Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Elvis Presley  

Posted by SomeoneCZ in

Možná už jste si všimli, že se na fóru objevila sbírka myšlenek, které mne zaujaly, či napadly. Dnešní bývají připisovány Elvisovi.

Elvis Presley

  • Truth is like the sun. You can shut it out for a time, but it ain't goin' away.
  • When things go wrong, don't go with them.
  • Don't criticize what you don't understand, son. You never walked in that man's shoes.
  • Only thing worse than watching a bad movie is being in one.


Hard Headed Woman
A hard headed woman,
a soft hearted man
been the cause of trouble
ever since the world began.


What Every Woman Lives For
She may say she needs fancy bangles and beads
That's part of a woman's plan
But what every woman lives for
What every woman lives for
Is to give her love to a man



Zkusili jste si rozbor poslední ukázky? Co nám vlastně říká? Že má-li zájem, tak vás bude testovat. A to bylo v písničce, která vyšla např. roku 1966 na albu "Frankie and Johny".

Kdysi kdesi jsem zachytil pickuperskou radu ženě: "hlavně ho netestuj, AFCčka vůbec netuší, že jsou nějaké testy". A teď tu máme song, který se přehrával po miliónech... Možná to souvisí i s další zajímavostí o AFC (Average Frustrated Chump, obvykle chápán jako stav většiny mužské populace v jistých kruzích). A sice, že když jsem počítal pravděpodobnost, s jakou bude náhodně vybraný muž ve věku 15-40 let pravým, nefalšovaným AFC, vyšla mně menší než 3,5%. Nebudu v tomhle textu pátrat, jakými údaji podložili termín AFC, ale já vyšel z údajů psychologů, psychiatrů a demografických dat.

Některé myšlenky vás mohou uklidnit, jiné znepokojit.
Ale hlavně, když vás přimějí k zamyšlení ;-)

This entry was posted on Monday, October 6, 2008 at 5:59 PM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

7 komentářů

Ta pravděpodobnost výskytu AFC v populaci mě velice zaujala. Mohl by ses, prosím, rozepsat, odkud jsi čerpal informace a jaké statistické metody jsi použil? Moc by mě to zajímalo. Mám totiž v plánu něco podobného ohledně "slečen nevhodných", ale zatím jenom takový plán v hlavě... Eivind

October 9, 2008 at 9:19 AM

Díky Centrální limitní větě jsem dopočítal parametry Gaussovy křivky. Průměrnou délku života pánů jsem vzal 75 let a vyjde to pod 3,5% i s daty, která převzala např. stránka o sociální fobii. Pak už jenom stačilo naintegrovat příslušný interval, a abych pány vybíral skutečně náhodně, použil jsem rovnoměrné rozdělení.

Tenhle výpočet má pochopitelně obrovské důsledky pro to, jak chápeme návody, jak na ženy a vše okolo. Takže bude samostatný článek.

A tím pádem se těším i na Tvůj článek :-) Mně to třeba pomohlo si upřesnit pohled na fenomén Pickupu a jeho klonů (ať už to jejich autoři přiznali, anebo ne).

V podstatě ho vnímám jako obdobu anonymních alkoholiků. Ti se učí, jak přestat pít, Pickupeři se učí, jak na ženy. Upřímně - řeší věci, které jsou naprosté většině populace doslova ukradené - naturálně na to kašle. Na zdravé jádro těchto postupů se dá přijít vlastním rozumem a číst to, rozpatlávané dokola v bůhví kolika variacích, je k uzoufání nudné. Ale ne pro AFC, který má skutečný problém. Kdyby The System nepřišel s matematickým modelem, tenhle blog by nikdy neexistoval.

Aneb, jak se píše v jisté práci z jisté Texaské univerzity (později bude citována v článku):
This experience of frustration, confusion, desperation, and lack of control is paralleled by the thousands of men who have found the Seduction Community as their solution.

Ve státě se 200 000 000 obyvatel by 3,5% tvořilo 7 000 000. Tisíců je tedy opravdu hojnost navdory mizivému percentuálnímu zastoupení.

