Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Příliš plaší na oslovení ženy?  

Posted by SomeoneCZ in ,

Příliš plachý chlapec. Chlapec, který se chce stát skutečným mužem. Chlapec, který má potíže oslovit ženu, o kterou má zájem. Tak velký zájem, že neví, co říct. A to se děje dnes a denně. Skutečně, existují muži, kteří mají problém oslovit ženu, o niž mají zájem. Ale co s tím? Co by - existuje přece dost návodů na zvýšení sebevědomí!

Ale podívejme se na ty návody zblízka. V čem spočívá jejich přístup? Měli by jste natrénovat rozhovor s ženou - na kamarádkách, prodavačkách a stařenkách ve frontě na rohlíky. Slovy ruského generalisima Suvorova: "Těžko na cvičišti, lehko na bojišti." Logiku to má, tak v čem je problém?

Důvod vašeho problému je váš vysoký zájem o danou ženu, o kterou nechcete přijít. Hledáte způsob, jak ji získat, aniž by jste riskovali neúspěch. A protože šance, že o vás nebude mít dostatečně vysoký zájem, jsou značné, číte možnost přímého oslovení, které by její zájem o vás ukázalo jasně a rychle.

Kdo hledá odpověď na otázku, jak oslovit ženu, ten nehledá radu, jak oslovit, ale žádá o zahnání svých obav, o utišení svého strachu. Člověk, který je sám sebou, se takhle ptát nebude – bude se se slečnou bavit jako normální člověk. Ne jako bezduchý sociální automat, který si někde přečetl pseudovědecký návod.

Pánové, když v rámci tréninku mluvíte s výše zmíněnými ženami, ani o jednu nich nemáte zájem. Proto netrénujete nezbytné sebeovládání (potlačit strach z odmítnutí) - nejste pod tlakem emocí, protože vám nehrozí odmítnutí. Proto tolik lidí utíká k podobným návodům - šetří jejich ego. A opravte mě, jestli se pletu, ale nemluvili jste už za svého života s lidmi i dříve? ;-)

Do některých z návodů na zvýšení sebevědomí se přidávají aditiva jako vylepšení vzhledu, pozitivní myšlení, chování gentlemana, atd., což je vše fajn, ale i tak na ni stále musíte promluvit.

A už jste si všimnuli, že všechny ty kursy na získání sebevědomí končí jedním a tím samým, tím, čím začali? Tím, že máte oslovit ženu, o kterou máte zájem, ale nejste si jisti jejím zájmem o vás. Jednou to udělat musíte, tak se přestaňte zdržovat. Abych parafrázoval pana Spocka, logika říká, že když ji neoslovíte, určitě ji nezískáte, ale když ano, je tu šance, že uspějete.

Jděte za ní, pozdravte ji, popovídejte si třeba o něčem, co se děje ve vašem okolí, aby jste jí mohli složit poklonu za úsudek, ne za vzhled, pobavte ji a pak si řekněte o telefon. To je vše. Přestaňte předpokládat, že každá žena o vás může kladný zájem - tak to není. Každý muž je někdy odmítnut. Jenom hlupáci si odmítají přiznat pravdu.

Podíváme-li se na to matematickým modelem Teorie zájmu, ve vztahu máte alespoň jeden společný zájem, charakterizovaný kladným RIL vás obou. Když oslovíte slečnu, musíte, stejně jako ve vztahu, mít něco společného, abyste pomýšlet na její telefonní číslo. Co tedy máte ještě společného, kromě toho, že se normální lidé pozdraví? Situaci. Sdílíte stejnou situaci – čekáte ve stejné frontě, jdete na stejný film, oba venčíte psa, atd. Tímhle tedy začněte, a pak si najděte další, společný zájem, aby měla důvod dát vám své telefonní číslo.

Nemáte-li osobnost, která by se jí líbila, jako byste neměli nic.

