Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Dopamin aneb na co si dát pozor, když vás zve na rande  

Posted by SomeoneCZ in ,

Představte si situace, kdy žena, která má o vás osobní zájem, vás opakovaně někam zve. Možná byste si řekli: "super, mám vyhráno, můj přístup na ni funguje". Ale chyba lávky, je tu jeden skrytý háček, přímo zásadní.

Neříkám, abyste jí účelově odmítali rande, ale abyste si uvědomili následující: pokud jí vždy kývnete na navrhnutý termín, pokaždé se jí dostane toho, co chtěla. A i když to oba takhle nemyslíte, následkem bude, že se po čase dostaví nuda. Není v tom žádná výzva, ani troška nejistoty, jestli se uvidíte v navrhovaný termín. Prostě jen očekávaná nuda z předem jistého výsledku.

Lidé s lehkým srdce opustí to, čeho se jim dostalo bez námahy, např. beze stresu z očekávání, zda nebudou odmítnuti. V opačném případě se snaží, aby o to nepřišli.

Obecně řečeno jde o to, že pokud nezažije zklamání z prohry (odmítnutí), a nemusí mu čelit, tak si nemůže vychutnat výhru. Zkuste se třeba zamyslet nad svým chováním u počítačové hry, která vás opravdu bavila. A jak často to vypadalo, že vás počítač porazí, nebo vám alespoň připravil horké chvilky.

Pokud máte volného času, že nevíte co s ním, neodmítejte její pozvání. Máte o ni přece zájem. Zkuste jí místo toho sem tam navrhnout jiný termín. Dělejte to ale nepravidelně, aby se nedala odvodit závislost, kterou by se dokázala naučit. Je to sice divadlo, ale preventivní vůči možným následkům. A jestli volného času až zase tolik nemáte, tak to neřešte, protože vás okolnosti stejně sem tam donutí udělat protinávrh jiného termínu.

Těšíte-li se na rande s ní, zrovna si pro sebe přehráváte, co jí řeknete, až jí zavoláte, a najednou zjistíte, že vám srdce buší rychleji než obvykle. Zvýšený krevní tlak a zrychlený tep jsou efekty, které může způsobit dopamin působením na sympatický nervový systém. Pro nás je zajímavé to, že dopamin je spojen s očekáváním odměny [153] – že se s ní seznámíte, že přijme vaše pozvání na rande, atd. Ale může se jednat i o těšení se na dobré jídlo, nebo o vznik herní, či drogové závislosti. Laicky řečeno, v mozku existují neurony, které vytvářejí potěšení z výhledu na odměnu [154] a stimulují vás tak k jejímu dosažení [153]. Což vám mj. umožňuje si zracionalizovat, proč se např. snažit o bývalou, která vás odmítla. Článek pochopitelně platí vice-versa i pro ženy.

Ovšem pozor, jakmile se dosažení odměny příliš komplikuje, např. přináší příliš mnoho nejistoty, stresu, zklamání, apod., odměnou, tj. novým cílem, se velmi pravděpodobně stane opuštění snahy dosáhnout starého cíle. Třeba odměna rozchodem za nevěru. Ale co se stane doopravdy, to záleží na dalších faktorech. Jako příbuzné téma, viz mýtus o svádění číslo 9.

Přijde-li vám využití znalosti dopaminu jako vyloženě manipulativní taktika, kdy nebudete sami sebou, nezoufejte. Není to zase tak žhavé. Mechanismus odměny totiž působí i na vás. Snažíte se přece o něco, ne? A to, že vás neurony stimulují k dosažení cíle, neznamená, že vás stimulují výhradně k použití chladné logiky. Klidně vás doženou i k tomu, abyste se zachovali spontánně, třeba i navzdory logice – abyste projevili, co cítíte. Proto to se schopností ovládat se není vždy tak jednoduché. Pointou je, umět se ovládat natolik, abyste si zbytečně nešlapali po štěstí.

Celé to pochopitelně souvisí i s učením, aneb jak mozek natrénujete, že vám něco nového přináší potěšení. Dopamin se podílí na regulaci kognitivních funkcí [153]. A tady se nám skrývá změna našich preferencí v čase, aplikování znalostí a učení se. Něco tedy pro nás může ztrácet na přitažlivosti, jak to pro nás přestává být nové, a pro něco jiného to platit nemusí. Např. nervozita z pozvání na rande s počtem úspěšných pozvání klesá, zatímco sex pro nás zůstává vzrušující záležitostí na podstatně delší dobu.