Anonymní alkoholici jsou společnosti prospěšný kult, zatímco Pickup vyznává kult supersvůdníka.

A teď přijde velké ale - pravidla anonymních alkoholiků sestavil odborník, který pro to měl kvalifikaci. Pickup na tomhle nestaví a tak je nutné si uvědomit smutnou pravdu, že v případě kultu je až hrozivá pravděpodobnost, že to odnesou přímo jeho členové. Klíčovým ukazatelem je idealizování nějaké ikony/vůdce - supersvůdníka/MPUA.

Možná mám v úvaze ještě nějakou chybu a třeba ještě změním názor, ale stejně si myslím, že i potencionální uživatel takových návodů by se měl nejprve zamyslet tímto směrem, než podlehne kouzlu prezentace. Prezentace, kterou mohlo navíc stvořit jenom mizivé množství populace, příznivců konkrétní myšlenky - např. že AFC je většina populace. Fenomén konkrétního kultu totiž může nabírat i takové členy, které by ve svých počátcích nezlákal.

Věci prostě nemusjí být tím, čím se na první pohled zdají být. Konečně, tohle napsal i Style do The Game (i když si nemyslím, že chtěl říci zrovna tohle:-):
The point was women; the result was men.

Takže ještě jednuou z The Game:
I realized something: The reason I was here — the reason Sweater and Extramask were also here — was that our parents and our friends had failed us.

Stačí se na to podívat jako na proces mladíka, který třeba nebyl oblíbený na střední, rodiče nebyli zrovna ti nejlepší, nebo ho až příliš rozmazlovali, atd., a tohle všechno se odrazilo v jeho úspěších u žen. Až se dostal do společnosti dalších, kteří na tom byli stejně. Klíčové pro něj je, že našel komunitu, která pro něj měla otevřenou náruč a z jeho pohledu pochopení a snahu pomoci. Dál už to bohužel tak líbivé být nemusí.


Bylo to sice poněkud obšírné a na první pohled mimo téma, nicméně, okruh respondentů statistiky může být orientován konkrétním směrem a dávat tak zkreslené výsledky. Třeba právě z uvedených důvodů. Tak to třeba pomůže i v tomhle ;-)

October 9, 2008 at 5:55 PM

Delší dobu se také zamýšlím nad pojmem AFC.

[quote="slovník pickup"]Average Frustrated Chump, doslova průměrný frustrovaný chlap. Ví, že existují dobří baliči a svůj neúspěch svádí na nedostatek krásy/peněz a nechce si přiznat že chyba je v něm. Často se zamilovává a jeho balící metody kopírují úspěšné americké romantické filmy. V tomto stadiu se nachází většina mužské populace.[/quote]([url=http://www.pickup.cz/dictionary.html]slovník - pickup[/url])

- to je definice, která se používá snad nejčastěji. Pokud budu brát v úvahu, že tato definice nejlépe vystihuje jádro o tom, o čem je řeč, já ve svých osobních průzkumech se dostávám s jistotou vysoko nad 90%.

Myslím, že je otázka času, kdy na pohled spokojený a vyrovnaný chlap o sobě prozradí, že ve skutečnosti s tou jeho spokojeností (zejména v sexu) to není nikterak žhavé. Nemám tu na mysli občasné výkřiky v hospodě, ale jak se ten muž projevuje v [i]průběhu času[/i] a zejména jaké hledá náhražky výměnou za svou nenaplněnost.

Slovo frustrace je na místě.

Denně pozoruji muže, diskutuji s nimi, své poznatky též konfrontuji s názory žen, které je znají a jsou s nimi v kontaktu. Je zajímavé, ačkoliv ženy neznají pickuperskou terminologii, vyjadřují se ve shodě s touto definicí (samozřejmě vlastními slovy). AFC je jim jako typ muže velmi dobře znám, jsou schopny rozpoznat ho velmi rychle, jejich odhad se shoduje s mým úsudkem – tedy vysoko nad 90% a stejně tak se většinou shodneme i v odhadu při konkrétní osobě (včetně důvodů proč).

