Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Příběh hororový  

Posted by SomeoneCZ in

Byl vlahý letní večer, mladý pár si vyjel na chatu, kterou měli na venkově, hezky romanticky u lesa. Připravili večeři, otevřeli láhev vína, zapálili svíčky, pustili romantickou hudbu... Za tři dny policie zalarmovaná rodiči našla jen dvě rituálně zohavená těla. Stopa vedla k sousední chatě. Její majitel se u výslechu přiznal, že mu byla divná jejich aura a že se raději podíval do centrálního registru padlých duší kolektivního nevědomí. Tam zjistil, že se jedná o dvojici brutálních vrahů a raději konal dříve, včetně ochranného rituálu, než ve svém posledním životě ublíží dalším, nevinným lidem.

Jedna z tezí zní, že esoterické a paranormální bludy se budou šířit tak dlouho, dokud nezačnou lidem způsobovat zjevné škody. A já se obávám, že to bude tak dlouho, až než i lidem s důvěřivostí medvídka Pú bude jasné, co je ve skutečnosti na vině.

Nelze čekat, že s tím lidé budou něco dělat, pokud se domnívají, že na daný blud nijak nedoplatili. Všimněte si – napsal jsem "domnívají". A to může být značný rozdíl oproti skutečnosti. S tímto fenoménem se lze setkat nejen u sekt. Zpočátku jsou odlišnosti oproti normální společnosti malé, postupem času však narůstají. Až je změna natolik patrná, že člověku, který nebyl vystaven této salámové taktice (postupuje se po malých dílcích) a pravidelnému vlivu, už ten druhý nepřijde normální a naopak ten druhý se domnívá, že zná něco, co je nezasvěceným odepřeno.

Postoupíme-li dál, máme případy, když už objektivně došlo ke škodě, ale ono se nás to tak nějak nedotýká. Aneb příliš malá motivace. Např. pomocí regresní terapie minulých životů byla mladíkovi v depresi implantována falešná vzpomínka, jak ho zaživa pohřbili v rakvi. Že kopačky od jeho bývalé, příčina deprese, jsou proti tomu procházka rajskou zahradou, to snad ani netřeba zdůrazňovat. Začal trpět záchvaty paniky a dýchacími problémy – to nebyla záležitost, která by sama odezněla po skončení sezení.

Jiným případem minulého života byl starověký egyptský kněz. Reinkarnován do dnešní doby, zjistil, že mu někdo krade psychickou energii. Poté, co subjektivně svou myslí komunikoval s myslí svého souseda, který o ničem neměl ani tušení, dospěl k řešení celé situace – zavraždil ho. Tento případ je jasná ukázka toho, jak vás okolí vtáhne do hry, i když vy na ni nevěříte. Co by se stalo, kdyby nevěřil v reinkarnaci a psychickou energii?


Anketa

Byl úvodní příběh fikce, anebo pravda? Zkuste si zahlasovat, než si přečtete rozuzlení.

Esoterismus mj. zahrnuje astrologii, alchemii, spiritualismus, mesmerismus, atd. Původ má v řečtině, ve významu skrytý - tj. odepřený nezasvěceným. Představiteli jsou např. Helena Blavatská, nebo Carl Gustav Jung.

Paranormální jevy jsou takové, pro které neexistuje vědecké vysvětlení. Např. ESP, telepatie, psychokineze a duchové. Příklady jsou např. fámy o Bermudském trojúhelníku a údajný experiment Philadelphia, který se ve skutečnosti ani stát nemohl.

Vůči esoterice a paranormálním jevům jste skeptičtí, anebo pro ně máte otevřenou mysl? Věděli jste, že by jejich propagace mohla vést až k tak tragickým koncům?

BlueBoard.cz
BlueBoard.cz

Rozuzlení

Že je možné, aby vraždil soused věřící v reinkarnaci, to nám ukázal jeden ze skutečných případů. Věříte-li v reinkarnaci, pak máte důvod domnívat se, že člověk v minulém životě něčím byl – třeba řezníkem.