Vysvětlení můžeme hledat i v tom, že při sexu, na rozdíl od oslovení, dochází mj. k fyzické aktivitě. Zvýšená fyzická aktivita zvýší hladinu endorfinů a endorfiny způsobí, že se uvolní více dopaminu.

Některé věci jako např. počáteční vzrušení ve vztahu neudržíte navždy.
Ale můžete zkusit prodloužit jejich životnost.

Obrázek: Carmen Electra si říká, "tak už zvoň, proč sis bral číslo, když nevoláš", ve filmu Sexuální praktiky pozemšťanů.

PS: Stejný princip platí i pro plánování odstupu, než ji pozvete na rande. A také už byste měli chápat, proč jí nemáte říkat, že zavoláte.

PPS: Ještě jedna malá, praktická poznámka. Konzumenti kokainu a amfetaminu zažívají uměle navozený, pro ně blažený stav z očekávání dávky. Pochopitelně to neplatí pro drogu samotnou, ta může přinést i otřesný zážitek namísto blaženého. Ale zpět k věci, dopamin posiluje vytvoření návyku určitého chování (směřujícího k dosažení odměny). No, a kromě uvedených drog lze jeho hladinu ovlivnit i dalšími způsoby. To kdybyste se chtěli zamyslet nad tím, zda by někteří lidé nemohli opakovaně chodit např. na léčitelské meditace za účelem zvýšení bioenergie, např. nejen z důvodu neznalosti alespoň středoškolské fyziky (odpadní teplo a zákon zachování energie).

This entry was posted on Tuesday, August 10, 2010 at 6:25 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

21 komentářů

Tento článek se mi hodně líbil... Je to pravda, ale stejně nevím, jestli to tak nějak nezabíjí spontánnost, spontánní akce, jenom tak se sebrat a jít někam, ten samý den, byly to často ty nejlepší zážitky, takhle bych o ně kvůli mlžení a plánování přišel! Musí se v tom asi nalézt rovnováha, hlavně ze začátku je lepší spíše plánovat, ale nakonec se vztah stejně mění.
Jak mohu být stále tajemný, když s ní bydlím?
Jak si jí mohu získávat dál tím, čím sem jí svedl, když už se známe a nemohu se týden neozvat!?
Jak mohu ty samé praktiky ze začátku projevovat i nadále, když se situace změní?

August 10, 2010 at 11:50 PM

Sympaticky? To jste mi i Vy. Myslim, ze synapticky... ale to jen tak btw.

August 11, 2010 at 12:35 AM

A jeste jeden note: je pravda, ze lide casto davaji veci, kterou museli dobyvat vetsi prioritu, nez tem, ktere maji "zadramo", ale je to vec uvedomneni, zda to chci ci ne.

August 11, 2010 at 1:23 AM

Díky. Ještě jsem přidal odstavec "Jestliže vám to přijde jako vyloženě manipulativní taktika..."

Jinak jde o to, že s ní nezačneš bydlet hned a že o Tobě hned nebude vědět vše. Čím více jí v tomhle obdobíš naučíš se těšit na Tvou společnost, tím déle to vydrží. A časem se vynasnažíš, aby se našla nová motivace, kvůli které se na Tebe bude těšit.

BTW: Opravdu je sympatický.

August 11, 2010 at 5:15 PM

sympaticky - viz. treba jeste http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetativn%C3%AD_nervov%C3%A1_soustava

Newgrange

August 11, 2010 at 5:33 PM

Jestli to dobře chápu, tak jde o to, mít ty samé vlastnosti, kvůli kterým sme jí získali zpočátku (nehrát sebevědomí, ale být sebevědomý,...), ale projevovat je jinak. Nalézt jinou formu projevu, už prostě nemůžu vypadat tajemně, když jí napíšu sms jednou za týden, když mě vidí každý den doma :D! Takže třeba si někde občas zaflirtovat s jinou... Nesmí si být přece 100% jistá se mnou, ale dřív sem to dělal pomocí časování telefonů,... to nemá ve společné domácnosti žádný efekt, takže musim přitvrdit

August 12, 2010 at 12:14 PM

Prokrista to jsou kecy jak z idnesu. To, ze chemikalie v mozku se netvori myrnix tyrnix, a ze s nima jde hybat pouze manipulaci a oblbovanim sebe sama a ostatnich to je fakt hodne oldschool nazor. To uz muzes doporucit dat slecne piko nebo antidepresiva a taky se bude "tesit".
Sukavy holky i chlapci nemaji horsi "kvalitu" kvuli tem mechanickym zasunum, ale jednoduse kvuli tomu, ze prave to znaci slabou osobnost, ktera nedokaze odolavat slasti a prijmout strast. Aneb jak jsem kdesi cetl... "kde neni (sexualni) zdrzenlivost, neni kultura". Obdobne to lze aplikovat na ruzne jine druhy prekonavani prekazek a nesnazi. proste lidi co tohle zvladaji, zvladaji ceteris paribus lepe strasti zivota, ktere jistojiste prijdou. (Samozrejme je jisty limit nadrzenosti, za kterym uz clovek nezvlada nic :) )

August 12, 2010 at 7:54 PM

2 Anonymous
Takže třeba si někde občas zaflirtovat s jinou...
Tak to pozor, takovým chováním se prezentuješ jako neloajální.

