Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Homeopatická náhoda dne  

Posted by SomeoneCZ in

Tak jsem byl v lékárně, naštěstí ne jako pacient. Nicméně jsem k nákupu dostal slušivou taštičku s líbivým reklamním potiskem na přípravek proti nachlazení a kašli. A pak, po příchodu domů, jsem zamířil na stránky Science-Based Medicine, kde zrovna vyšel dobrý článek k léčbě rýmy u dětí. Kdybych nebyl skeptikem, asi bych to považoval za důkaz, že všechno souvisí se vším. A že tím pádem existuje i kolektivní nevědomí - něco na mě zkoušeli, a hned mi o tom vyjde článek:D Inu, ještě si rozmyslím, zda bych tuhle náhodu neměl připsat někomu z esoterického businessu, že mi věnoval pozitivní energii:D

Ve zkratce, a pro ty z vás, kteří neumí anglicky, článek říká, že je nevhodné extrapolovat výsledky klinických testů na dospělých na děti. Což je důvod, proč není na trhu tolik léků na rýmu pro děti. Rýma odezní sama, takže není rozumný důvod polykat prášky s účinnou látkou, co to jde (ačkoliv pohled na trpícího potomka k tomu rodiče přímo neodbytně urguje). Proto se homeopatickým přípravkům daří, protože jsou natolik zředěné, že už žádnou účinnou látku neobsahují, a tak snáze vyhoví regulačním opatřením.

V rámci fair play jsem se ještě podíval na stránky výrobce onoho homeopatika. Že šlo o homeopatický přípravek, to už na svých stránkách neskrýval (na tašce o tom taktně pomlčel). Dokonce napsal i to, že účinnost homeopatie prověřily klinické studie a vědecký výzkum. Souhlasím. Jenže potom přišel zvrat. Že prý věda a výzkum stojí v samotném základu homeopatie, že bez nich by nemohla existovat*. A já bláhový si myslel, že to byla právě věda, která ukázala, že je homeopatie o placebo efektu:)

*Pokud to ovšem s vědou nemysleli tak, že máte raději zůstat i v péči svého ošetřujícího lékaře (s na vědě založeným vzděláním z lékařské fakulty). Nu což, možná také mají své pochybnosti o účinnosti homeopatie:)

I když nejdete kupovat léky, stále ještě můžete v lékárně utratit docela velké peníze. A myslím, že je příště utratím v jiné lékárně. V té, která se nepodílí na propagaci alternativních bludů. Prostě nechám zahlasovat informovanou ruku trhu.





"Homeopatická pohotovost" na YouTube.

This entry was posted on Friday, November 26, 2010 at 2:24 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

8 komentářů

Tak ono se v podstatě ze strany lékárny jedná o podvod. Vnutit někomu cukrové bonbóny a tvrdit, že jde o lék nelze nazvat jinak - pokud si tam tedy zákazník nešel koupit homeopatii cíleně, pak je to běžná dobrovolná směna.
Kdyby mi někde pokoutně vnutili homeopatii místo skutečného léku, viděli by mě tam taky naposledy.

December 3, 2010 at 9:20 AM

Jj, lékárna nabízející homeopatii to z etického hlediska moc neustojí. Myslím si, že nejen lékárníci mají dostatečné vzdělání na to, aby pochopili absurdní podstatu homeopatie (ve smyslu rozporů s dnes už známými vědeckými poznatky).

Ale kdo by si pro sebe dobrovolně kupoval homeopatické přípravky, když by věděl, že nefungují lépe než placebo efekt? (který lze navodit i bez homeopatie) C'est le commerce.

December 3, 2010 at 2:36 PM

ti kteří nevládnou ostrovní řečí, nevědí, co si mohou představit pod slovem extrapolovat :)

...když placebo efekt zafunguje, tak je to, aspoň pro mě, skvělá zpráva!

Mám "obvoďáka", je to výborný diagnostik, něco jako homeopatika předepisuje, nedám na něj dopustit. čím víc chemie, tím větší dryák.

December 3, 2010 at 9:57 PM

Řekl bych to takhle, že "čím víc chemie, tím větší dryák", to je hodně nepřesné a hodně zavádějící. Celé tělo je jedna velká chemie - např. Krebsův cyklus, bez kterého by nikdo z nás nežil. A chemických reakcí je v těle podstatně víc.

