Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

IQ aneb proč je tak chytrý kluk stále sám?  

Posted by SomeoneCZ in

Znáte to? Chytří, nadějní, perspektivní, študovaní, zajištění, vtipní, ale stále tak nějak sami. Bez přítelkyně.

Podmínka fyzického vzhledu je nutná, nikoliv postačující. Stejně tak podmínka inteligence. Pokud se vaše IQ významně liší, PIL se v kladných číslech neudrží – nebudete si rozumět. Zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno může znamenat lidové rčení, že tomu chybí jiskra, i když je to po stránce vzhledu OK?

Když si uvědomíme, kolik párů je spolu, aniž by si nechali udělat testy IQ, je jasné, že není známa přesná hranice rozdílu, od kdy už to nejde. Nicméně, omezit ji z hora, dal bych 15 bodů a myslím si, že tam ještě bude rezerva.

Než se ale pustíme dál, řekneme si něco k měření IQ. Stejně jako existují různé testy, existují i různé rozsahy stupnic IQ. Např. 130 bodům v Evropě používané stupnice může odpovídat 200 bodů v Americe používané stupnice. Takže z porovnání IQ dvou lidí se snadno může stát sčítání jablek a hrušek.

Četnost jedinců s daným IQ v populaci se modeluje pomocí Gaussovy křivky. Patříte-li mezi průměr, tj. 100 bodů, není tak těžké potkat svou slečnu Správnou, jako když budete mít 120 bodů. A 130, to už může být docela krize. Čím jste chytřejší, tím je pro vás snazší najít si pěknou slečnu, než slečnu, se kterou si budete rozumět. Je to jen otázka příslušných rozdělení pravděpodobnosti a jejich parametrů.

Domníváte se, že potřebujete rady nějakého guru, že když se nemůžete seznámit tam, kde se obvykle vyskytujete, že to máte zkusit i jinde? Řekl bych, že na tohle se dá přijít i bez IQ přes 120:-) Horší to je, když vám začnou vykládat, že se nemůžete seznámit, protože děláte něco zásadního špatně.* Můžete, ale také…

Vůbec nemusíte směrem k ženám dělat něco špatně – prostě je to otázka pravděpodobnosti, kterou nemáte šanci jakkoliv změnit. Na začátku vztahu je rozumné to zahrát na jistotu - použít osvědčené akce a reakce, abyste si udrželi a zvedli její zájem o vás. Ovšem, jakmile vztah pokročí, dál už je to na vás – a právě o tom Teorie zájmu je. Poskytne vám znalosti a návod, jak se adaptovat – viz článek Výše zájmu. I když existují obecně platná doporučení, nelze se jimi slepě řídit. Každý vztah má nějakou historii, jak jste se vůči sobě chovali, a ta má vliv na jeho další vývoj.

*Věděli byste, jak efektivněji apelovat na pocit neúspěchu, aby vám lidé věnovali pozornost, aby si koupili vaše kurzy, zboží, doplňky…? Z hlediska sociálního inženýrství vidím i rafinovanější postup. Je tak prostý jako sepsat články, jak byly úspěšně sbaleny ženy netradičním způsobem, který má svou vlastní logiku. Protože je postup netradiční, tj. velmi pravděpodobně ho (ještě) nepoužíváte, sami dojdete k závěru, že děláte něco špatně, protože se od vašeho významně liší. V historkách je totiž oslavován úspěch a vy máte co? No přece neúspěch. A nutil jsem vás do něčeho? Nenutil. Přišli jste na to sami a dobrovolně s pocitem, že s vámi nikdo nemanipuloval.

Co mají lidé společné bez ohledu na výši IQ, je zvýšená možnost, že jejich úsudek bude ovlivněn hrou na osamělé city. Narazíte-li na osamělou duši, můžete si spolu na začátku rozumět – jste na tom stejně. Ale pokud nesplníte podmínku IQ, dlouhodobě PIL v kladných číslech neudržíte. To samé, když vám budou slibovat zázračné techniky, jak sbalit (téměř) každou.

Žádný guru není schopen změnit rozložení IQ v populaci.

Pro 120 není takový problém zaujmout 100, protože pro něj nebude velký problém předvídat její akce – dokáže-li udržet na uzdě své city a chování/reakce tak, aby odpovídaly 100. Jenomže, co když si takhle osvojíte techniky, které zabírají na 100?* No, u 120 s nimi nejspíš moc úspěchů slavit nebudete. Jenom si díky salámové taktice neuvědomíte, co se s vámi stalo, jak jste si postupně přibouchli dveře k vaší slečně Správné. Ale tohle už jsem vlastně napsal do článku o morálce. Jenže tam to mohlo vypadat jen jako naivní, moralistické řeči.