To, že "její zájem začne klesat, jakmile si Tebou začne být jistá" znamená, že začne klesat, jakmile dojde k názoru, že ať udělá cokoliv, Ty zůstaneš.

Udržování jí v nejistotě, přitvrzování, flirtování s jinými... To by se taky mohla začít těšit, že od Tebe bude mít pokoj;-)

Daleko lepší je např. zkusit nějaký nový sport - půjde o něco nového, tj. změna ze stereotypu, a endorfiny způsobí, že se dostane více dopaminu k synapsím. Ale také je třeba nezapomenout, že i zaběhnutá praxe má svá plus - že se může na něco těšit pravidelně. Třeba sex, který je, stejně jako sport, spojený s fyzickou námahou (doufejme, že na obou stranách:-).

Ještě jsem to doplnil do článku.


2 La Tibor
Zkus uvést konkrétní věty z článku, a proč s nimi nesouhlasíš. Díky.

August 13, 2010 at 11:38 AM

Ahoj, chtěla jsem jen moc pogratulovat k tomuto webu. Musím říct, že tak rozsáhlý a do hloubky se zabývající web (na jakékoliv téma !) jsem nepotkala asi už od roku 1998.

Díky za to. Chtěla jsem jít sice dnes ven, ale začetla jsem se a nemohu se odtrhnout :-) ani hlad nemám :-)

August 14, 2010 at 5:26 PM

Díky, dokonce mě to přimnělo k dokončení jednoho motoristického článku, který mi trčel na disku už přes rok:)

August 16, 2010 at 7:36 PM

"Udržování jí v nejistotě, přitvrzování, flirtování s jinými... To by se taky mohla začít těšit, že od Tebe bude mít pokoj;-)"

to si trochu protirecis ne? vzdyt clankem rikas, ze je dobre ji mit v nejistote..

August 26, 2010 at 10:59 PM

Takhle sem to taky pochopil! Muž si to dovolit může, protože neotěhotní a žena nebude vychovávat kukačku!! Proto je ženský a mužský flirt nebo nevěra něco jiného...
A navíc, co dělat, když před vámi ona flirtuje? To samé! Žárlivé scény se nevyplácí. Zmizet je jedna možnost, ale pak se vás bude vyptávat proč atd... Nejlepší je vrátit to stejnou mincí a zajít o něco dál...

August 27, 2010 at 4:56 PM

Já to chápu jinak než vy. Udržování v nejistotě by ji nemělo přivádět na myšlenku, že jí jste nevěrní, ale neměla by si být jistá, že zkousnete cokoli co ona udělá. Že se budete chovat, jak její pejsánek. Musí vědět, že máte svou sebeúctu a kdykoliv se s ní můžete rozloučit.

Vracet stejnou mincí, když flirtuje s jinými? Proč dělat něco, co se ti nelíbí u ní. Pak se chováš stejně a nemůžeš jí nic vyčítat. Po delší době ani nebudete vědět, kdo to začal. Z flirtu to přejde k nevěře a pravděpodobně rozpadu vztahu. Může se to táhnout měsíce nebo i roky a budete zbytečně oba ztrácet čas.

August 29, 2010 at 8:23 PM

Přesně tak.

August 31, 2010 at 1:34 PM

Tak s tim zásadně nesouhlasim, když bude flirtovat, musí se jí to vrátit, aby žárlila ještě víc než já! Co to znamená, umět jí říct NE v takový situaci, kdy mě zkouší a flirtuje přede mnou? Mam jí snad fláknout? Nebo udělat scénu? Nebo odejít? Ne, udělám jí to samé... Nebo vy byste jí kvůli flirtu s jiným jako ihned opustili?

August 31, 2010 at 1:52 PM

Žárlivost nikdy nic dobrého do vztahu nepřinesla. A problém není v tom, že s ním flirtovala, ale že s ním z nějakého důvodu začala flirtovat.

