaistoty, chuti do života, byť podnetom k zmenám myslenia a pod. A ak to pre niekoho má takýto efekt (najmä ak ho iné formy motivácie neoslovujú), musím síce s nevôľou, ale predsa len konštatovať pozitívny prínos. Účel svätí prostriedky...

Rozumiem pohľadu cez zákonné spotrebiteľské práva, avšak s porovnaním takéhoto druhu služieb s tovarom a dožadovaniu sa záruk "minimálne garantovaných parametrov" nemôžem súhlasiť. To by potom nemohli legálne existovať ani manželské poradne, hudobné kurzy, investičné fondy alebo strediská pre umelé oplodnenie. Niektoré služby jednoducho nemôžu a preto ani negarantujú výsledok. Môžu nanajvýš preukázať reálne vynaložené náklady, overiteľné referencie či dosiahnuté doterajšie výsledky.

Osobne by som uvítal a navrhujem u takýchto služieb zákonnú povinnosť uvádzať v inzercii upozornenie, že výsledok negarantujú, resp. povinnosť uchovávať písomné potvrdenia zákazníkov, že boli s negaranciou výsledku oboznámení. Asi by si spotrebitelia viac rozmysleli svoje investície a prispeli k čistejšiemu trhu...

November 21, 2010 at 11:22 PM

Souhlas, jen bych ještě dodal, že paušálně nejde garantovat výsledek ani u vědecké medicíny (např. díky komplikacím a ne každý zákrok je triviální). A že je logické předpokládat, že by na to léčitelé začali poukazovat a nakonec by to použili jako další argument, že mezi nimi údajně není rozdíl.

Lidé by si měli uvědomit, že jsou 2 pravděpodobnosti:

1. že dosáhneme požadovaného výsledku
2. že dojde k nežádoucím komplikacím

A je to právě vědecká metoda, která nám umožňuje jak zvyšovat pravědpodobnost dosažení požadovaného výsledku, tak snižovat pravděpodobnost nežádoucích komplikací. A že léčitelé vědeckou metodu nepoužívají - tj. proto lidé svěřením se do péče léčitele riskují.


Odkazem na specifikaci toho, co vlastně prodávají jsem měl na mysli to, aby se benevolence vůči placebo efektu nezvrhla v neetický scénář - aby s tím prostě nešlo obhajovat cokoliv, ať už je to jakkoliv neetické, či společnosti neprospěšné - např. nastíněný scénář s chřipkou. Takže v článku jsem slovo přesně nahradil slovem jednoznačně.

Vlastně se to dá ukázat i na svádění. Třeba ani u Teorie zájmu nikomu negarantuji, že s ní sbalí každou (zejména když jsem uvedl několik důkazů proti existenci takové možnosti:-) [A, B, C]. Zato když budu tvrdit, že s její pomocí i nesmělému stoupnou šance na sbalení libovolné ženy, tak bude pravda. Jenomže by to díky placebo efektu (na zvýšení sebevědomí) byla pravda i tehdy, kdybych prodával libovolný esoterický blud!

November 22, 2010 at 5:13 PM

Post a Comment