Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Menstruační cyklus  

Posted by SomeoneCZ in ,

Né, nebojte se, milé dámy, nebudu vám psát o tom, jak se cítíte. Jenom jsem si představil, jak se asi cítí takový, z vás zmatený, muž, který se dostane do rukou gurům svádění, kteří jsou údajně schopni svést každou. Zavalí ho příslovečnou tunou pouček a postupů, ale jak milý zmatený brzy zjistí, o menstruaci v nich tihle mistři mlčí jak mauzoleum. Ne, že by o tom nikdo z nich nikdy nic neřekl*, ale… ta podstatná, pro úspěch podstatná informace, ta mi tam prostě chybí.

*Google našel jeden jediný článek, kde byl případný neúspěch, že mu ve výsledku nepodržela, vysvětlen začátkem periody. Dotaz zněl "menstrual cycle pickup". Když jsem vypustil "cycle", našel o jeden relevantní odkaz víc. Vedl na diskuzní fórum, kde si radili svépomocí sami, tj. jako bez odborného dohledu, žádný guru jim tam radou nepřispěl. Akorát si tak řekli, že může dělat z komára velblouda a že to nelze předvídat. Jo, a taky řešili její nadrženost. No, přijde vám to jako prakticky použitelná informace? Mně tedy moc ne.

Tou podstatnou informací je, že během menstruačního cyklu dochází ke změně hladiny hormonů, které mají vliv na její náladu. To znamená, že když hladina někdy stoupá, a přítulkyně se stává přítulnější, tak holt milá hladina musí také někdy klesat. A pak se teprve projeví efekty firmy Progesteron & Estradiol. [134, 135]. Že je to, jako kdyby brala antidepresivum a pak ho vysadila. Všimněte si, že hladina estradiolu klesá dvakrát. Poprvé, když roste hladina progesteronu. A podruhé už klesá souběžně s hladinou progesteronu, u které je větší výkyv oproti normálu než u estradiolu. Aneb, období PMS v akci. Výsledný efekt pochopitelně závisí na tom, jak moc velký výkyv u konkrétní ženy to oproti jejímu normálu bude. Zodpovědně si to do hloubky můžete nastudovat z materiálů povolanějších, odborných, ale prakticky už teď znáte hlavní důvod, proč může jakoby z ničeho nic dojít u ženy k významné změně nálady. Což můžete vnímat jako změnu jejího postoje vůči vám. Aneb, proč to najednou může vypadat, jakoby došlo ke změně zájmu o vás, aniž byste pro to něco udělali. To by byl první problém. A pak je tu ještě druhý problém. I když se délka cyklu modelově udává jako 28 dnů, v praxi se může měnit. Takže vám nezbude, než se naučit rozpoznat varovné signály. Hodinky si podle menstruačního cyklu zkrátka nenařídíte.

Či-li, jak to proběhne, to záleží na konkrétní ženě a případně i používané hormonální antikoncepci. Pánové, klidně se stane to, že nebýt krve, vůbec ničeho byste si nevšimli. Pro nás je podstatné, že pokud si všimnete, ona za to nemůže. Může leda za to, že se vůbec nebude snažit ovládat. Takže na obou stranách zachovejte klid. V téhle fázi si snadno můžete říci něco, co už jen tak nevezmete zpátky. Prostě zachovejte klid, ať nepřijdete k průšvihu jako slepý k houslím.

Mimochodem, řada údajných znalců a mistrů v balení žen propaguje specificky dominantní přístup, který mylně označují za chování alfa samce. Teď už doufám chápete, jak snadno byste si mohli jinak nadějný vztah podělat. Raději zbystřete, když se situace opakovaně kazí zhruba každý měsíc na přibližně stejnou dobu. Je snadné řešit jako problém to, v čem ve skutečnosti žádný problém není, a vyrobit si ho tak na počkání.

Pamatujete si ještě, jak mě někteří fakt jako znalci vláčeli, a možná ještě i dodnes vláčí, kritikou za cca týdenní pauzu před pozváním na rande? Období "blbé nálady" může vydržet modelově tak 4, až 5 dnů při 28 denním cyklu. Vezměme si příklad. Dostanete její číslo, a vedeni dobrým úmyslem jí zavoláte za 3 dny. Šance, že se netrefíte do období "blbé nálady" jsou celkem slušné. Ale co když se zrovna trefíte na jeho první den? No, pokud vás odmítne a vy jí zavoláte ještě jednou za další tři dny, tak z toho třeba také vůbec nic nebude. Či-li, buďto zavoláte vícekrát a projevíte se, jako kdyby vám odmítání dělalo dobře, což snadno sníží její zájem, anebo uděláte cca týdenní pauzu.

Co se však stane, když nejprve uděláte pauzu 3 dny a v případě neúspěchu najednou celý týden? Zachováte se nekonzistentně. A jak už jsem rozebral jinde, cca týdenní pauza má i další výhody. Podívejte se na tuhle. Pokud vám dala číslo, nejspíš to nebylo z "blbé nálady". A šance, že by tohle období trvalo déle jak cca 2 týdny jsou prakticky zanedbatelné. Navíc se s přibližně stejně dlouhými pauzami budete chovat konzistentně. Nikdo rozumný po vás nebude chtít, abyste se začali chovat jako zamilovaný blázen jen proto, že vám dala svoje číslo. Má-li o vás skutečně kladný osobní zájem, nezapomene na vás s cca týdenní pauzou. Je jen na vás, jak moc budete spěchat.

Ano jistě, někteří by rádi namítli, že když budou volat už po třech dnech a ono to nevyjde, tak prostě získají další číslo. Uhm, z matematické stránky to na první pohled vypadá OK. Skutečně to takhle vychází, rychleji je prostřídáte a zdánlivě tím ušetříte něco času. Má to totiž dvě ale. Když se "blbá nálada" dostaví už po některém z prvních rande, tak ji s tímhle způsobem uvažování zbytečně odepíšete. Někde si prostě musíte udělat čáru, od kdy si budete ochotní pár dní počkat, jestli o ní uvažujete do dlouhodobého vztahu. A druhé ale, vyžaduje to dostatečně velký přísun nových čísel. Pokud ho nemáte, je lepší dělat delší pauzy. Takže ruku na srdce. Když jich tolik oslovujete, děláte to snad proto, že by s vámi chtěla každá zůstat?

Jestliže se z ničeho nic začala chovat, jako by zájem o vás klesnul,
nepanikařte a vyčkejte, zda je změna jejího chování vůči vám trvalá.

"Blbá nálada" může znamenat i to, že se najednou chová jakoby nelogicky, nepředvídatelně. Ale zase na to pochopitelně nemůžete svést vše. Už z obrázku je jasně vidět, že se to bude týkat minima změn v chování a jen do omezeného rozsahu. V každém případě to nesmíte brát jako berličku výmluvy. Pořád je lepší zapřemýšlet, zda to nemá jinou příčinu. Pravděpodobně ji to mít bude. A také byste si měli ujasnit, co všechno jste ještě schopni dlouhodobě unést.

Obrázek: Wikipedia Commons, výřez z ilustrace českého článku o menstruačním cyklu.

This entry was posted on Monday, November 16, 2009 at 12:40 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 komentářů

"že mu ve výsledku nepodržela"

jen bych rada podotkla, ze s podobnym stylem vyjadrovani je uspech u zen opravdu krajne nepravdepodobny...

November 26, 2009 at 9:48 PM

Post a Comment