Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Co jste možná ani nevěděli o sexuálně přenosných nemocech  

Posted by SomeoneCZ in ,

Následující text je jen taková lehká osvětovka, jen takový rámcový úvod. Detaily viz odborná literatura.


Varování

Opakování je matka moudrosti, a proto dávejte pozor. Vždy, a to zejména na Internetu, se najde nějaký blbec, nebo podvodník, který bude ohledně nemocí radit naprosté a nebezpečné nesmysly, a vydávat je za pravdu, prezentovat je jako ověřená fakta. A nemyslete si, že to jen tak sami poznáte, jestli vám k tomu chybí odborné znalosti. Vždy sledujte, jestli takový radil správně cituje odbornou literaturu, zda se vyjadřuje konkrétně, a zda se shoduje s dalšími odborníky.

Např. když se dozvíte, že HIV není vysoce virulentní, protože nikoho HIV pozitivního ve svém okolí nezná, je nanejvýš rozumné předpokládat, že takový člověk vykládá nebezpečné bludy. Jinak ohrožujete nejenom svoje zdraví. První krok k maléru je, když začnete zvažovat, že by takový člověk mohl mít alespoň kousíček pravdy.

Pochopitelně je tedy nejjednodušší tyhle lidi vůbec neposlouchat. Je to sice tvrdé opatření, ale některé věci už potom vrátit nelze. Bohužel, ale jejich fígle nemusí být vždy tak průhledné, jako uvedený příklad. A riziko není jenom o HIV.


Sexuálně se nepřenášejí pouze pohlavní nemoci

Ve skutečnosti můžete při sexuálním styku dostat např. i žloutenku typu B. Anebo další příklad, přes močovod může dojít k infekci ledvin - pyelonephritis. A co se týče nemocí postihujících pohlavní orgány, např. HPV se nepřenáší pouze pohlavním stykem.


Parazité

Sexuálně se přenáší nejenom viry způsobující nemoc, ale i parazité.

Virus je genetický materiál, DNA a RNA v tzv. virovém obalu z proteinů. Virus napadá buňky, které přinutí, aby vyráběli jeho kopie, které se pak šíří dál - tzv. virální infekce.

Termín patogen označuje biologického agenta, který způsobuje onemocnění napadeného organismu tím, že naruší jeho fyziologické funkce. Biologickým agentem není jen virus, ale např. i bakterie, nebo biologický toxin.

Parazit je organismus, který žije na úkor hostitele, bere si jeho živiny a na oplátku mu nic nedává. Příkladem sexuálně přenosného parazita je Trichomonas vaginalis, který mechanickým namáháním ničí buňky a živí se pak jejich zbytky. Symptomem je např. pálení při močení, které se obvykle objeví 5-28 dnů po nákaze. Pokud ovšem nezůstane parazit v těle v latentní formě. Pak příznaky nezpozorujete. A mimochodem, tenhle parazit zvyšuje pravděpodobnost přenosu HIV.

Pálením při močení se projevuje i nákaza bakterií Chlamydia trachomatis, která může způsobit neplodnost muže - pokud s neléčí. První symptomy se mohou projevit i po měsících, nebo až po letech. U žen se obvykle neprojeví ihned (asymptomatické), u mužů se obvykle projeví (symptomatické onemocnění). A abyste zbytečně nepanikařili, pálení při močení může vyvolat i alergická reakce.

Zajímavé ale také je, že lidské tělo hostí i tzv. přátelské bakterie, které přispívají k jeho obranyschopnosti proti nákazám. Např. u poranění kůže pomáhají regulovat reakci těla na zánět rány*. Jako další příklad, ve vagíně žije Lactobacillus acidophilus s rolí obránce proti patogenům. Proto je vhodné si uvědomit, že látky s antibiotickým účinkem ničí všechny bakterie bez rozdílu - škodlivé i prospěšné.

*Kupodivu jde o produkt příslušníka rodiny stafylokoků [160].


K přenosu nedochází jen při souloži

K přenosu může dojít na jakémkoliv vhodném místě. Na lidském těle existují membrány, kterými mohou proniknout určité patogeny. Nejenom, že takové membrány najdete na žaludu, vulvě, konečníku a močovodu, ale i v ústech, krku, dýchacím traktu a očích. Další příležitosti k přenosu skýtá poranění kůže.

