Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Sebenaplňující se proroctví  

Posted by SomeoneCZ in

Sebenaplňující se proroctví je chybný popis stávající situace, který však ovlivní chování příjemce popisu natolik, že se v budoucnu dostane do situace, pro kterou bude tento popis pravdivý. Prorok se pak bude dovolávat aktuální situace jako důkazu, že měl pravdu už od začátku [169].


Obrázek: Jack Ryan se ve filmu Nejhorší obavy snaží upozornit, že se rozhodnutí zakládají na mylném popisu situace.


Láska ze střední školy

Na střední škole jste své vyvolené dívce poslali básničku, ale ta "slepice blbá" to vykecala každému a vy jste měli z ostudy kabát. Tak jste se rozhodli, že romantiku vyloučíte z chování chlapa. A už se vám to nikdy více nestalo. Čili, osvojili jste si nesprávný závěr, že romantika je špatně. A protože jste ji už nikdy neaplikovali, nedočkali jste se díky ní odmítnutí. Ergo, posílili jste svou víru v blud.

Ve skutečnosti správně nadávkovaná porce romantiky dokáže významným způsobem zvýšit její zájem. Vaše chyba, že jste uvěřili v blud a navíc vlastní zásluhou.


Feromony

Prodejci feromonů slibují zvýšený úspěch u opačného pohlaví, a přitom se zaštiťují vědeckým výzkumem. Nicméně jsem dosud neviděl jednu jedinou studii, která by jejich sliby prokázala. Co se tedy mohlo stát s člověkem, který na sebe aplikuje nějakou magickou pilulku, např. feromon?

Především se v jeho očích zvýší pravděpodobnost, že nebude odmítnut. Jako následek se začne víc snažit, případně přestane tlačit na pilu až příliš, takže onu pravděpodobnost skutečně zvýší. Čili úspěchu nedosáhne proto, že by mu feromon pomohl na nějakém biologickém principu, ale protože vlivem předpovědi změnil své chování.

Jinými slovy, nepravdivý popis situace způsobil, že se jím chybně odůvodněná předpověď naplnila. Pozor, pro zjednodušení uvažujeme situaci, kdy to vyšlo. Realisticky jsem však dalek toho, abych takový scénář považoval za běžný. Třeba už jen proto, že např. adrostenon "smrdí jak týden nošené fusekle".


New-Age mesiáš

Nejste spokojeni s něčím ve svém životě, a tak jste vyhledali radu jakéhosi guru. Třeba vám řekl, co všechno jste udělali špatně na rande, po kterém už vám nevzala telefon. A k tomu vás ještě poučil, že máte vyzařovat pozitivní energii a emoce, abyste je přenesli. Poslechli jste a zpočátku se uplatnil stejný efekt jako u feromonu. Skutečně se nějaký úspěch dostavil.

Jenomže po čase vás začalo vyčerpávat pořád se hlídat, abyste dodrželi všech "100+1 rad" svého guru. Zejména když váš guru takhle radí pro peníze a chrlí nové poučky jak na běžícím pásu.

Díky tomu po čase váš počáteční úspěch opadnul. Zaznamenali jste pokles v úspěšnosti. Nevadí, připsali jste to nedostatečnému vyzařování pozitivní energie a emocí. Dodržování všemožných pravidel vám přece jenom ubralo na veselosti, jak jste se pořád hlídali.

Protože ale New Age guru vykládá pseudovědecké bludy, pochopitelně se projevilo jen další vyčerpání ze strojené veselosti. Vyčerpali jste svou dávku placeba, následoval už jenom sestup do deprese z pokračujícího neúspěchu. Na rozdíl od sebezdokonalování své osobnosti jste si totiž nemohli subjektivně namluvit, že se vám daří lépe, když jste v poslední době neměli ani jedno rande. Proklatá kvantifikace...

Vzpomněli jste si proto na úvodní slova svého guru, že s takovým přístupem se vám dařit prostě nebude. A opravdu – nedaří se vám. Lidé v emočním stresu dělají chyby v logickém uvažování. Je tedy možné, že v péči svého guru setrváte...

Bohužel, ale i když jde o modelový scénář, je naivní považovat ho za nereálný.


Rozvodový stres

"Mému chlapečkovi něco je", volá mladá paní na linku důvěry automatické kresby. "Asi doma cítí napětí, zřejmě si s manželem nerozumíte... třeba tráví čas u milenky", zní pohotová odpověď za 150kč/min. "Děti jsou na stres citlivé", nese se už druhou minutou další hodnotný poznatek.

Střetne-li se chladná logika volající s takto racionální úvahou, nelze než očekávat domácí hádku. A podezření, které tatínek asi těžko vyvrátí. Třeba dojde i na rozvod.

Z pohledu sebenaplňujícího se proroctví pak už stačí kreslířce jenom dodat, že to říkala, že dítěti stres nesvědčí.


Injektování strachu

Lidé v emočním stresu jsou snáze manipulovatelní. Proto se tak často k přesvědčování využívá buď stávajícího strachu, nebo se strach uměle injektuje. Že vám dívka uhne na polibek, že bez dostatku alternativní energie nebudete v životě šťastní, že byste mohli onemocnět, že stát Kocourkové zóny zkrachuje... nebo že vás unesou marťani.

Strach pak způsobí, že se začnete chovat, jako kdyby byl oprávněný. V principu se jedná o vyvolání paniky, která situaci zhorší natolik, že už bude z čeho mít strach.

Např. budete-li se podceňovat, že rande "zvoráte", s takto fatalistickým přístupem normální ženu nezaujmete. Takže ho skutečně "zvoráte".


Obezlička

Následující není přímo sebenaplňující se proroctví, protože v uvedeném příkladu chybí ovlivnění chování. Nicméně ho uvádím pro jeho příbuznost k tématu.

Tato metoda určitě zabere, pokud... Až budete číst nějaký pseudovědecký návod, podívejte se, zda se v něm náhodou nenachází pojistka. Obvykle to vypadá tak, že je vám něco slíbeno, pokud se něco nestane. Např. "Oslovíte-li dívku mnou uvedeným postupem, určitě vám dá svoje číslo. Tedy pokud si už tento týden nemyla vlasy, pak to nemusí vždy fungovat."

Ať to dopadne jak to dopadne, vždy to bude pro nepoučeného mylně vypadat tak, jako kdyby měl prorok pravdu. Slovy padoucha z Tajemného hradu Miloše Kopeckého, "Jak primitivní, ale účinné".

Jules Verne mnohé znal a předvídal.
A co když nepředvídal, ale inspiroval?

Je fajn třeba na sobě zapracovat, v něčem se zlepšit. Ale taky to chce něco vědět o sociálním inženýrství – získat imunitu. Jinak riskujete otravu svobodné vůle pseudovědeckými bludy.

This entry was posted on Monday, August 1, 2011 at 2:07 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Post a Comment