*Nezapomeňte na možnost, že by šlo jenom o zdání, že by zabírali na 100. Osamělé lidi hodně mate, když to, co se jim vykládá, vypadá, jako když to dává smysl. Takže pokud se lidem nabízí přijatelné vysvětlení a na něm založené řešení situace, osamělí, tj. lidé v emočním stresu všeobecně, usoudí, že by to mohlo fungovat – dále viz článek Deset osobních poznámek k profesionálnímu svádění.

IQ Distribution

Obrázek: Rozložení IQ v populaci. Změříte-li si IQ a rozšíříte ho na interval o dvojnásobku limitu, tj. 2x15, plocha pod křivkou vám shora omezí, u kolika žen můžete slavit dlouhodobý úspěch.

Pro průměrného muže, ale i ženu, je horní hranice 68%. Dáme-li 50% šanci, že bude dostupná, klesáme na 34%. A když dáme tu samou pravděpodobnost, že si budete i rozumět, celkově jsme na 17%. Každý se vám nelíbí, řekněme, že vaším vkusem projde cca 75% kandidátek. Takže i s takhle velkoryse nastavenými podmínkami má průměrný muž 13% šanci na dlouhodobý vztah s neznámou ženu, kterou náhodně oslovil. Reálné číslo však bude ještě vlivem dalších faktorů podstatně nižší. Žádný div, že se někteří snaží uhnat i kamarádku.

Jestliže se někdo chlubí více jak 10% úspěšností,
budiž mu ten pocit přán:-)

Šancí na fiktivní zlepšení je např. použít předvýběr – třeba řeknete si o telefon jen u těch, které s vámi budou flirtovat. Celkově lze ještě takovou šarádu zneprůhlednit tím, co všechno se prohlásí za úspěch. Problém – v prvním případě nepočítáte úspěšnost ke všem ženám, ale jenom ke specificky vybrané skupině. V druhém případě se pak prohlašuje za úspěch i to, co ve skutečnosti žádným úspěchem není. Fiktivně můžete dosáhnout velkých čísel, reálně ne.

PS: U článku Pinocchiův index najdete krátkou recenzi článku The Genius Failure Paradox.

This entry was posted on Friday, October 16, 2009 at 3:35 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

9 komentářů

Měl bych dotaz:

"Každý se vám nelíbí, řekněme, že vaším vkusem projde cca 75% kandidátek."

To myslíš jako, že 75% z holek co se ti fyzický líbí se ti líbí i povahou, nebo opravdu chceš říct, že průměrnýmu chlapovi se líbí 75% žen? To mi příjde opravdu hodně, osobně bych podle sebe a lidí kolem sebe řekl spíš 10-20% maximálně.

A ještě bych měl jeden dotaz:

"Šancí na fiktivní zlepšení je např. použít předvýběr – třeba řeknete si o telefon jen u těch, které s vámi budou flirtovat."

Spíš taková teorie;):
Ale co když se mi třeba stává, že si ji vyberu ještě než mi dá jakýkoliv signál, ale rozhoupám se až když přijde? A řekněme že se mi v 70-80% stane, že opravdu nakonec flirtuje, pokud se tedy jenom nemihne kolem mě (což znamená, že bych měl stejnou pravděpodobnost úspěchu, i kdybych to zkusil na začátku nebo až po signálu).
Zkreslení pak není tak velké, navíc některé flirtují, prestože jsou zadané, nebo zájem ani nemají apod.
Jenže možná řekneš, že "podvod" je už vlastně i to čekání na signál(přeci jenom se po něm chlapovi zvedne sebevědomí+ona má pocit, že se o vás musela trochu snažit, což k úspěchu přispívá).

No asi si zkusim udělat přesnější statistiku v obou případech a porovnám, i když asi nejsem stělesnění průměru :D

Předem díky za názory

Johnny

October 16, 2009 at 8:17 PM

Mám IQ 138, má přítelkyně má IQ 87. Je to rozdíl 51 bodů a přesto jsme spolu téměř 4 roky a báječně si rozumíme. Není to podle tvojí terie nějaké divné?

October 17, 2009 at 9:34 AM

2 Johnny

ad 75%
Jde jenom o fyzický vzhled. Kvůli osamělým lidem, jejichž nároky postupem času padají, ale i třeba i kvůli nadrženým, jsem dal vysoké číslo. Nešlo o to, říci, že průměrnému muži/ženě se líbí 75% žen/mužů, ale ukázat, proč je skutečná úspěšnost nízká v porovnání s tím, co např. slibují specializované kurzy. Těžko dosáhnout úspěchu, budu-li se honit za nereálnou představou.


ad předvýběr
Ještě je možnost, že si ji vybereš podvědomě. Jak se člověk postupně setkává s dalšími lidmi, postupně sbírá zkušenosti - Tvůj mozek se učí, dělá si spojení "na začátku se chovala takhle, při oslovení to dopadlo onak".

Stejně tak, jako si vědomě vyberu slečnu, kterou jsem neviděl s cigaretou, která je oblečená ve shodě s mým vkusem a kterou např. potkám na koncertu mé oblíbené kapely, ještě můžu podvědomě vybírat na základě dříve naučených signálů.