This entry was posted on Wednesday, October 17, 2007 at 6:06 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

21 komentářů

Do písmene svatá pravda.Dík za dobrý návod, zkusím to uplatnit. Jsem tak strašně plachej, že je to až chorobné. Zkusím asi nejdřív tu pochvalu za úsudek, ne za vzhled, to je dobrý nápad.

October 17, 2007 at 9:19 PM

Díky a zkus to. Funguje to - jenom nezapomeň na to, co píšu v závěru. Tak se nenech odradit neúspěchem.

October 19, 2007 at 6:16 PM

Na druhou stranu neni vzdy vinikem stud a plachost, ale strizlivy odhad. A taky jde urcite o prvni ocni kontakt - pokud jste pro danou zenu neviditelni, pak se nema cenu snazit zviditelnovat - nesplnujete posledni IN trend nejmenovanych oblbujicich povrchnich casopisu. Nebo se chcete pretvarovat a na hlavu si napatlat tunu gelu? Ja si myslim, ze pak je to proste "does not compute". ;)

S.

PS: Ale chapu, ze tento clanek spise vypovida o tom, ze zkusit se ma vsechno a pak se uvidi. Jen jsem chtel reagovat na to, ze to nemusi byt vzdy studem.

June 30, 2009 at 2:42 PM

Jen co ji oslovíš, tak se zviditelníš:-)

Smyslem je říci, že pokud nemám podložený důvod, proč to nedělat*, pak stud, racionalizvání, hledání výmluv, atd. stojí příležitost k úspěšnému seznámení.

*Např. ona by za nikotin dejchala a já jsem zavilý nekuřák.

June 30, 2009 at 7:31 PM

Zájem o ženu není jediná věc, která způsobuje strach u oslovování. No, a vzhledem k tomu, že tyhle návody čtou většinou asociálové a soc-fobici, tak jim může oslovování stařenek pomoci. :)

July 19, 2009 at 4:39 PM

Jo,kéž by si to pisatelé takových návodů laskavě uvědomili, a zachovali se podle toho, že mezi normálním člověkem a člověkem, který trpí např. sociální fobií, je rozdíl.

První jmenovaní potřebují oslovit, ne si čtením podobných návodů budovat uvnitř své hlavy další omezující přesvědčení, a ti druzí by měli spíše vyhledat odbornou pomoc, než se snažit najít útěchu ve slovech samozvaných odborníků, kteří si vydělávají psaním takových návodů.

July 19, 2009 at 5:49 PM

Já začínal na ptaní se babiček a dědečků, kolik je hodin a musím říct, že ačkoli jsem se nikdy nepovažoval za sociofobika, při několika prvních jsem se cítil značně nepříjemně, i když se ptal kamarád.

Po prvním dnu oslovování jsem se cítil naprosto skvěle. Špatné bylo, že jsem si z masového ptaní se lidí na čas udělal dlouhodobou zábavu, na kterou jsem si ještě hledal "wingy" a doporučoval ji přátelům, aniž by mě napadlo, že jaksi stagnuju.

Oslovit holku jsem si troufl až mnohem později po tom, co jsem si našel křídlo, kterému to nedělalo problémy, párkrát sám otevřel a pak mě k tomu taky donutil.

Každopádně i teď, po mnoha sargích (snažím se o alespoň pět sargů týdně), mívám při oslovování první holky dost nepříjemnou AA. Řešením prostě je co nejdříve a nehledě na jakékoli okolnosti jít přes to a oslovit. Když mám za sebou jednu dvě holky, jsem v pohodě a můžu bezproblémově otevřít libovolný počet dalších. Avšak jen do příštího dne...

Abych to shrnul: babičky (a podobné lidi) oslovujte, dokud vám to činí problém. Jakmile vám to začne připadat jednoduché, okamžitě zvyšte obtížnost.

August 24, 2010 at 2:28 PM

strach zabíjí myšlení jo? :D ale doslova pravda u mě:/ myslel jsem, že mám strach proto, že nevim co rict..ale ono nevim co rict, protoze mam strach:) To nez se z toho zas vymotam...:)

Jinak já větsinou holky potkávám na místech, kde moc inspirace okolo není(metro apod) leda že bych pomlouval kolemjdoucí(podívej, co má tamta na sobe asi ne ale:)) nebo komentoval neco souvesijici s ní.