Chump – v překladu mimo jiné pitomec - jsem právě hlavně slyšel od žen. Naprosto přesně vystihuje, co ženy k těmto AFC pociťují.[quote="SomeoneCZ"]Klíčovým ukazatelem je idealizování nějaké ikony/vůdce - supersvůdníka/MPUA.[/quote]Je to klíčové, ale s tímto jsem se u žádného pickupera osobně ani na internetu dosud nesetkal. Krom toho v české republice se žádný MPUA nevyskytuje, není tu ani v nejmenším rozšířen ideál supersvůdníka.

Svým způsobem je pro mne zarážející, že pickupeři nejsou více „ambicióznější“ (no, docela bych to uvítal) - dosud jsem se takovým cílem, pohnutkou a snažením u žádného pickupera nesetkal.

generalissimuss

October 22, 2008 at 1:09 AM

Delší dobu se také zamýšlím nad pojmem AFC.

slovník pickup: Average Frustrated Chump, doslova průměrný frustrovaný chlap. Ví, že existují dobří baliči a svůj neúspěch svádí na nedostatek krásy/peněz a nechce si přiznat že chyba je v něm. Často se zamilovává a jeho balící metody kopírují úspěšné americké romantické filmy. V tomto stadiu se nachází většina mužské populace.
[url: http://www.pickup.cz/dictionary.html]

To je definice, která se používá snad nejčastěji. Pokud budu brát v úvahu, že tato definice nejlépe vystihuje jádro o tom, o čem je řeč, já ve svých osobních průzkumech se dostávám s jistotou vysoko nad 90%.

Myslím, že je otázka času, kdy na pohled spokojený a vyrovnaný chlap o sobě prozradí, že ve skutečnosti s tou jeho spokojeností (zejména v sexu) to není nikterak žhavé. Nemám tu na mysli občasné výkřiky v hospodě, ale jak se ten muž projevuje v průběhu času a zejména jaké hledá náhražky výměnou za svou nenaplněnost.

Slovo frustrace je na místě.

Denně pozoruji muže, diskutuji s nimi, své poznatky též konfrontuji s názory žen, které je znají a jsou s nimi v kontaktu. Je zajímavé, ačkoliv ženy neznají pickuperskou terminologii, vyjadřují se ve shodě s touto definicí (samozřejmě vlastními slovy). AFC je jim jako typ muže velmi dobře znám, jsou schopny rozpoznat ho velmi rychle, jejich odhad se shoduje s mým úsudkem – tedy vysoko nad 90% a stejně tak se většinou shodneme i v odhadu při konkrétní osobě (včetně důvodů proč).

Chump – v překladu mimo jiné pitomec - jsem právě hlavně slyšel od žen. Naprosto přesně vystihuje, co ženy k těmto AFC pociťují.

SomeoneCZ: Klíčovým ukazatelem je idealizování nějaké ikony/vůdce - supersvůdníka/MPUA.

Je to klíčové, ale s tímto jsem se u žádného pickupera osobně ani na internetu dosud nesetkal. Krom toho v české republice se žádný MPUA nevyskytuje, není tu ani v nejmenším rozšířen ideál supersvůdníka.

Svým způsobem je pro mne zarážející, že pickupeři nejsou více „ambicióznější“ (no, docela bych to uvítal) - dosud jsem se takovým cílem, pohnutkou a snažením u žádného pickupera nesetkal.

--------------------------------
Edit: původně vložil generalissimuss, ale s jeho vědomím jsem to přeformátoval s pomocí HTML značek. Jeho původní vložený text je přístupný o komentář výše. SomeoneCZ

October 23, 2008 at 7:29 PM

90% mi pripada hodne prehane. Staci kdyz se podivam kolem sebe a uvedomim si, ze naprosta vetsina muzu ma bud manzelku nebo pritelkyni. A zadny manual na jejich sbaleni nepotrebovali. Navic pomer muzu a zen je skoro 50:50 a zrovna tak jak existuji muzi, kteri nejsou uspesni u zen tak existuji i zeny, ktere nejsou uspesne u muzu. Nemusi byt ani skarede - staci horsi soft skills. Kazdy clovek zna svoji hodnotu takze neuspesni muzi nakonec skonci s neuspesnymi zenami. Nebude to sice Miss Right, ale vetsina se s tim spokoji. Takze nazor Someone o pickupu jako ekvivalentu anonymnich alkoholiku odpovida tomu co vidim v okoli.

