Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Valhala  

Posted by SomeoneCZ in

(I) I am the one
(The one) Who sold his soul
(His soul) Forever gone to be the
Last Man Standing

FreyaMnozí šli do bitvy pro city k sličné panně. Žádná valkýra však neodnesla bojovníka jenom proto, že k ní něco cítil. Ti, kteří nezvládnuli své emoce, nevkročili do Valhaly.

Dlouho a urputně bojovalo se na pláních matematického modelu o to, komu se dostane cti a slávy jako těm, kteří mají hlavní slovo o úspěchu u žen. V poslední den bitvy se situace dramaticky změnila. Toho dne jsem konečně přišel na to, jak vypočítat její zájem.

Nakonec zůstali stát jenom dva hrdinové, vzájemně si kryjící záda. Znalosti a Kritické myšlení.

Možná se teď někteří z vás ptají, kam se poděl vzhled a sebevědomí. Vaši fyzickou přitažlivost můžete ovlivnit pouze částečně – např. DNA, která určí, jak jí budete vonět, nezměníte ani plastickou operací. A co změnit můžete, to podléhá kritickému myšlení a znalostem péče o vzhled – např. co na sebe. A sebevědomí? To je přece záležitost toho, jak o sobě smýšlíte;-)







Glorious
Noble in my mind
Everything I fight to win
Taking all and giving
Whatever my pride would let me
Not backing down, not giving in
I wouldn't lose, I couldn't

Každý z nás má nějaké sebevědomí. Někdo si myslí, že si kvůli němu všichni sednou na zadek, jiní ho mají nízké. Jsou dvě možnosti, jak ho zvýšit. Znalosti a manipulace.

Manipulace je špatnou volbou, protože potlačuje kritické myšlení. Vezměte si začátečníka a předejte mu několik základních znalostí. V okamžiku, kdy je použije, se dostaví nejen nárůst sebevědomí, ale i obdiv k vám. Jak už s jeho obdivem naložíte, to je věcí morálky každého z vás. Varujte se falešných bohů – Teal’c.

Zkušenost je znalost, že tehdy a tehdy jste prožili to a to. Odhodláte-li se oslovit ženu, je to proto, že se s vaším současným uvažováním a současnými znalostmi domníváte, že to má smysl. Všimněte si, jak jsem nikde neuvedl požadavek, aby všechny znalosti odpovídaly skutečnosti a myšlení bylo dostatečně kritické. I tak se totiž může dostavit nárůst sebevědomí, který vám může pomoci. Ale byla by to i tak cesta k dlouhodobému úspěchu?

Kde je hranice nízkého a přílišného sebevědomí? Odřekla, protože nemá zájem, nebo protože opravdu nemůže? Je to opravdu tak, jak říkají? A jak si ji mám udržet? Existuje spousta dalších otázek, na které vám umožní najít ty správné odpovědi právě kritické myšlení. Slepá víra a neznalost nikoliv.

Kritické myšlení vede ke znalostem, které umožňují získat další znalosti procesem kritického myšlení. Více znalostí odpovídajících skutečnosti znamená pokrok, který nastává díky kritickému myšlení. Vše ostatní, co můžete ovlivnit, jsou už jenom důsledky – aplikace znalostí.

Člověk získá určité kvality, pokud se soustavně chová určitým způsobem – Aristoteles. Chcete-li se stát gentlemanem, jehož si touží udržet slečna Správná, znalosti a kritické myšlení vám řeknou jak a proč – pokrok ve vývoji vaší osobnosti.

Kromě znalostí, Teorie zájmu poskytuje i kontrolní mechanismy, díky nimž je sama v principu vyvratitelná. Bez nich by byla jen dalším zázračným všelékem v řadě.


I walk alone
With my head held high
Never felt that I belonged
Stand my ground at all costs
Running through life with blindfolds
Just for the right – right to be wrong


Když budete mít štěstí, narazíte na někoho, kdo se vám bude snažit předat znalosti.
Teorie zájmu jde ještě dál.
Teorie zájmu rozvíjí vaše kritické myšlení.

Nothing would rule my world but...


Text kurzívou: HammerFall – Last Man Standing
Obrázek: J. Pentose – Freya

This entry was posted on Friday, February 13, 2009 at 2:18 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Post a Comment