Kazdopadne si myslim, ze tenhle zacatek je kamenem urazu u vetsiny zacinajich, ale pride mi, ze je pak skoda, ze TZ(potazmo The System) se tomuhle tematu věnuje jen okrajove. Nemyslim tim ale zase hned, ze to ma byt pick-up:)

Johnny

February 23, 2011 at 12:52 AM

Johnny, když Tě nic vtipného nenapadá, říci ahoj je také postačující začátek;-)

Tyhle obavy jsou v určitém věku přirozené, a je jak nemorální, tak nebezpečené, jich zneužívat k propagaci nějakých, údajně zaručených návodů, které toho ale ve skutečnosti nemají s realitou moc společného.

Nebudeš-li jeden z mála, strach z oslovení Tě přejde po několika úspěšných osloveních. Chce to jen vytrvat, poučit se a uvědomit si, že jenom několik žen Ti dá šanci - prostě se netrápit odmítnutím. Protože bez něj se to neobejde.

Což je vlastně i důvod, proč se tomu věnuji zdánlivě okrajově. Protože v základu za tím nic víc není. Ale zato je to snadný způsob, jak v komkoliv vyvolat dojem zkušeného guru a zároveň ho uvrhnout do stresu, protože ak bude povolnější, tím, že se bude třeba učit něco, co se ve skutečnosti naučit nedá.

February 23, 2011 at 6:24 PM

Díky za reakci:)

Tak hlavně aby to byl postačující začátek i pro ni;D

Tak chapu, ze free-style raperovi staci rict "Hello New-York!", a zbytek zaimprovizuje a jeste hodí do rýmů:), ale já bych tam radsi sel aspon s jednou větou než se dostanu na tuhle uroven:)

Jinak je mi jasné, že po pár úspěších to bude asi víc pohodě, problém bude v tom se k nim dopracovat:).

Když nemáš moc šanci zjistit proč tě odmítne(většinou to většina svalí na to, že řekl něco špatně, při tom se jí třeba fyzicky nelíbil a neměl šanci od začátku), takze to po tom o dost stěžuje vyhodnocení chyb pro další zlepšování.

Jinak o "gurech" vím své, jednoho údajného jsem snad i potkal a rozpoznal ještě předtím než mi to řekl jeho "padawan":) a mimochodem vypadal jak ten jeden z té parodie tady na blogu(dlouhý vlnitý vlasy, řetěz, divný barvy, takovej úškleb):).

Johnny

February 23, 2011 at 8:22 PM

Až budeš s nějakou ženou mluvit, sleduj jak reaguje na to, co říkáš, a co se netýká toho, zda spolu půjdete na rande. Tj. tam kde nemá důvod odmítnout, protože se jí např. fyzicky nelíbíš. Sice to není úplně ono, ale taky to pomůže.

Hlavně si to nekomplikovat úvahami nad tím, že a proč by mohla odmítnou. Oslovit, třeba na koncertu o pauze u baru, a pokecat. Když se nebudeš stresovat pomyšlením na koncovku, tj. myslet na okamžik, kdy by Tě mohla odmítnout, tak to půjde snáz.

Tak, a teď jenom doufám, že "nějaký guru" zase neobšlehne cizí moudro, nepřidá nějaký svůj blud a nenadělá víc škody než užitku. Takže gratuluju, že padawanem guru mocného tys nestal se:)

February 24, 2011 at 6:16 PM

Jo to je asi jediné, co v tomhle může pomoct no:)

Chápu to tedy správně, že nezáleží tolik na tom, jestli můj výkon bude oproti „zaručenému postupu pick-upu“ vyznávat možná trochu všedně (když říkáš prostě pokecat) a že když budu předpokládat, že když bude mít zájem, dá mi číslo i bez přemlouvání atd.? Myslím tím, jak The System říká, že sbíráš body hlavně tím, že ty jako první ukončíš rozhovor a jako první odcházíš, že jí nevysvětluješ proč a na co si číslo bereš atd., ale kolik bodů můžeš nasbírat např. způsobem oslovení, tím co a jak říkáš atd. už tam řečeno přímo není.