Tenhle efekt se projevu např. u proutkařů, nebo i u lidí, kteří např. věří v nějakou svou paranormální schopnost.



2 Spectator
Od člověka s IQ 138 bych čekal, když už bude chtít kritizovat moji teorii, že si nejrpve přečte o čem vlastně je - odkaz přímo v záhlaví stránky. Tam by se dočetl, že je nějaký RIL a nějaký PIL a že to celé nějak souvisí s Nashovým ekvilibriem. Všimni si, že v tomhle článku se klade důraz na PIL.

První otázka, kolik a jakých testů IQ jste si dělali? Testy IQ nejsou bezchybné, proto se jich dělá několik. Jestli si spolu báječně rozumíte, co takhle chyba v měření?

Otázka druhá, co znamená ono báječně si rozumíme? 51 bodů je hodně velký rozdíl. Nic proti Tvojí přítelkyni, ale v takovém případě by nemohla pochopit vše, co jí říkáš a Ty bys s ní nemohl probrat všechny svoje myšlenky, protože by je prostě nepochopila. Tohle opravdu není urážka, ale se svým psem si taky rozumíme - on sice nechápe, co všechno dělám, ale přesto si společnou vycházku užijeme. Když se podíváš na Termanovo klasifikaci, tak přece musíš vidět, že někde něco nehraje. Ona ani ne průměr a Ty skoro génius? Ve filmu možná...

Aneb Rain Man s Cruisem a Hoffmanem. Možná si ani tak nerozumíte, jako vůči ní cítíš nějaké pouto/závazek. Nebo jsi, divoký odhad, natolik inteligentní, že Tě většinou mají ženy ve výsledku za "divného", ale právě ona Tě obdivuje, a tak s ní zůstáváš. Jen své vděčnosti říkáš "báječně si rozumíme".

A konečně, praktická možnost - předhazuješ mi neexistující situaci, abys viděl, co udělám. Jestli třeba nezkusím ohnout TZ tak, aby jí odpovídala.

October 17, 2009 at 11:48 AM

2 SomeoneCZ

Kdybych měl detailně zpracovávat všechny informace, tak celý den nedělám nic jiného. Jako inteligentní bloger by sis měl být vědom toho, že většina návštěvníků touží získat maximum srozumitelných informací za minimální možný čas. Proto ti opravdu nebudu studovat PIL a Nashe, byť zbožňuji film Čistá duše.

Testování IQ samozřejmě proběhlo pod hlavičkou Mensy ČR. Předtím jsme oba dělali ještě jiné pochybné testy, avšak jejich výsledek se od toho závěrečného lišily spíše méně.

Nikde netvrdím, že má přítelkyně pochopí vše, co jí říkám. Tvrdím, že si i navzdory tomuto rozdílu si rozumíme. Ona má svůj svět, já mám svůj svět. Když jsme spolu, dokážeme nalézt takovou shodu, která vyhovuje oběma.

October 18, 2009 at 2:20 PM

Aneb jsi právě popsal Nashovo ekvilibrium, jak je v TZ použito k udržení RIL v kladných číslech. Je mi líto, ale jestli stále chceš v TZ najít chybu, budeš si ji muset nejprve nastudovat ;)

October 18, 2009 at 5:14 PM

Má námitka se netýká TZ, ale Tebou uváděného rozdílu v IQ.

October 18, 2009 at 9:21 PM

Ano, ale až na to, že mnou popsaný rozdíl používá termíny, o kterých nevíš, co znamenají.

Nebo tam člověku s údajným IQ 138 skutečně musím dopsat nějaký vysvětlující (, absurdní) příklad k části za pomlčkou?

Pokud se vaše IQ významně liší, PIL se v kladných číslech neudrží – nebudete si rozumět.

Napsal jsi to sám, rozdíl 51 bodů, nechápe vše, co jí říkáš, každý žijete ve svém světě.

Jaké jsou Tvoje dosavadní úspěchy u žen obecně a u žen, které měly s Tebou srovnatelné IQ? Pokud ho nevíš, vezmi to přes fakulty, které studovaly. A vzhledem k 138, případně i pomocí doktorátů.

October 19, 2009 at 9:01 AM

S IQ 150 jsem myslím natolik okrajovej, že pro mě bude možná lepší hodit celou tuto teorii za hlavu a vymyslet si vlastní mé zkušenosti odpovídající. Ostatně jak jsem pochopil, je celá TZ postavena na modelu kterej bere v úvahu hlavně statisticky významný faktory, tj. něco kam nezapadám a ani zapadat nechci :) Nebo je autor přesvědčen, že TZ má co dát i lidem jako mně?

September 28, 2011 at 3:16 PM

Čtenář s IQ 150 by to přece měl sám poznat podle článku Výše zájmu;-)

Ještě jsem do článku doplnil informace ke stupnici IQ.

September 29, 2011 at 1:17 PM

Post a Comment