Pokud se vám oči nezdají relevantní pro přenos, nezapomeňte, že si můžete bezděčně promnout oko. A teď jde o to, kde ruka předtím byla a s čím tam, šmátralka jedna, přišla do styku… Např. takhle se přenáší už zmíněná Chlamydia trachomatis, která způsobuje slepotu.


Kondom výrazně sníží riziko

Ačkoliv ho sníží, nikdy ho nesníží na 100%. Navíc, kromě kondomů z latexu, existují i kondomy pro lidi s alergickou reakcí na latex, a pro ty, kteří chtějí ještě příjemnější zážitek s kondomem - tzv. přírodní kůže, např. jehněčí. Jenže mají tu nevýhodu, že pro některé mikroorganismy a viry nejsou překážkou.


Rizikovost praktik

Řazeno podle toho, k čemu se až dostanete, bych to viděl pořadí následovně. Numero uno v pravděpodobnosti nákazy nechráněným stykem je pohlavní styk a anální sex. V těsném závěsu následuje orální sex. Poté přichází na řadu francouzské polibky. Všechny tyto praktiky představují významné riziko.

Strkat nemyté ruce, které byly bůhví kde, bůhvíkam, to na bezpečnosti taky moc nepřidá. Stejně jako některé praktiky, třeba zapomenutý kus jahody se v některých místech může stát příčinou infekce.


Symptomy

Nemoc může přenášet i taková osoba, na které nevidíte žádné známky její nemoci. Vedle již uvedených, dalším příkladem je HPV, které bez lékařského vyšetření nezjistíte, nejde-li o pokročilé stádium. Takže, jestli máte ve zvyku si nepříliš pečlivě vybírat partnery, provozovat sex na jednu noc, apod., představujete zvýšené riziko nákazy.

Mimochodem, ještě pořád existují takové nemoci, které se hlásí a policie potom dohledává všechny potenciálně nakažené, aby se zabránilo dalšímu šíření díky nezodpovědným osobám.

Laicky můžete za symptom považovat změnu zdravotního stavu, popř. pokud se vám na těle objeví něco, co tam dřív nebylo.


Preventivní opatření po styku

U lidí, kteří vám ke styku s rizikovým partnerem řeknou, že existují nějaké metody, jak po styku nemoci zabránit, tak u těch mi zůstává rozum stát nad lidskou hloupostí. Tihle lidé ve skutečnosti přispívají k celkovému riziku, protože díky jejich radám stoupá pravděpodobnost, že si účastník rizikového sexu namluví, že když nevidí žádné symptomy, tak je vše OK. A to vůbec nemusí být pravda.

Rady mohou být od neuvěřitelně nemyslných, jako např. že HIV není virus a že na AIDS platí správný pitný režim, až po méně nápadné, které pro laiky vypadají logicky. Zejména pro náctileté, kteří ještě nechápou, jak je důležité si spolehlivost některých informací ověřit.

Např. mýtus, že když se nemoc šíří pomocí tělesných tekutin, tak se jich lze zbavit prostě tím, že se hned po styku vymočíte. V praxi jde, z výše uvedených důvodů, o dost nebezpečný omyl. V podstatě jde o mytí - zde proudem moči v močové trubici, namísto těla mýdlem. Jakýmkoliv umytím se po styku lze odstranit jenom to, co se nepřeneslo během styku. Co jste chytili během styku, to už dalším mytím neodstraníte. Jakmile patogen projde membránou, co chcete smýt, když už tam není?!