Jinak k tomu proč je tak lehké propadnout „kouzlu pick-upu“ jsem chtel rict, ze nabizí určité konkretní řešení na věc, kde většina mužů nejvíce tápe(spousta jich mělo vztahy aniž by kdy museli oslovovat cizí ženy) a oproti tomu oslovit 30 žen na 3 potenciální rande zní mnohem méně lákavě(ale zato realněji no:)).

Už téměř k tomu dokopaný Johnny

February 27, 2011 at 4:02 PM

Za prvé bych neřekl, že Pickup nabízí zaručený postup. Já to vidím takhle: Pickup nabízí lákavé vize, se kterými se lze ztotožnit, že bys chtěl, aby to takhle pěkně fungovalo. Proto je tolik guru, a máš si vybrat toho svého, který Ti bude nejvíce vyhovovat. Případně kombinovat. Vědecky řečeno, Pickup je pseudověda jejíž popularita je založena na osamělosti lidí, touze pickuperů po ženách, na náhodě dosahovaných výsledků a placebo efektu z domnělých znalostí. Plus k tomu příspívá absence řádných citací. Pickupeři potom prohlašují, že dělají něco, o čem si myslí, že je to dílo Pickupu, ale přitom to tak není.

Body získáváš za to, že s ní promluvíš. Koneckonců, je to nutná podmínka, abys ji vůbec mohl sbalit:-) Že ukončíš rozhovor a že první odcházíš, tady jde o to, abys se choval se sebeúctou. Abys prostě na ní nevisel, jako kdyby o Tebe žádná jiná nikdy neměla zájem, a proto teď samým blahem ztrácíš sebekontrolu. Žádost o číslo nevysvětluj, protože překládám, že nebalíš slečnu na hlavu padlou. Tj. ona si úspěšně domyslí, proč ho chceš. Jinými slovy, body sbíráš za to, že se chováš normálně a že ji bezdůvodně nestavíš na piedestal jako svoji bohyni.

Jinak, The System je taky self-help knížka. To není vědecká publikace, aby byla takhle konkrétní. Ber ji jako motivaci, ve které najdeš užitečný, ucelený názor na ženy a na vztahy. A protože je daleko blíže realitě než Pickup, proto je užitečný. Ale kdybych ho považoval za dokonalý, Teorie zájmu by nikdy nevznikla;-)

Důležité je vědět, že pokud chce, tak Ti pomůže. Ale pokud se jí nelíbíš, nemá smysl ji manipulovat, nebo spíš - honit se za chimérou "zaručeného postupu".

Pochopitelně je dobré si uvědomit, že jsou věci, které se jí nemusí líbit. A než na ně přicházet za cenu zbytečných ztrát, je lepší si o nich přečíst. Viz Opáčko základů jak nezvorat první rande, První polibek a Řeč těla. Sice ještě nejsi tak daleko, ale princip je stejný.

Když Ti teď oslovení nevyjde, tak to zkus příště. Je třeba to nevzdat, zkoušet to a zároveň pozorovat její reakce a učit se.