Libor

October 25, 2008 at 9:03 PM

Generalissimem citovaná definice AFC je skutečně využívána hodně často. Ale má i další formu, kde už není přímo napsáno, že jde o většinu populace. Nicméně, ve všech případech jde o sugestivní termín, který navíc bývá vykládán různě. A bez jednotné definice se nedá dosáhnout dalších, použitelných výsledků.

Je zajímavé, zamyslet se, jak je možné, aby ženy AFCčka tak snadno poznaly? Respektive rozeznaly od zamilovaných chlapů, kteří jsou také schopni různých blbostí, jen aby ji potěšili. Je to lehké. Protože AFC je menšina a tak se jejich chování výrazně liší od skutečné většiny populace. Aneb potvrzení správnosti výpočtu o 3,5 procentech. Což jinými slovy potvrdil i Libor.

Kdyby AFC byla skutečně většina, pak by to byl všeobecný názor o mužích. Nepovažovaly by AFC za nějaký speciální typ. A právě tady nastává chyba v myšlení - že když je PUA lepší než většinově chápaný AFC, tak je vlastně hrdina, který překonává dav a posouvá ho na hranici možností. Proč? Protože PUA je lepší než AFC. Ale ve skutečnosti už touhle dobou motáme dohromady realitu (3,5%) a fikci (většina).

Další otázkou je, v kolika manželstvích dojde k nevěře díky nízkému zájmu. Není-li kladný PIL, nejsou zábrany proti nevěře. Spousta lidí nectí zásadu "s bývalou/ým ne". Já bych na frustraci hned nesázel.

Proč se v ČR žádný MPUA nevyskytuje? Podle mě proto, že si to o sobě ještě zatím žádný netroufnul prohlásit. V USA, kde je podstatně větší trh a více obyvatelstva, je jich dost. Statisticky vzato je to jenom o pravděpodobnosti.

Rozšíření ideálu supersvůdníka brání řada faktorů - potřeba obyvatelstva vyhledávat takové návody, jejich srozumitelnost a také myšlenky, které hlásají. Z porovnání 3,5% z počtu obyvatel ČR a počtu obyvatel USA: ani v USA není rozšířen, to se jenom může zdát v porovnání absolutních čísel. Anebo z pohledu člena jedním směrem orientované komunity.

Proč pickupeři věří, že AFC je většina? Protože většina obyvatelstva se o Pickup prostě nezajímá, případně dokonce ani nemá pochopení pro jejich metody a tak s nimi nesouhlasí. Což z deformované perspektivy může vypadat jako projev AFC, i když vůbec o AFC jít nemusí.

Ohledně idealizování, bývalo několik příznivců SomeoneCZ a Teorie zájmu, kteří zanechali podpory po kritice Pickupu. A jak víme, kritika byla podložená fakty. Odmítnout vidět nedostatky je idealizování. Čili, idealizace Pickupu tu existuje. Tj. i lidí, kteří ho reprezentují nejenom na čs. scéně. Souhlasím, že určité idealizování vždy bude, ale od kdy je překročena únosná mez, za kterou už jde logické uvažování stranou?

Největší zidealizování, které jsem zažil, bylo prohlášení: "A tak se stane, protože se to tak píše v Teorii zájmu". Pro mě je to významný důvod, proč věnovat tolik prostoru kritickému myšlení. I když to má za následky, že některé odradím. Ale já prostě nechci stát v řadě s dalšími, kteří jsou "great", protože si je někdo zidealizoval.

October 29, 2008 at 3:31 PM

Elegantní král rockenrollu možná žije na Měsíci, ale stejně tak může ožívat i ve vašich uších! Jedinečné náušnice z pravých trsátek s Elvisovou podobenkou!

http://lovemusic.cz/produkt/3779-trsatkove-nausnice-elvis-presley/

August 20, 2014 at 4:16 AM

Post a Comment