Záleží o jakou nemoc by se mělo jednat, a co s čím přišlo do jakého styku. Pokud k přenosu došlo, je to už na vašem imunitním systému. A protože příznaky nemusíte zpozorovat, navštivte lékaře a nechte si udělat testy - když existuje riziko. Cestou si důkladně vynadejte, proč spíte s rizikovými partnery a posloucháte stupidní rady. A až dorazíte na venerologii, tak tam raději na moc věcí nesahejte;-)


Trocha strachu aneb HPV

Věděli jste, že francouzským líbáním můžete přijít k rakovině? No, ano - skutečně můžete. Mohou to způsobit některé kmeny HPV - Ppilloma virus. Riziko onemocnění, nezávisí pouze na počtu, ale vzrůstá s počtem partnerů, se kterými jste se líbali po francouzsku, nebo jste měli nechráněný sex. Naštěstí, šance, že z HPV bude rakovina je velmi malá. Nicméně, berte to jako varovný příklad, že nemoci jsou mnohem zákeřnější, než si můžete myslet, a proto není rozumné je podceňovat praktikováním rizikových aktivit. A aby toho nebylo málo, může uplynout několik měsíců až let, než současné metody umožní detekovat nákazu některými kmeny HPV. Do té doby nevíte ani vy, ani ten, s kým spíte.

Abychom strach z HPV odkázali od patřičných mezí, podíváme se, co říkají čísla [156]. Pravděpodobnost, že žena má HPV ve věku od 14-19 je 24,5%, od 20-24 je 44,8% a od 25-39 je 27,5%. Věku od 40-49 je 25,2% a od 50-59 19,6%. Čísla se vztahují na výskyt libovolného kmene. A jak z nich vidíme, není žádný velký problém HPV dostat. Podle [157], kmeny s rizikem rakoviny mělo 14,2% HPV pozitivních. Konkrétně, kmeny 16, 53 a 18 dosáhly celkové pravděpodobnosti výskytu 5,3%.

Tj. např. pro věk 20-24 musíte vynásobit 0,448*0,142, abyste zjistili, že pravděpodobnost, že dotyčná má rizikový kmen HPV je 6,4%. Což ještě není pravděpodobnost, že se daný kmen od ní uchytí i u vás. To záleží i na dalších faktorech (např. roli hraje i spotřeba alkoholu, nikotinu a drog). Takže u člověka s dobrým imunitním systémem a bez promiskuitního chování se dá čekat pravděpodobnost menší než 6,4%.

Reference [158] předkládá testy 210 vysokoškoláků. 10 z nich bylo HPV pozitivních v ústech, z toho 3 měli rizikové kmeny (16, 51, 56, 59, 66, 68, 73 a 83).

Všechny zde uvedené kmeny mohou vést k rakovině.

Reference [156, 158] se sice vztahují na USA a [157] na Řecko, jenomže podle statistik HPV nezávisí na národnosti, vzdělání, antikoncepci, kdy bylo vaše poprvé, na předchozí nákaze HPV a jiných sexuálně přenosných nemocí [157]. Ačkoliv se čísla mění v čase a podle regionů, není to důvod se tím nechat uchlácholit. Navíc, jak to tak vypadá, čísla výskytu rizikových kmenů HPV v ČR jim odpovídají alespoň pro "orální akce" [159] vzhledem k celkové četnosti výskytu HPV v populaci.


Rakovina a promiskuita

Možná se teď ptáte, jestli můžete dostat rakovinu jen proto, že jste se vyspali s promiskuitním člověkem. A možná vás tahle otázka pálí o to víc, o co neznáte jeho sexuální historii.

HPV má několik kmenů, podobně jako chřipka. A ne každý kmen je rizikový (možnost rakoviny). Takže, i když lze očekávat, že se někdy za svůj aktivní sexuální život nakazíte některým kmenem HPV, ještě to nemusí být rizikový kmen.

Pokud byste se ale chovali promiskuitně, se vzrůstajícím počtem partnerů vzrůstá i pravděpodobnost, že získáte rizikový kmen HPV. Jenomže, do hry, vedle imunitního systému, vstupuje několik faktorů.

Zaprvé, jde o to, s kým budete mít sex. Pokud by šlo o lidi, kteří nespí na potkání s každým, tak je ta pravděpodobnost pochopitelně menší, než kdyby šlo o lidi s promiskuitním chováním. Lidově řečeno, rádodajka představuje větší riziko, než slušné děvče, které psychologickou manipulací oblbnete, aby se s vámi vyspala.

Zadruhé, záleží i na praktikách, které provozujete. Jak je z výše uvedeného textu vidět, některé praktiky jsou nebezpečnější než jiné. Např. orální sex přes umělou hmotu (prezervativ/rouška) je bezpečnější, než bez ní. Jenže to tak nějak potom není ono, že?