February 28, 2011 at 7:27 PM

Pick up asi neni dobrej rádce, ale evoluční psychologie taky ne! Podle ní, abych uspěl u žen, musim bejt ten nejdravější, nejbezohlednější a nejbohatší muž ze všech ostatních, ale zároveň k ní musim bejt citlivej, obětavej a živit děti!!!! Jako kdyby se ty vlastnosti tak trochu nevylučovali, že?
Ostatně já osobně myslím, že existuje jiné nastavení, jiná strategie, jiný "archetyp" při výběru partnera a milence (i když u zamilovaných se to překrývá, ale je to iluze...)!!!
TAkže abys nemusel oslovovat ženy, staň se slavným, bohatým a mocným a ony budou za tebou lézt samy!!! Některé kvůli penězům přímo, některé proto, že se zamilují do tvé schopnosti peníze vydělávat (osobnost, osobní zájem)!!!
TAkže stačí, abysme byli všichni milionáři, i když v původnim prostředí rozhodně moc o penězích nebyla (v pravěku šlo o každý kus masa, ne o peníze, o sílu, ne o píli a vytrvalost)!! Dnes se moc pojí s jinými symboli, než dříve

March 2, 2011 at 4:28 PM

Ohledně evoluční psychologie, jde taky o to, čí výklad jsi četl. Protože ten klidně napíše i pseudovědátor, anebo třeba nekompetentní novinář.

March 2, 2011 at 7:08 PM

No, evoluční psychologie na to bohatství a slávu poukazuje všeobecně, takže sem četl ty neznámější česky vydaný díla!
Jinak na internetu už jdou najít články, že prý mají ženy silnější orgasmus s bohatými muži... Jenom by mě zajímalo, jak ten výzkum probíhal

March 3, 2011 at 3:14 PM

Článek, který by mohl poskytnout vodítko k tomu, jak výzkum probíhal bude citovat původní práci. Tu to potom chce dohledat v původním znění celou přečíst si ji. Jinak články, které ani necitují, to nemá smysl brát za důvěryhodný zdroj. Možná jsou správně, možná ne - ale kdo to má poznat, když už to sám neví?

Jinak, bohatství a slávu, obecně vzato, apriori nemá moc logiku popírat, protože jde v podstatě o výběr podle schopnosti zajistit zdroje k přežití. Což ovšem může být dnes postavené na hlavu, když např. nějaký herec skončí na drogách, anebo jako zastánce alternativní medicíny.

March 4, 2011 at 2:34 PM

Jednu věc sem ale nikde neviděl vysvětlenu, a to, jak vznikl sex!!! Jak vznikla dvě odlišná pohlaví, ne proč (evoluce přece nemá důvody a cíle...), ale jak!!! Proč se udržela, tím se zabívá Červená královna,... teorie parazitů,... ale jak k tomu došlo, že se jedna buňka rozdělí na dva odlišné, do sebe zapadající páry a ty se potom musí najít, vědět, jak se spojit a proč se spojit, musí po sobě "toužit",... až nakonec se to vyvine v člověka...
Jak tenhle mechanismus mohl vzniknout náhodou, když je tak účelný (či spíše složitý) a propojený? Jedna část podmiňuje druhou! Jak vznikl mechanismus sexu poprvé, ne proč se udržel, to je moje otázka

March 6, 2011 at 4:43 AM

S ohledem na [155] bych řekl, že náhodou. A díky výhodám se to prostě ujalo:)

Jinak, takovéhle komentáře už směřuj k článku o Evoluční biologii, kam tématicky patří.

March 7, 2011 at 7:28 PM

"Body získáváš za to, že s ní promluvíš." SomeoneCZ

Pokud to správně chápu, tak mi ale stejně přijde, že pokud ona toto bere za naprostou samozřejmost, že to zvládne každý(co za to stojí), tak bodů jen za tento samotný fakt asi moc nedostaneš. Myslím tím, že body asi získáváš spíš za to, jakým způsobem se s ní bavíš a o čem, než jen za to, že ses odhodlal s ní vůbec mluvit. Je to asi něco jako kdyby žena od nás dostávala body třeba jen za to, že má oholené nohy(taky to považujeme za samozřejmost, pokud za to stojí). Ale nedostatek v této samozřejmosti může být naopak rychle konečná..

Johnny

June 4, 2011 at 1:43 PM

Jj, chápu pointu. Podle mě to je v TS jedna z motivačních vsuvek proto, aby se plachý muž vůbec rozhoupal k oslovení.

June 7, 2011 at 7:15 PM

Post a Comment