V dlouhodobé perspektivě, buď ji budeš nějakým způsobem trestat za flirt, anebo se zamyslíš, proč s ním začala flirtovat a zkusíš něco udělat s tímhle.

Pokud už totiž před Tebou otevřeně flirtuje s jíným, pak to má buď v povaze, anebo jsi už dříve neprošel řadou jiných, malých testů, ze kterých získala dojem, že jí to projde.


Kromě toho, je efektivnější způsob než se zachovat takhle upjatě. Když už, tak k nim přijdi, jak jsou v nejlepším a řekni, "hezky se tu bavte, já jdu". A když se divit, že je brzo, tak jí řekni, že jestli chce může jít s tebou. A když si potom dáš pauzu v kontaktu, ať si v tom potom hledá dvojsmysly, jak moc zašla daleko a jak moc byla varována. Pochopitelně to teď píšu narychlo jako inspiraci, ne jako přesný návod - je třeba to přizpůsobit okolnostem. Pointou je to, že jí takhle ukážeš, narozdíl od flirtu s jinou, že si můžeš dát odchod i kdybys měl být sám. Tj. že tahle zábrana, proč bys ji neměl opustit, pro Tebe neexistuje. Tj. je pro ni horší odhadnout, co Tě přiměje k odchodu. A to je právě tou hledanou nejistotou.

August 31, 2010 at 2:20 PM

Já mam někdy pocit, jakoby ženy ze začátku nechtěli, aby muž tlačil na pilu atd... ale pak chtěj, aby žárlil, různě ho pokoušejí vydráždit, chtěj, aby byly vlastněný, je to jejich masochistická povaha. Dokonce mi některý řekly, že kolikrát toužej, aby se kvůli nim kluk porval! A příležitostí jim zřejmě vyrábějí hodně. Tohle já prostě nepochopim

August 31, 2010 at 2:31 PM

Když budu ale flirtovat s jinou, tak nepozná, že žárlím a o to přeci jde. Musim dělat, jakože mi to nevadí, při balení přece taky reaguju na přítele nebo jiného muže, o kterém mluví jakoby nic, ne sklíčeně. To sem mam usmát a říct:"tak já jdu, bavte se tu dobře"?
A co se týče toho flirtování, myslim, že už je to trvalou součástí ženských testů, kterými muž musí nějak projít...

August 31, 2010 at 2:45 PM

Jsou ženy, které se chovají divně a třeba chtějí, aby jim muž projevoval náklonost žárlením. Myslím si, že je nejlepší je si takového partnera nevybrat.

Musim dělat, jakože mi to nevadí, při balení přece taky reaguju na přítele nebo jiného muže, o kterém mluví jakoby nic, ne sklíčeně. To sem mam usmát a říct:"tak já jdu, bavte se tu dobře"?
Původní dotaz jsem pochopil tak, že po nějaké době, kdy byla Tvou přítelkyní s kladným zájmem, začala před Tebou otevřeně flirtovat s jinými. Za jakých okolností jsi to tedy myslel?



Když budu ale flirtovat s jinou, tak nepozná, že žárlím a o to přeci jde.
Každá normální žena ví, že když před svým partnerem, normálním mužem, otevřeně flirtuje s jiným, tak se mu to nebude líbit. Proč bys jí měl dávat najevo, co sama moc dobře ví?

Čeho dosáhneš, když se necháš vydráždit? Reakce, která pak může být použita proti Tobě?

August 31, 2010 at 5:25 PM

Ano, myslel sem to tak, že mi občas tohle provede a už spolu sme, ale i kdyby to udělala ze začátku jako "úvodní" test, asi bych měl reagovat stejně ne? Nežárlit a oplatit, nebo nežárlit a odejít pryč. Neozývat se.

Co se týče těch slečen "správných", mam pocit, že jich je tak málo, že musí připadat na 1 takovou ženu 280 mužů všech kategorií. Je to tvrdý oříšek

August 31, 2010 at 11:14 PM

Pokud Ti to udělá ze začátku, když ji teprve balíš, tak to neřeš. Ještě nejste spolu, tak nemáš proč.

A pokud Ti to udělá během prvních rande, tak máš problém. Buď má takovou povahu, anebo je její osobní zájem o Tebe pod nulou.

Slečen Správných jde celkem dost, ale ještě je i tak musíš probrat, abys dostal tu, se kterou se sobě líbíte navzájem, máte si spolu co říci, má o Tebe kladný osobní zájem a je pro Tebe dostupná. Pochopitelně že je pak těch ostatních slečen evidentně víc:)

September 1, 2010 at 3:01 PM

Post a Comment