Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Integrativní medicína  

Posted by SomeoneCZ in ,

Jak jsem si tak brouzdal Internetem, proklikal jsem se na stránky, které opakovaně publikovaly pochvalné ohlasy na různé pseudovědecké výmysly. Pro mě není důvod se domnívat, že by v tom nemohli pokračovat i v budoucnu. Nicméně, v jednom z komentářů na daném webu padlo přesvědčení, že kdyby to (co tam publikují) byl nesmysl, tak by to neuveřejnili. Inu, pomyslel jsem si pro sebe něco o tom, kde asi tak může hraničit naivita s hloupostí, a brouzdal jsem dál, už na jiných stránkách. Prostě mi přišlo, že to nemá smysl nějak víc komentovat, neb jde, abych tak řekl, o specializovaný server s již specializovaným publikem.

O bůhví kolik IP paketů později jsem se dostal na jinou stránku. Stránku nabízející využití posledního medicínského výzkumu v léčení. To mě docela zaujalo a tak jsem četl dál. V textu používali odborné termíny, řada věcí byla správně, byl tam seznam onemocnění namísto konstatování, že jde o všelék, odvolali se vědeckou literaturu, a končilo to i seznamem použité literatury. Jenomže se mi na tom pořád něco nezdálo.

  • Odborných termínů bylo skutečně hodně, až přeplácáno. Jako kdyby šlo o pretěki v dosažení jejich co největší koncentrace na co nejmenší objem textu.
  • Řada věcí sice byla správně, ale tak nějak irelevantních. Anebo mi alespoň zcela unikla jejich vazba na slibované efekty. Respektive, jak jich dosáhnou – alespoň nějak v principu.
  • Seznam onemocnění byl úctyhodný a dost značně nesourodý, co se příčiny uváděných onemocnění týče. Víc než jako seriózní publikace to vypadalo jako popis panacey (univerzální všelék na vše).
  • Pravda, v textu se vyskytovali citace vědecké práce. Jenomže šlo pořád jen o jednu. Vzhledem k záběru danému seznamem nemocí mi to přišlo docela málo. V podstatě se odvolávali na studii o astma, které bylo podáno laikovi naprosto nesrozumitelně už jen množstvím odborných termínů, o kterých ví laik, s prominutím, prd.
  • Takže se v podstatě odvolávali na cizí studii o astma a přitom na seznamu jimi vyléčitelných nemocí figuroval léčitelský evergreen – rakovina. Hm.
  • Schválně jsem zkusil prohnat seznam literatury přes PubMed. Nic. Tak Google. Našel. Na stránkách mateřské firmy, kde bylo psáno, že se věnují vědeckému výzkumu. Koumají koumáci, a jak se sami tamtéž přiznali, integrativní medicínu. Na původních stránkách, tj. těch, které jsem četl jako první, bylo jen ujišťování, že jde o vědu.

První případ, tam si myslím, že by průměrnému jedinci nemělo činit většího problému pochopit vo co go. Tedy pokud už není tzv. jejich. Ale u druhého příkladu o tom pochybuji. A pochybuji, že by se nad tím průměrný člověk zamyslel ze stejného úhlu pohledu jako já. Protože kdyby ano, tak už by alternativní medicína byla dávno vyřízená jak domácí ekonomika.

Ale nezoufejte, až něco takového uvidíte, zkuste zapátrat, o jakou medicínu vlastně jde. V takových případech buď zjistíte, že jde o alternativní medicínu, nebo o tzv. integrativní medicínu.

Zjednodušeně řečeno:

  • Alternativní medicína je medicína, pro kterou neexistují vědecké důkazy, že její postupy fungují lépe než placebo efekt. Alespoň co se zlepšení zdravotního stavu týče. V ne zcela nejhorším případě placebo efekt alternativní medicíny vede "jen" k zanedbávání lékařské péče, protože si časem začnete myslet, že to skutečně funguje vždy. V horším případě dojde k poškozování zdraví už přímo samotným postupem alternativní léčby. V lepším případě půjde např. o neškodný bylinkový vývar, v horším případě půjde o vývar bylinek, jejichž účinná látka překročí vaším tělem únosnou koncentraci.
  • Integrativní medicína je alternativní medicína obohacená o poznatky vědecké medicíny. Takže výsledek není vědecká medicína. Např. začnete někoho léčit účinným postupem, produktem vědecké medicíny, a k tomu přidáte nějaký alternativní postup (v lepším případě nebude nic zhoršovat). Takže v nejlepším možném výsledku dostanete účinnou léčbu podpořenou pozitivní účinkem na psychiku pacienta. A až léčitelé a jejich fanklub začne jásat nad přínosem alternativní medicíny, tak nezapomeňte, čím je dán onen pozitivní účinek na psychiku pacienta. Alias, že pacient víc věří alternativní než vědecké medicíně, protože mu někdo (kdopak to asi byl?) musel nejprve naočkovat přesvědčení, že je vědecká medicína neúčinná.

Vznik integrativní medicíny už byl výstižně označen
za trojského koně alternativní medicíny.

Pokud se nějaký alternativní postup prokáže jako účinný ve standardu vědecké medicíny, pak je vědeckou metodou přijat jako účinný. Ale když účinný není, tak to prostě nejde. No, a tak zkusili snížit standard toho, co je považováno za vědecky prokázanou metodu. Ekonomicky vzato jde o důsledek toho, že je alternativní medicína výnosný průmysl.

Obrázek: Cobraceus

Poznámka: Integrated Medicine, Integrative Medicine, integrovaná medicína a integrativní medicína jsou jedno a to samé.

This entry was posted on Thursday, September 30, 2010 at 7:27 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

4 komentářů

A co třeba Koloidní stříbro ? To by nemělo ublížit, ale pomoci nebo ano?

October 8, 2010 at 12:00 AM

referece: http://www.zdravi4u.cz/view.php?cisloclanku=2007070601

October 8, 2010 at 12:06 AM

Stříbro ničí bakterie. Ale všechny - tj. prospěšné i škodlivé. A taky má vedlejší účinky, např. Argyria:

http://www.quackwatch.com/01QuackeryRelatedTopics/PhonyAds/silverad.html

October 8, 2010 at 7:20 AM

Navzdory sugestivnímu názvu zdravi4u jsem se v zájmu svého zdraví rozhodl, že se jejich radami nebudu nikdy a za žádnou cenu řídit.

October 10, 2010 at 6:33 PM

Post a Comment