Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Vyhrát může každý  

Posted by SomeoneCZ in

...zní lákavý slogan sportovní soutěže. Stačí, když se dovoláte jako třetí v pořadí a správně zodpovíte otázku, kdo vyhrál turnaj v boxu v roce 1967.

Naivní soutěžící neváhá a volá, racionálně uvažující člověk se usmívá. A víte proč? Protože si uvědomuje "vo co gou".

Ani omylem nemůže vyhrát každý. Každý to může leda zkusit, jestli náhodou nevyhraje. Ale vyhrát může maximálně jenom jeden. Vždyť je to uvedeno přímo v podmínkách soutěže! Stačí číst a myslet. Protože pak vám dojde, že slogan vlastně říká, že každý, kdo se zúčastní soutěže, má nějakou pravděpodobnost, že právě on vyhraje. Ovšem, jakápak ta pravděpodobnost asi bude?

Ať už jde o poplatky za telefon, vstupní vklad do hry, nebo jen o přitáhnutí pozornosti k nějaké akci, je to stále ten samý, otřepaný trik. A najdete ho i u hazardních her.

Neřeknou vám, že pravděpodobnost výhry je zanedbatelná.

Např. když si vsadíte za 20Kč a vyhrajete 10Kč, protože prý vyhrává každý, těžko to lze považovat za reálnou výhru. Ačkoliv, provozovatel soutěže, ten jistotě lidumil, vám v pravidlech tvrdí, že jste vyhráli. Inu, všechno je relativní.

This entry was posted on Thursday, March 24, 2011 at 7:11 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 komentářů

A smysl tohoto článku?

March 31, 2011 at 12:09 AM

Jen další trik do sbírky.

March 31, 2011 at 10:47 AM

Post a Comment