Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

K zamyšlení nejen v novém roce  

Posted by SomeoneCZ in

Čteme verše Dyka, používáme mobilní telefony a silikonový čip utváří život nejen na městské farmě...

V čase vánočním, čase kaprů, salátů, dárků, pohádek a projevů novoročních i přednovoročních, využil jsem příležitosti, abych perem klávesnice vyventiloval, v čem si myslím, že má smysl pokračovat v psaní blogu. A to, i když se snažím udělat z blogu měsíčník.


  • Nesnažím se zbohatnout na cizím neštěstí, zejména osamělosti. Natož abych se snažil zbohatnout pomocí pseudovědy a esoterických nesmyslů. A to navzdory faktu, že je tak jednoduché o sobě prohlašovat, že mi jde v prvé řadě o ušlechtilou snahu pomoci osamělým mužům najít svou pravou lásku. Metody k jejímu nalezení by pochopitelně byly moderní, efektivní a šité na míru klienta. I kdyby to měl být eskymácký lovec tučňáků na Machu-Picchu.

  • Pokud něco tvrdím, tak to nedělám proto, abych měl na vše odpověď. I kdybych si ji měl zrovna vymyslet. Naopak, minimálně musí existovat nějaký rozumný předpoklad, proč by to tak mělo být. Proto si také mohu dovolit udržovat ne zrovna krátký seznam literatury. Seznam, který dokumentuje, že nejdu proti nezávisle získaným vědeckým poznatkům. Zkrátka, není v mém zájmu pseudovědu a šarlatánství. Dokonce se ani nesnažím skrývat pod hlavičku placebo efektu, že např. příhodný výmysl je nejjednodušší cesta, jak pomoci nesmělému muži oslovit ženu. Ono by to totiž znamenalo mu úmyslně lhát, a to zatím ještě pořád vidím jako etický problém. Navíc není žádná záruka, že to v budoucnu nezpůsobí ještě horší problémy.

  • Nehraji si na spasitele, který vám ochotně poradí jednoduché, univerzální "pravdy". "Pravdy", které vás stáhnou do hlubin kultu, jehož komunita vás podrží, protože vám všem jde přece o ušlechtilou věc. Jen co vám spadnou klapky z očí a dáte pravdě šanci. U mě na blogu jsou články volně dostupné, založené na faktech. Nikdo nemusí nijak prokazovat svou oddanost oné ušlechtilé věci, aby si je mohl všechny přečíst. A navíc, pro jejich pochopení, alias spadnutí klapek, není nutné, aby byl člověk frustrovaný – např. z odmítnutí ženy.

  • Nesnažím se dávat rady se zadními vrátky. Např. si všimněte, když se radí, abyste něco udělali nějak, ale že když to uděláte opačně, a výsledek se údajně také dostavil, tak že je to také správně. To je asi jako kdybyste v matematice řekli, že sčítání a násobení jsou totožné operace, protože pro nulu dávají stejný výsledek. Teď to vyšlo, ale co příště? Kdo dává takové rady, ten nerozumí tomu, o čem radí. A kdo takové rady poslouchá, ten je na tom ještě hůř, protože mu chybí logický úsudek. Jiným příkladem zadních vrátek jsou osobní svědectví. Jsou totiž lidé, kteří se cítí být s to, dělit i nulou. Proto např. informovaní léčitelé raději říkají, jak se cítí jiní, než aby něco klíčového zaručili. A proto já dělám rozdíl mezi motivovat a oblbovat.

  • Nepoužívám zavádějící označení slov. Např. energii měřím v SI, vodě neříkám dihydrogen monooxidu, o pseudověděcké NLP neprohlašuji, že kdy co naprogramovala, a psychologickou manipulaci nenazývám eufemismem práce s emocemi. A stejně tak nezaměňuji selektivní důkaz za objektivní důkaz. Např. se mi povedlo získat platné telefonní číslo velmi atraktivní slečny během pár desítek sekund. Je to něco, co vám zvedne sebevědomí. Ale přece vám nebudu tvrdit, že je to něco, se vám běžně podaří – to by byl selektivní důkaz. Já to beru objektivně – je to důkaz, že to lze takhle rychle. Ale v žádném případě to není důkaz, že to jde vždy. Protože kdybyste tomuhle uvěřili, tak vás to bude deptat, že to údajně s ženami neumíte. A tohle rozhodně není mým cílem. Vždyť vám také neprodávám ani pomůcky k balení, ani návody, aby vám to šlo s ženami lépe;-)

No, není to zrovna klasický novoroční projev, ale námět k zamyšlení. Třeba kdybyste se podivovali, jaký je rozdíl mezi mnou a jiným "love guru". I když na zpozorování rozdílu si stačí přečíst, jak se pomocí aplikované matematiky kvantifikuje zájem a jakou roli má endokrinní systém.

Autor je skeptik, a proto vám přeje
spoustu veselých zážitků a šťastný nový rok.

PS: Skeptik neznamená člověka, který je hned vůči všemu negativní a odmítavý. To je jenom matení veřejnosti šarlatány a pseudovědátory. Skeptik je naopak otevřený novým věcem. Jenom má tu vlastnost, že je chce objektivně prokázat. Což pochopitelně pseudovědátoři a šarlatáni u svých nesmyslů nemohou.

Skeptický web je obvykle plný článků, proč nemají šarlatáni a pseudovědátoři pravdu. Jak je každému skeptikovi jasné, je to fajn čtení, protože se dozvíte i něco o tom, jak funguje svět kolem nás. Jenomže, pokud má někdo málo informací, tj. je potenciální obětí, může se stát, že uvidí něco jiného než fajn čtení. Že svýma očima uvidí web plný článků, kde se jenom kritizuje. A hned je náchylnější uvěřit onomu překroucenému významu slova skeptik.

Proto si myslím, že se mi na blogu povedlo skloubit dvě dobré věci:


  1. Vedle článků, proč šarlatánsko-pseudovědátorské nesmysly nefungují, mám na webu i články, jak dosáhnout cíle. Takže jenom nekritizuji, ale je zřejmé, že nabízím i řešení. Nestavím lidi před volbu "dosáhni cíle buď špatnou metodou, nebo si poraď sám", ale před volbu "dosáhni cíle buď špatnou metodou, anebo dobrou metodou".

  2. Ve jménu lásky šarlatáni a pseudovědátoři páchají zločiny proti rozumnému uvažování a luxují peněženky těch, kdo jim nekriticky uvěří. Touha být milován je zkrátka jeden z nejspolehlivějších exploitů. Takže to samé, co žene lidi do náruče šarlatánů a pseudovědátorů, to samé je žene i do náruče racionálního uvažování u mě na blogu.

Obrázek: Oslík se nevyskytuje jenom na farmě (ale třeba i v pohádkách o Shrekovi).

This entry was posted on Sunday, January 2, 2011 at 5:50 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Post a Comment