Dejme tomu, že máš rýmu - doprovází ji zvýšená teplota a bolest hlavy. Pokud s tím chceš něco spolehlivě udělat, je tu chemikálie zvaná paracetamol - alias lék s ověřenou účinností a známým rizikem. Tím rizikem je možnost otravy jater v případě předávkování - proto je na všech baleních uvedeno maximální možné dávkování a doba, po kterou ho lze užívat. A protože se vyrábí průmyslově, tak se přesně ví, kolik paracetamolu je v jedné tabletě daného léku. Proto se dá přesně povědět, že si nemáš brát víc jak x tablet denně, déle jak y dnů a že pít alkohol není nejlepší nápad. Pochopitelně, jak se k tomu kdo konkrétně postaví, to už je jiná věc. Jsou lidi, kteří na to kašlou, a pak se jednoho dne diví.

Ohledně extrapolace, když se ví, že dospělý člověk snese např. nějaké množství paracetamolu, tak se z toho dá usoudit, tj. extrapolovat, jaké množství paracetamolu by mohlo snést dítě. Z toho se pak udělá ještě menší číslo a máš doporučení pro maximální dávku. Zjednodušeně řečeno. Důvodem pro extrapolaci je etika, aneb jaký experiment bys musel s dětmi udělat, abys experimentálně ověřil maximální dávku, kterou snesou. Což pochopitelně mohou šarlatáni účelově vykládat jako neschopnost lékařů určit množství pro děti.

Protože kdybys chtěl připravit např. z paracetamolu homeopatikum, tak ho naředíš. Ale to slavné infinitezimálního ředění je ředění do takové míry, že už by žádný paracetamol nezůstal. Takže bys nemohl ničí játra otrávit, ani kdybys chtěl - když by nebylo čím. Placebo efekt pak u některých pacientů může způsobit i zmírnění bolesti hlavy, případně po požití neúčinné látky může dojít i ke zmírnění teploty. Jenomže taky nemusí, a pak jsou dvě možnosti:

1. Člověk se léčí neúčinnou látkou a jeho stav se nelepší, případně se i zhoršuje
2. Stejné jako první varianta, ale svůj zhoršující se stav považuje za dobrý, protože mylně věří tomu, že se léčí

Homeopatie má oproti bylinkářství alespoň tu výhodu, že účinnou látku zředí do její neexistence ve finálním produktu. U bylinek totiž koncentrace látek závisí na několika věcech. A pak se není co divit, když si člověk, který do sebe nechce "rvát chemii", do sebe "narve" ještě větší množství různých látek právě z bylinek. Navíc ani neví, co všechno do sebe dostal, co to dělá a jak to reaguje s ostatními látkami, alkoholem, kofeinem, apod. A myslet si, že to bude vědět např. babka kořenářka, tak to je, myslím si, naprosto naivní.

Ohledně obvoďáka, těžko soudit, když nevím, co je "něco jako homeopatika", a v jakých případech je předepisuje. Jsou pacienti, kteří vyloženě trvají na podání nějakého léku. (Jak tak poslouchám některé příběhy) Nejlépe antibiotika, i když jsou třeba v jejich případě naprosto k ničemu. Respektive, v takových případech zvyšují rezistenci infikujících organismů proti antibiotikům - a to pro nás všechny. Ale tihle lidé nedají pokoj, dokud je nedostanou. Proto je rozdíl, jestli obvoďák např. autoritou svého titulu prodává neúčinné látky lidem, kteří je nepotřebují, anebo jestli se snaží např. zabránit zvyšování rezistence na antibiotika díky takovým pacientům.

V každém případě vidím jako rizikové posilovat víru v nesmysly alternativní medicíny.

December 5, 2010 at 4:42 PM

Ano, z etického hlediska lékárníka to není zrovna košer, ale když si to zákazníci z jakéhokoliv důvodu budou přát, vyhověl bych jim - trh prostě rozhoduje. Důvod, proč homeopatikum chtějí, není lékárníkův problém - kdyby si přáli sušená jelení varlata a on je měl na skladě, klidně jim je může prodat. :-) Ale nesmí jim je prodat s tím, že se jedná o lék nebo že jim to pomůže. Ostatně v lékárně se prodává spousta věcí, co neléčí např. větrové bonbóny nebo kondomy - bez ohledu na rozředění nevyléčí, ale proč je neprodávat, když to zákazníci chtějí. :-)

December 6, 2010 at 1:28 PM

Souhlas. Trik je v tom, že kdyby kupujícím vysvětlil a oni pochopili, proč homeopatikum nefunguje lépe než placebo efekt, tak by jich moc neprodal.

December 6, 2010 at 7:47 PM

tohle video uz znate? - Homeopatická pohotovost.
http://www.stastnevdovy.cz/videa/sranda-legrace/homeopaticka-pohotovost.html

December 19, 2010 at 9:10 PM

:)

December 20, 2010 at 5:20 PM

Post a Comment