A zatřetí, nenašel jsem výzkum, který by prokázal že k nakažení se rizikovým kmenem HPV vždy stačí jeden styk. Neříkám, že by to nešlo, jen že jsem to nenašel vědecky potvrzené (ale ani vyvrácené). Z výše uvedených čísel bych soudil, že pravděpodobnost přenosu už během prvního styku je malá. Takže, pokud jste si v "pominutí smyslů za návalu hormonů" dopřáli sex na jednu noc, nemusíte nejbližších pár let omdlévat hrůzou z toho, jestli náhodou nemáte rizikový kmen HPV, který je prozatím v latentním stavu a není jak ho zjistit v horizontu oněch několika následujících let. Ovšem, pokud byste si dopřávali sex na jednu noc pravidelně, nebo si vybírali promiskuitní partnery, tak to už je jiná.

Proč (ne)používat kondom

Nechráněný styk je úplně jiný zážitek, než když použijete kondom. O tom žádná. Existuje však značně hloupé a nebezpečné zdůvodnění, které v různých obměnách zní zhruba takto: "pokud v ČR za rok 2011 přibylo 14 HIV pozitivních, je daleko větší šance, že mě přejede auto (707 za rok 2011), a tudíž používání kondomu prakticky nemá význam".

Problémy tu jsou dva. První je statistický. Uvedená interpretace faktů je snad tak špatně, jak jen to jde. Nárůst počtu nakažených nic neříká o jejich celkovém počtu. Navíc jde pouze o úřadům známé případy, nikoliv o skutečný stav věcí. Skutečný počet nakažených není znám. Stejně tak se z celkového čísla úmrtí vinou dopravní nehody nedá vyčíst, jak k ní vlastně došlo. Pro uvedenou úvahu je totiž rozdíl, zda byl sražen chodec, nebo zda se zabil řidič sám, např. o strom. A tak dále...

Druhým, a závažnějším problémem je naprostá ignorace možnosti šíření nemoci. Každá nemoc má svou pravděpodobnost, s jakou vás nakazí, když dostane příležitost např. nechráněným sexem. Ještě se ale na ní podílí i další faktory, zejména imunitní systém, počet lidí, se kterými máte sex a zda jsou nakaženi. Nicméně v první linii je významným faktorem to, jak často a s kolika lidmi máte nechráněný sex.

To, že jsou pravděpodobnosti nakažení takové, jaké jsou, je totiž významně dáno tím, kolik lidí se chová zodpovědně a svým zodpovědným chováním se snaží bránit šíření nemoci. Výše uvedené heslo však nabádá k nezodpovědnému chování, kdy máte parazitovat na zodpovědném chování ostatních. Protože za to, že se nenakazíte, za to vděčíte v prvé řadě těm, kteří jsou zodpovědní.

Je to stejné jako s očkováním. Když by se např. v 10-členném kolektivu naočkovalo 8 lidí, 2 lidé mohou vykřikovat do světa bludy proti očkování. Chrání je imunitní systém ostatních. Když se v dalším 10-členném kolektivu nenaočkují další 3 lidé, ještě pořád se dá situace v jednotlivých kolektivech nějak ustát. Tedy dokud jsou tam všichni zdraví, protože neočkovaní se nakazí rychle. A když se pak někde sejde 5 infikovaných, nenaočkovaných lidí s 2 byť očkovanými, tito očkovaní jsou pak pochopitelně vystaveni "větší dávce". A mohou se tak i oni dočkat zdravotních komplikací (pochopitelně v prvé řadě v závislosti na konkrétní nemoci).

Guru svádění

Zejména na Internetu se velmi dobře daří "zaručeným" návodům, jak dostat do postele (téměř) každou. Osobně je vnímám jako paralelu k léčitelství. A když je léčitel schopný slibovat vyléčení rakoviny, nevím, proč bych se neměl domnívat, že návody guru svádění jsou ve skutečnosti stejně spolehlivé - např. viz mýtus o svádění č. 5.