Rituální vražda není nic, pro co bychom museli chodit za hranice Evropy. Snad kdybychom chtěli aktuální případ. Co je veřejné upalování čarodějnic? Patrioticky si připomeňme Jana Husa. Církev svatá se tak pokusila uchránit duše prostých lidí od těch nápadů, které by jim jinak dál vykládal a oni se kvůli nim dostali třeba do pekla.

Jedna z "oslnivě logických" pověr zní, že pokud čaroděje upálíte, tak nebude mít tělo, které by se dalo v posmrtném životě vzkřísit. Dalším příkladem rituálního zohavení popraveného jsou lidé považovaní za upíry. Kůl do srdce, česnek do úst a pro jistotu ještě uříznout hlavu. Preventivní úder "zaostřená osika" byl prováděn i na zemřelých, protože lovci upírů nechápali procesy probíhající v těle zemřelého člověka. Např. že mu ještě chvíli porostou nehty, což bylo vykládáno jako ignorace rozkladu. Či-li, ani rituální vražda a zohavení mrtvoly není nic, co by byla fikce

Na auru v esoterickém a paranormálním smyslu někteří lidé věří, stejně jako věří v kolektivní nevědomí. Ani jedno z toho však nestojí na vědeckých základech a proto je jejich výklad záležitostí fantazie, ne faktů. Těžko pak vyloučit, že někoho nenapadne výklad o reinkarnovaném vrahu, pokud věří v esoterické a paranormální jevy. Zejména, trpí-li apofenií, a tedy vidí souvislosti tam, kde žádné nejsou. Apofenie souvisí s hladinou dopaminu, kterou ovlivňují i simulanty, jako jsou např. amfetaminy, nikotin a kokain. Mimochodem, za projev apofenie je považována i Jungova synchronicita, která je svázána s konceptem kolektivního nevědomí.

Ačkoliv jsem poslední příběh namíchal ze skutečných ingrediencí, alespoň pokud vím, tak se nestal přesně v tomto znění. Nepřekvapilo by mne však, kdybyste našli jiný, který by se mu dost podobal. Proč? Když zadáte do Googlu klíčová slova anglicky, najde vám stránky popisující, jak reinkarnovaná oběť poznala svého vraha a co bylo dál. Příkladem může být Titus Singh, jehož případ měla v roce 1990 odvysílat BBC v pořadu Fourty Minutes, díl 67. Tyto paranormální příběhy bývají dávány za příklad, jak se věda plete. Když se však podíváme na případ implantované vzpomínky, v souladu s vědeckou metodu bez problému dostaneme vysvětlení pomocí jednoduššího principu.

V podstatě se jen reinkarnované oběti nezdržovaly díváním do aury, ze které jsou někteří údajni schopni vyčíst informace o minulém životě. Když zemře tělo, kde se do reinkarnace uchová duch a vzpomínky? Je to soubor informací, které by klidně mohly být uloženy v kolektivním nevědomí, kam se člověk napojí při porodu. Jak jsem řekl – tady nejde o vědecká fakta, ale o fantazii. A i kdybyste si dali podmínku, že do nevědomí mohou nahlížet jen ti s čistými úmysly, tak si všimněte, že fiktivní vrah ze svého úhlu pohledu konal dobro.

Dnes byste asi těžko s veřejným souhlasem upálili živou čarodějnici na městském rynku. Většina lidí už totiž nesdílí víru v důvody, které to ve středověku umožnily. Tak se tam nevracejme tím, že budeme propagovat bludy! Kolik věřících utvoří kritickou masu? Parafrázujíce výrok, který bývá připisován Edmundu Bourke:

Aby esoterická a paranormální vysvětlení zvítězila,
stačí, když proti nim nepostavíte fakta a zdravý rozum.

Je podle vás homeopatie něco víc, než jen placebo? Použili byste homeopatický přípravek jako výhradní antikoncepci? Nevedlo by takové řešení v globálním měřítku k rapidnímu nárůstu potratů?

