Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Studijní materiály k psychologické manipulaci  

Posted by SomeoneCZ in

Základními studijními materiály k psychologické manipulaci jsou:

Ian Rowland, "The Full Facts Book of Cold Reading: A Comprehensive Guide to the Most Persuasive Psychological Manipulation Technique in the World", Ian Rowland Limited 2008, ISBN: 978-0955847608

Robert T. Caroll, "The Skeptic's Dictionary: A Collection of Strange Beliefs, Amusing Deceptions, and Dangerous Delusions", Wiley 2003, ISBN: 978-0471272427

Robert Jay Lifton, "Thought Reform and the Psychology of Totalism: A Study of Brainwashing in China", University of North Carolina Press 1989, ISBN: 978-0807842539

The Skeptic's Dictionary je zároveň dostupný i on-line. Případně se ještě můžete seznámit s autobiografií The Psychic Mafia od M. Lamara Keeneho.

Uvedená literatura je ale v angličtině, což může být pro někoho překážka. S jejich překladem do češtiny je to horší. Jednak může přesnost překladem utrpět a jednak jsem žádný neměl k dispozici - pokud vůbec existují. Celkem povedené, včetně českého překladu, jsou

Isabelle Nazare-Aga, "Les manipulateurs sont parmi nous" aka "Nenechte sebou manipulovat", Editions du Club Quebec loisirs 2001, FR ISBN: 2894304595, CZ ISBN: 80-7178-256-4

Kevin Mitnick, William L. Simon and Steve Wozniak, "The Art of Deception: Controlling the Human Element of Security" aka "Umění klamu", John Wiley & Sons 2002, CZ ISBN: 83-7361-210-6

Nicméně si myslím, že z prvních tři uvedený knížek se dají lépe pochopit obecné principy, na kterých manipulace funguje.

Zároveň je další literatura uvedená v seznamu blogu. Ale pozor, některé citace jsou uvedeny jako důkaz, že bylo otištěno něco, proti čemu mám výhrady. Tedy je nutné se na to dívat v kontextu článků, které příslušný zdroj citují. Užitečný seznam najdete i v článku Informovaná mysl.

Ne že bych si myslel, že webů v češtině, kde se můžete setkat s psychologickou manipulací, by bylo málo. Ale z těch psaných populární formou, kde se můžete setkat s kritickým myšlením ve váš prospěch, mě teď napadá Sysifos.

Přímo tady na blogu by vás měly zajímat články v sekci Klamy, iluze a deziluze.

A na závěr "cynicky" říkám - nezoufejte. Tématika psychologické manipulace se jistě časem objeví i tam, kde kritické myšlení nemá nejvyšší prioritu (zamyslete se nad možnou realizací lidového úsloví "Zloděj křičí, chyťte zloděje!"). Tím, že jsem přidal tlačíko "Check for Plain Pirate Copies", jsem totiž znepříjemnil život jen těm parazitům, kteří text kradou 1:1. Nevyřadil jsem ty, kteří články sice přímo nekopírují, ale zato je přepisují. Případně kompilují jeden článek z několika jimi vykradených, cizích článků. A co také mají dělat, když jsou placeni za objem textu, ne za jeho kvalitu, na kterou sami nemají?

Pokud chcete brát web s tématem psychologické manipulace vážně,
ujistěte se, že za ním stojí "skeptik jak poleno".

...jinak totiž čelíte zvýšenému riziku ze setkání se Straw Man Fallacy. V relativním bezpečí jsou snad jen články využívající některou sofistikovanou teorii (např. matematickou). Bez její znalosti se totiž nedá jejich jádro úspěšně vykrást. Nicméně i je lze úspěšně pomluvit, či překroutit (Straw Man Fallacy).

Obrázek: Show Alice Coopera ve filmu Waynův svět. A hádejte, kdo Cooperovi vymýšlel triky na scénu;-) James Randi.

This entry was posted on Sunday, October 10, 2010 at 6:13 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Post a Comment