Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Katastrofický scénář Tunguzky hrozí i Moravě  

Posted by SomeoneCZ in

Tunguzka 1927Jedna z bývalých záhad naší planety zní, co se vlastně stalo v Tunguzce? Údajně došlo ke kolizi s asteroidem, verze se různí. Nicméně, odhadovaná síla výbuchu se pohybuje od 5 do 30 megatun TNT, přičemž 10-15 megatun TNT se zdá nejpravděpodobnější. Dnes už si však můžeme říci, co zatím stojí. Je to evoluce.

Jak se traduje, lidé v oblasti bývalého Sovětského svazu vymírají díky přílišné konzumaci alkoholu. A přesto někteří přežívají. V praxi nám zde pracuje přírodní výběr, jeden z nejsilnějších nástrojů evoluce. Přežijí jen ti neschopnější. Ti kteří umějí spalovat alkohol tak dobře, že vydrží déle než ostatní.

Spalování alkoholu není nic jiného než přeměna hmoty na energii a zbytkovou hmotu, která se vyloučí. V oblasti se však bezprostředně po výbuchu nenašly žádné zbytky alkoholu. Čili, nějaké množství alkoholu bylo přeměno pouze na energii. Viz E=mc2 Speciální teorie relativity Alberta Einsteina.

Nápoj se považuje za alkoholický, je-li v něm více než 7,5 gramu alkoholu na litr. Výpočet gramů alkoholu v alkoholickém nápoji jsou procenta krát 8. Např. Tuzemský rum z Božkova se svými 40% v objemu jednoho panáka odpovídá 16 gramům alkoholu. 1 gram hmoty odpovídá energii v hodnotě 21 kilotun TNT. Tj. panák rumu odpovídá 336 kilotunám TNT. V láhvi je 20 panáků. To už dělá 6,72 megatun TNT. A pak tu máme takové pití jako je Stroh a samohonka, kde to vytáhneme ze 40 na 80 procent. Čímž dostáváme 13,44 megatun TNT – nejpravděpodobnější síla Tunguzského výbuchu.

Co se tedy vlastně stalo? Po letech genetického křížení si evoluce přirozenou cestou vychovala jedince, který dokázal naprosto perfektně spalovat alkohol. Jenomže, hned na prvním mejdanu, kdy do sebe dostal zhruba litr samohonky, se tato vývojová větev ukázala jako slepá a následky pocítil celý svět.

2150 km2 bylo zničeno, 80 miliónů stromu poraženo (místní zelení by vyhlásili státní smutek, kdyby přežili), na několika místech bylo zaznamenáno zemětřesení o síle 5 Richterovy stupnice, fluktuace atmosférického tlaku byly patrné až v Anglii, kde jste si stejně jako v Asii mohli číst noviny v noci jako při denním světle.

Moraváci, moc dobře víme, na kolik procent si tu slivovičku pálíte. Tož si déte bacha, aby se události neopakovaly. Apeluji na vás.

1. duben

Obrázek: Stromy poražené Tunguzkým výbuchem. Pořízeno roku 1927 Kulíkovo expedicí.

This entry was posted on Wednesday, April 1, 2009 at 2:11 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 komentářů

A rum ve světle fyziky začal žít svým vlastním životem... :-)

April 9, 2009 at 12:44 PM

Post a Comment