Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Deprese aneb libido v pasti  

Posted by SomeoneCZ in

Začněmež úryvkem jednoho z článků:

Sebenaplňující se proroctví je nepravdivé tvrzení, které však ovlivní chování příjemce natolik, že toto tvrzení se po nějaké době stane pravdivým. Prorok se pak bude dovolávat aktuální situace jako důkazu, že měl od začátku pravdu. Vezměmež modelové situace...

Na střední škole jste své vyvolené dívce poslali básničku, ale ta "slepice blbá“ to vykecala každému a vy jste měli z ostudy kabát. Tak jste se rozhodli, že romantiku vyloučíte z chování chlapa a už se vám to nikdy více nestalo. Jenomže… správně nadávkovaná porce romantiky dokáže významným způsobem zvýšit její zájem. Vaše chyba, že jste uvěřili v blud, byť vlastní zásluhou.

Nějak se vám nevede a jakýsi New Age guru vám poradil jakýsi osvědčený postup a u té příležitosti vám zakázal dělat spoustu věcí. Začali jste se cítit sebevědoměji, vždyť také znáte zaručený postup, a tak se vám začalo dařit lépe. I považovali jste radu guru za správnou. Jenomže, po nějaké době jste zjistili, že nejen, že se situace ve skutečnosti vůbec nezlepšila, ale ještě jste si začali svůj život omezovat příslovečnou tunou příruček a pouček. Vaše chyba, že jste se nenamáhali přemýšlet nad tím, co vám říkají. Uznáte výrokům guru Pinocchiovy nosy, anebo vás dostihne deprese z neúspěchu?

Když si namluvíte, že ať jste zkusili, co jste zkusili, na každém rande uděláte něco špatně, a proto se vám nedaří, sebenaplňující se proroctví vás uvrhne do deprese, ze které se jen tak nedostanete. Logicky chybí úvaha, že jste zkoušeli, co nefunguje. Podle kognitivní psychologie depresivní myšlenky postrádají logiku, a deprese je proto považována za poruchu myšlení. Vidíte ten problém? Ocitli jste se v situaci, ze které díky depresi neumíte sami najít východisko. Fandové fyziky by mohli parafrázovat, že jste se dostali za horizont událostí černé díry. Psychologové by zase mohli zmínit sunk-cost fallacy.

A mluvě o depresi, dotkli jsme se sféry, jíž se věnuje Eivind ve freudovském pojednání "Deprese aneb Libido v pasti"...

This entry was posted on Monday, May 18, 2009 at 2:31 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

1 komentářů

Koho zajímá horizont událostí černé díry...

Koho zajímá termín sunk-cost fallacy...

A kdo by ještě pořád neměl dost a chtěl příklad z praxe...

May 18, 2009 at 2:47 PM

Post a Comment