Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

SMS  

Posted by SomeoneCZ in

Kdybych z toho chtěl udělat pořádnou záhadu a hi-tech záležitost, nutně by se to tu muselo začít hemžit kombinatorickými úvahami, diskrétní matematikou, automaty, Teorií informace a gramatikami. Ale proč? Na tohle téma už dávno existuje celá řada publikací. Stačí jenom nebýt líný a přečíst si je.

Je mi jasné, že vás bude spíš zajímat jejich aplikace ve vztahu k svádění. Jenomže, pokud tomu chcete skutečně rozumět, v prvé řadě musíte mít zvládnuté základy. A těmi stále je a bude aplikovaná matematika. Takže se opakuji, nejprve si nastudujte originální pojetí myšlenek, které byly až později rozšířeny do dalších oblastí. Základy, základy a ještě jednou základy.

Když to vezmu prakticky, stále zůstává faktem, že obecné principy platí i pro psaný projev, viz následující tři základní pravidla. Dále se říká, že text je pouhých 7% celkového sdělení (uvažujme četností signálů, zde slov, ne však jejich významem). Telefonát je tedy lepší než sms v tom smyslu, že máme k dispozici více signálů – tj. nejen slova, ale i tón a rychlost hlasu.

  1. Vyjádřit se jasně

    Alias snažte se dosáhnout co nejmenší entropie [110]. Čím nižší entropie, tím větší pravděpodobnost, že příjemce bude sdělení dekódovat správně. Sdělení s vysokou entropií se vyznačují tím, že je možné si je vykládat různě. A nemyslete si, že vás za to bude mít někdo rád [74, 109]. Takhle se totiž chovají manipulátoři a ti mají potíže si udržet dobrý partnerský vztah [109]. Tak proč je napodobovat? Vzpomeňte na Aristotela, když se budete chovat určitým způsobem, získáte určitou vlastnost. A v tomto případě opravdu není o co stát. Když se vůči ní budete chovat jako manipulátor, tak s ní také manipulujete. Na začátku vám to možná, zdůrazňuji možná, projde, ale v dlouhodobém horizontu tím efektivně zabíjíte její zájem o vás.

  2. Nebýt zoufalý

    Jestli jste jí po prvním rande poslali smsku ve znění "Moc se mi to líbilo, opravdu si myslím, že se k sobě hodíme, mám z toho dobrý pocit, posílám Ti pusu na dobrou noc a myslím jen a jen na Tebe", buďte bez starosti, entropie je nulová. Pochopí vás zcela správně a také vás následně odepíše, protože o takového zoufalce opravdu nestojí, může-li si alespoň trochu vybírat.

    Jestli se myslíte, že když zvednete entropii, tak si pomůžete, omyl. Entropie tu totiž vůbec není na vinně. Kdybyste jí cca za týden zavolali s konkrétním návrhem, tj. nulová entropie, a ona měla kladný zájem, šla by.

  3. Pokud to jde, být vtipný

    Všechno vtipné není, tak se nesnažte za každou cenu.

Smsku pište, jakmile vám to 2x po sobě nezvedla*, nebo si ji můžete dovolit, když už spolu chodíte. Anebo je vám jedno, jestli spolu budete chodit. Jinak volejte, protože se z hovoru vždy dozvíte víc, než jenom z textové zprávy. Svůj návrh předložte jasně a krátce, ať už hovorem či v jedné sms. Ukážete jí tak, že s rizikem odmítnutí počítáte. Tedy naznačujete, že vás její případné odmítnutí nezdeptá a to zvyšuje její zájem.

Jde o to, že: vystrašený ňouma bude oklikami sondovat, jestli by to nějak, kdyby se jí chtělo a nebyla by úplně proti, nešlo třeba nějak zařídit, že by jí víceméně nějak jasněji, ale zase né moc, naznačil, že by se jako mohli vidět. Sebevědomý muž se dokáže vyslovit jasně, protože když odmítne, tak se pro něj svět nezboří.

*Slušně vychovaná slečna se zájmem vám sama dokáže zavolat zpět, když vám to prve nezvedla.

Volbou sms dáváte najevo, že na odpověď nespěcháte. Klidně si tak můžete i pár hodin počkat. Nicméně, předpokládejme, že slečna je inteligentní a neřídí se třeba pravidlem, že na sms se odpovídá zásadně ve čtvrtek v rozmezí 19:50 – 20:00. Inu, možná byste se ještě divili, co jsou někteří schopni poradit a čím jsou to schopni odůvodnit. Či-li, nějakou dobu čekáte, protože jste jí dali najevo, že nemusí odpovídat hned. Nicméně, od určité, okolnostmi dané doby (např. jednání s klientem), už odpověď zdržuje schválně. A někdy se jí zdrží úplně. Čím méně po vás touží, tím déle jí trvá odpovědět na vaši otázku, či návrh. V takových situacích nepanikaříme, zůstáváme nad věcí a do odpovědi ji neženeme. Když to nemá smysl, tak to neděláme.

Pamatujte si, i kdyby vás odmítla, hledáte někoho, pro koho nebudete jenom prostředkem, jak zabít čas, než se objeví někdo přitažlivější než vy (a že se s takovým přístupem objeví). Proto se jí nebudete snažit zalíbit rozsáhlou komunikací bez osobního setkání. Byla by to ztráta času i peněz za platby operátorovi.

Jak vidíte, k psaní sms není třeba vytvářet žádné záhadologické úvahy. A to i kdybyste je měli podepřít podobností s matematickým aparátem. Takže se zkuste závěrem, jako praktické cvičení, zamyslet nad následující zprávou:

Ještě se ozvu.

PS: A některé se opravdu ozvaly… Asi měly kladný zájem, či co ;-)

Obrázek: Admirál Padorin obdržel od Marka Ramia dopis s nulovou entropií. A jakpak vzbudil jeho zájem;-) Z filmu Hon na Rudý říjen.

This entry was posted on Saturday, February 7, 2009 at 5:04 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 komentářů

Přidány odstavce od "Smsku pište..." po "...za platby operátorovi".

June 15, 2010 at 4:34 PM

Post a Comment