Nicméně, může se stát, že se najde takový člověk, který se na první pohled bude blížit úspěšnosti, kterou tito guru slibují. Pak mi ovšem přijde nanejvýš rozumné předpokládat, že se zajímá o ženy s promiskuitním chováním. Že to nezkouší na každou, ale třeba, aniž by si to uvědomoval, si vybírá takové ženy podle nějakého charakteristického rysu, který se naučil rozpoznat na základě zkušeností – předvýběr, kterou oslovit. A na první pohled to pak opravdu může vypadat, jako by skutečně dokázal do postele dostat každou. No, a jak bylo ukázáno výše, promiskuitní chování, zde na obou stranách, znamená zvýšené riziko.

Můžete se také setkat s názorem, že byste měli mít s potenciálním partnerem sex co nejdříve, abyste zbytečně neztráceli čas, pokud si nevyhovujete ve všem. A některým lidem to i může znít rozumně. Jenomže, je podstatně pravděpodobnější, že si spolu nesednete v něčem jiném, než v posteli – i když to se také může stát. Proto je lepší na sex nespěchat. Čím víc na něj budete spěchat, tím víc zvyšujete pravděpodobnost, že něco chytnete a stejně se rozejdete. Čím méně budete na sex spěchat, tím větší pravděpodobnost, že se jenom rozejdete. Ale zase to s nespěcháním nepřehnat, abyste se nakonec nerozešli kvůli nedostatku sexu;-)

Nicméně, pokud se vás snaží dostat do postele příliš brzy, bral bych to preventivně jako varovné znamení.

Trik je v tom, že na otázku, jestli jste něco chytili, můžete v nejbližších chvílích pravdivě odpovědět jenom slovem "možná". Proto je dobré se nad problematikou sexuálně přenosných nemocí zamyslet, aby to "možná" byla co nejmenší pravděpodobnost, a mohli jste si v klidu užívat příjemného sexu.


Seznam nemocí


Prevence

Samozřejmostí je hygiena, necpat se prášky, které nepotřebujete, a neřídit se alternativními nesmysly, které poškozují zdraví.

Proti některým nemocem se můžete nechat naočkovat. Např. proti žloutence, nebo některým kmenům HPV (např. 6, 11, 16 a 18). Riziko sníží i kondom, můžete jít i do testů, ale hlavní zodpovědnost nesete vy osobně, koho si vyberete.

Základní pravidlo bezpečného sexu je
spát se stálým, věrným partnerem.

...tak si dávejte pozor při výběru partnera a na jeho zájem o vás. Čím více vás to spolu bude bavit, tím menší šance, že budete vyhledávat sexuální uspokojení i jinde.

Mimochodem, pokud darujete krev, tak vám udělají některé testy zdarma. Plus pro stydlivější - nemusíte vysvětlovat, proč je chcete. Každopádně, máte-li podezření, tak si namísto toho nechte udělat testy regulérně.

Obrázek: HPV z http://www.med-ars.it/virus.htm Pokud chcete vidět, jak to vypadá na kůži, dejte si vyhledat HPV jako obrázek na Google. Ale upozorňuji vás předem, že mnoha lidem to může přijít víc než jenom nechutné.

This entry was posted on Wednesday, September 1, 2010 at 2:28 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

9 komentářů

"...některým kmenům HPV (ale pokud vím, rakovinu způsobující kmeny to nejsou)"

Jsou, od toho "očkování proti rakovině děložního čípku" (např vakcína silgard)

September 2, 2010 at 10:41 PM

Máš pravdu, a třeba i Cervarix a Gardasil:)* Nj, aneb co by s větou udělalo jedno slovo navíc :)

ale pokud vím, všechny rakovinu způsobující kmeny to nejsou

Tak jsem to raději přepsal ještě jinak s vyjmenováním kmenů.

*Kdo si všimnul přesmyčky v názvu, odkaz na Gardasil je z toho důvodu, že se vždy najdou nějací "chytráci" proti očkování. Odkazovaný článek by měl pomoci se nenechat zblbnout "hnutím protiočkovacího odporu".