Než v počtu násilných smrtí vlivem bludů, hledejte i tam, kde lidé díky salámové taktice sabotují odbornou lékařskou péči a svěřují se do rukou šarlatánů.

Obrázek: Obsah ztracené archy otevřené jejími dobyvateli

This entry was posted on Monday, August 17, 2009 at 6:09 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 komentářů

Sorry, ale tyhle bez ladu a skladu slepeny uvahy moc smyslu nedavaji. Nicmene jsem vyrozumel, ze nemas rad lidi, ktery nedisponujou tak kristalove jasnou mysli, jako mas ty sam. Uvedom si ale, ze svobodne si nikdo nevybira, kdy a jak bude zmitanej vlastnim nevedomim. Vedel jsi, ze pri regresni terapii k zadne sugesci resp. "importu falesnych vzpominek" nedochazi? Takovy veci se provadeji spis za pomoci hypnozy. Zkus si o tom zjistit neco vic.

August 31, 2009 at 2:16 PM

Doporučuji si článek přečíst ještě jednou, včetně odkazů.

Pokud je v sekci novinek článku "past life regression" u implantace falešné vzpomínky napsáno "Health Ministry to hypnotists: Stop helping clients explore past lives", snad to jako odpověď na Tvou námitku postačí.

Koho nemám rád, jsou lidi, kteří zneužívají ty, kteří nemají "tak křišťálově jasnou mysl jako já", aby si dokázali uvědomit, jakou habaďůru na ně hrají a jaké to může mít následky.

Ohledně zmítání nevědomí - pozoruji, že prakticky kdokoliv je ochotný operovat s pojmy vědomí, podvědomí a nevědomí, aniž by vůbec věděl, o čem to vlastně mluví. Jenže, kolik z nich už vysvětlilo např. postup svedení ženy s tím, že se jedná o reakce na podvědomé úrovni a bylo jim to stejně vzdělaným publikem odkýváno? Stejně jako neví ani to, kolik je toho z Freudovy psychoanalýzy už překonané. A proto se na téma nevědomí vyjádřím přímo v samostatném článku, který jsem už ohlásil v jiném komentáři.

August 31, 2009 at 2:54 PM

Do psychologickeho teoretizovani a terminologie se zapletat nechci. K nicemu to neni.

Pokud ale ten mladik prozival deprese a behem terapie prodelal ataky paniky a problemy s dychanim, nejednalo se o zadnou "implantovanou" zalezitost. Tyhle emoce byly soucasti jeho psychiky uz predtim a doslo pouze k jejich uvolneni. Takovy je standartni prubeh regresni terapie. Kdyby s rozumnym terapeutem pokracoval dal, obtize by pravdepodobne odeznely.

Dalsi veci je, ze skutecne deprese nejsou ani v nejmensim prochazka ruzovou zahradou. Ty mas nejake prakticke zkusenosti, ze se chystas provadet osvetu laicke verejnosti?

August 31, 2009 at 10:09 PM

OK, tak odborný a anglický text nedáš. Tak si alespoň přečti shrnutí o regresní terapii v češtině. V závěru najdeš popsaný princip, kterým se regresní terapie provádí, a z něho vyplývá, proč se v článku odkazovaný případ může stát.

Je mi líto, ale Tvoje úvahy jsou dost značně zidealizované, odmítají skutečné riziko a ve svém důsledku vykazují logické chyby. Jako nejvíc nebezpečnou bych označil "rozumného terapeuta". V mém světě rozumný terapeut neohrožuje zdraví svých pacientů. Zatímco Ty bys ho nechal, ať pokračuje v činnosti, která vyvolala i tak závažné problémy. Pak je třeba si ovšem uvědomit, že u člověka s takovým přístupem můžeme očekávat, že nevyhledá pomoc lékaře, ale dalšího "rozumného terapeuta", o stinné stránce věci se nemluví a neinformovaná veřejnost má dojem, že se nemůže nic špatného stát.

September 1, 2009 at 8:39 AM

Post a Comment