Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Podvodník  

Posted by SomeoneCZ in

AnubisPředstavte si hypotetickou situaci, že jste právě odhalili podvodníka, který ku svému prospěchu (peníze, masírování vlastního ega ...) ohlupuje co nejširší veřejnost. Jako člověk, kterému není jedno, jak svět okolo něj vypadá, s tím pochopitelně budete chtít něco udělat. Ale co?

I care because what other people believe can be dangerous. I care because I want to live in a world, where I am surrounded by rational, knowledgeable people, who care about critical thinking. I care because the world would be a better place, if it were not populated by powerful fantasy spirits designed to protect us from bogeymen and nature's indifference. I care because truth matters.

Robert T. Carroll

Nejprve si uvědomte možnost, že nejde o podvodníka, ale o někoho, kdo opravdu věří v to, co hlásá. Když na hranici hořela žena obviněná z čarodějnictví, pro ni bylo úplně jedno, kdo a z jakých důvodů ji nechal upálit.

V dnešní době se však setkáte s mnohem nenápadnější formou projevu iracionality. Nenápadnější, ve výsledku ne však méně nebezpečné [88]. O důvod víc s tím něco udělat.

Bohužel, v okamžiku, kdy budete podvodníka jakkoliv informovat o chybách v jeho argumentaci, pomáháte mu vylepšit jeho systém a děláte mu reklamu. Představte si začínajícího podvodníčka, který ještě nemá žádné zkušenosti, jak manipulovat s lidmi. Čím dříve mu pomůžete odstranit nedostatky, tím dříve zneužije větší počet lidí. Vždy se najde nějaký blbec, ochotný věřit i té největší kravině. Neztrácejte s ním čas. Proto se vyplatí v této fázi nedělat vůbec nic.

Všichni lidé nemají stejné IQ a znalosti. Proto existuje nějaká hranice, odkdy je podvodníkův postup dostatečně propracovaný, aby dokázal obelstít i ty, které by začínající podvodníček nikdy nedostal. A jako aplikace sociálního inženýrství – podvodníci se neštítí zneužít vaše vlastní emoce, sociální cítění, důvěru a skryté touhy [84, 89, 90].

There are those who suggest that anyone who consults a psychic, or believes in psychic readings, must be stupid, credulous or gullible. This is quite plainly at odds with the facts. There are countless clients who, by any criteria, are highly intelligent and perceptive people.

Ian Rowland

V této fázi se už vyplatí informovat veřejnost. Podvodníkovo tvrzení neodpovídá realitě, a proto je vždy možné v něm najít chybu. Je to pouze otázka vědomostí a IQ. Je to závod mezi jeho nově vytvořenými argumenty a vaší analýzou. To se může táhnout a v průběhu procesu mu opět pomáháte odladit jeho podvod, aby fungoval na co největší množství lidí. Naštěstí existují tři efektivní možnosti, jak ho co nejrychleji přitlačit ke zdi.

1. Bavte se v konkrétních číslech a jak se k nim dospělo. Čísla nedávají prostor pro vágní tvrzení a hru na city. Pamatujte, je to podvod. Proto vám nikdy nemůže dát korektní čísla a korektní postup zároveň. Pozor na statistiky – buď jsou rovnou zatížené chybou vhodným výběrem dat, anebo v jejich interpretaci něco chybí.

2. Neutápějte se v konkrétních detailech konkrétního podvodníka. Zaměřte se na jeho nosnou myšlenku. Dokažte, že neplatí tak, aby sám musel popřít svá klíčová tvrzení. Tímto způsobem jich tak můžete odhalit i několik najednou.

All warfare is based on deception. Hence, when able to attack, we must seem unable; when using our forces, we must seem inactive; when we are near, we must make the enemy believe we are far away; when far away, we must make him believe we are near. Hold out baits to entice the enemy. Feign disorder, and crush him.

Sun Tzu

3. Past. Nic netvrďte. Tvařte se jako vážný zájemce a položte vhodně zvolenou, návodnou otázku. Podvodník není superman. Nalákejte ho spoluprací do tvrzení, která budou v rozporu s těmi původními. V tomto případě se ho vyplatí chvíli studovat a zároveň studovat danou problematiku. Nejde-li o začínajícího podvodníčka, nehodí se to udělat rovnou z fleku, aniž by jste měli patřičné znalosti.

Nemá smysl o výsledku šetření informovat přímo podvodníka. Raději se připravte na to, že později svou argumentaci podloží fakty, která jste uvedli vy, a on o nich před tím dokonce vůbec nic nevěděl. Jsou to fakta, která nebude považovat za nebezpečná – viz past. Dokonce může použít vaše obraty a slovní spojení.

Také se připravte na to, že klidně otočí o 180° a bude dál vykládat o svých vysokých morálních standardech. Zajistěte si možnost zveřejnit svou odpověď na jeho nejnovější argumenty.

If you know how the deception works, then you cannot be deceived by it. If you do not know, then you can.

Ian Rowland

To nejhorší, co můžete podvodníkům provést, je,
že lidem daný problém objasníte.

PS: Myslíte si, že jste článek pochopili? Tak se zkuste zamyslet nad následujícím. Co by se změnilo s povinnou maturitou z matematiky?

Obrázek: Falešný bůh Anubis v seriálu Hvězdná brána.

This entry was posted on Monday, October 20, 2008 at 6:22 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 komentářů

Zajímavý článek. Jenom nechápu tu povinnou maturitu z matematiky. Budu vděčna za vysvětlení.

January 8, 2010 at 10:04 PM

Matematika rozvíjí kritické myšlení, tj. snižuje šanci, že člověk podlehne tvrzením s nenulovým počtem Pinocchiových nosů.

January 9, 2010 at 11:11 AM

Post a Comment