Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Možnost učení se  

Posted by SomeoneCZ in

Už delší dobu pozoruji, že vlivem propagace různých New Age sebezdokonalovacích technik řada lidí opomíjí důležitou otázku – co vlastně znamená pojem učit se?

Na jedné straně je možnost, že se něco skutečně naučíte. Např. programovat počítače. To lze a je to dokázané. A na straně druhé je možnost, že se budete učit, ale nikdy se to nenaučíte, protože to prostě nejde. Například, programovat lidský mozek pomocí NLP [96].

Pochopitelně jsou i věci mezi. Například, něco se odněkud "převezme". To něco funguje, ale protože tomu vykladači sami nerozumí, v horším případě vás záměrně ohlupují, obalí to pseudovědeckou omáčkou a s ní vybudují lépe, či hůře, přesvědčující reklamu. Ve výsledném efektu záleží na tom, co si z toho guláše zapamatujete. Bude to víc toho funkčního, nebo té pseudovědecké omáčky?

Myslete na to jako na aspekt přírodního výběru. Budete zbytečně vydávat svou energii na líbivě znějící pseudovědu, anebo nebudete objektivně ztrácet čas s tím, co nefunguje?

Jste-li apelováni, že kritizujete, co jste nezkusili, nebo že jste to vzdali příliš brzo, šlo opravdu o něco, co mohlo fungovat lépe než placebo efekt? Jedním z varovných signálů je nasazení triku Otevřená mysl [84] za podpory selektivního důkazu ve formě analogie, historky, anekdoty... Nedivte se, bude-li vám toho slibováno co nejméně za pomoci vágních termínů, nejlépe však nic, alespoň nic konkrétního, protože to nelze splnit [84].

Princip je prostý. Když vám neslíbí nic konkrétního, nemůžete je nachytat, že to nesplnili. Stejně tak se nedivte, když vám toho bude slibováno co nejvíce, protože pak roste šance, že se trefí do něčeho, s čím ve svém životě nejste spokojeni. Zde se uplatňuje princip techniky zvané Shotgunning a vliv emočního stresu na racionálnost vašeho rozhodování.

Setkáte-li se s něčím, o čem dopředu nevíte, jestli to může, anebo nemůže, fungovat, proč to nezkusit? Ale máte-li k dispozici důkaz, proč to nefunguje*, poděkujte si pak za následky sobě, když ho ignorujete. Odmítnout nesmysl, či psychologickou manipulaci, není projev negativismu, ale zdravého rozumu.

*Nefungovat znamená nemožnost opakovaně dosahovat konkrétních výsledků, protože jde v lepším případě o placebo efekt, u kterého nelze dopředu zaručit výsledek. Takové techniky bývají považovány za funkční díky efektu selektivního myšlení – lidská mysl má tendenci zapomínat výsledky těch pokusů, které neodpovídají očekávanému výsledku [84].

Chcete-li se skutečně zdokonalit, naučte se nejprve poznat rozdíl.

Obrázek: Fata Morgana

This entry was posted on Tuesday, December 8, 2009 at 10:47 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Post a Comment