September 3, 2010 at 11:32 AM

jako zajimavost dodam ze:
1) Chlamydia neni jen pohlavne prenosna nemoc, ale ze Chlamydia pneumoniae se prenasi dokonce vzduchem.
2) Herpes simplex virus 2 (u nas znamy jako opar) je pohlavne prenosna choroba a nemala by se v zadnem pripade podcenovat, treba jako HSV1.

September 3, 2010 at 11:49 AM

Jj, a tak jsem ještě přidal odkazy na seznamy nemocí.

Navíc, cynicky vzato, všichni ti, kteří údajně dostanou (téměř) každou do postele, by měli tvořit skupinu nadprůměrně pozitivních na rizikové kmeny HPV. Pokud ovšem, slušně řečeno, nejsou jejich veřejnosti prezentované statistiky sexuální úspěšnosti "poněkud" nadhodnocené.

Laicky řečeno krátkým příkladem, kdo by měl v posteli opravdu každou striptérku, ze které vytáhnul telefonní číslo, a že čísla sbíral často a dlouhodobě, tak je zanedbatelná šance, že by už neměl rizikový kmen HPV, byť třeba v latentní formě.

September 6, 2010 at 3:22 PM

no, v teto souvilosti by me zajimalo, jak jsou na tom nekteri panove z diskuzniho fora, kteri soulozi s vice zenami paralelne, ci na jednu noc. Tyto zeny jsou jiste polygamni rovnez. Tim mezi nami mame siritele HPV.

September 24, 2010 at 11:33 PM

U HPV, pokud vezmeme do úvahy všechny kmeny, se odhaduje, že ho dostane až 80% populace. Takže HPV šíří téměř každý.

Jde o to, že některé kmeny jsou rizikové (viz zmiňovaná rakovina), a ty už každý nemá. S počtem partnerů tak stoupá pravděpodobnost, že se rizikovým kmenem člověk nakazí - tj. promiskuitní chování s sebou v tomhle ohledu nese zvýšené riziko.

Trochu víc do hloubky jsem ještě narychlo přidal sekce "Rakovina a promiskuita" a "Guru svádění".

Obecně vzato, promiskuitní chování s sebou nese vyšší riziko nákazy sexuálně přenosnou nemocí už jenom díky počtu partnerů. Můžeme poukazovat na různá preventivní opatření, ale tenhle základní zdroj rizika tím prostě nevyloučíme.

Můžeme tak leda informovat ty, kteří si rizika nejsou vědomi. Protože čím méně příležitostí k šíření rizikové kmeny dostanou, tím větší šance na snížení pravděpodobnost nákazy rizikovým kmenem. Což je v podstatě stejná stategie, kterou se podařilo omezit počet případů úmrtí na horečku omladnic, bakteriální onemocnění, když Semmelwais donutil personál začít si mýt ruce.

September 25, 2010 at 12:02 PM

Z tohoto hlediska je vlastně to křesťanské "až po svatbě" ve spojení s "nesesmilníš" docela dobrá prevence :-)

Jenže, ruku na srdce - v dnešní době - kdopak by se tím řídil a vydržel ? Snad se i někdo najde, ale bude to asi mizivé procento populace.

Jinak tento článek se mi nějak nezdá, přijde mi narychlo sesmolený a nedotažený. Nevím jak to nazvat.

October 1, 2010 at 4:31 PM

Prevence je to sice dobrá, ale "až po svatbě" je přece jenom trochu moc:) Risk vs. benefit je přece jenom nečekat až po svatbě, ale zároveň taky nespat s každým, s kým to jde.

"Nesesmilníš" má hlavně výhodu v tom, že neohrožuje stabilitu svazku - viz pasáže v Evoluční biologii.

Ona jistá nedotaženost článku je dána tím, že neměl jít do hloubky, ale měl poskytnout jenom základní přehled s tím, že podrobnosti si pak lidé k jednotlivým nemocem najdou např. pomocí uvedených odkazů. Chtěl jsem se zastavit, jakmile bude informací dost na to, aby bylo vidět jak jsou některé mýty o pohlavních nemocech nesmyslné a nebezpečné - např. ten, jak se stačí vymočit a umýt mýdlem.

October 6, 2010 at 1:45 PM

Přidán odstavec "Proč (ne)používat kondom".

January 30, 2012 at 5:02 PM

Post a Comment