Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Co dělám špatně?  

Posted by SomeoneCZ in ,

Zdravím,

Poslední dobou vás často čtu a musím Vám zcela upřímně říci, že se naprosto ztotožňuji s Vašimi příspěvky, názory a reakcemi na případné kritiky. Poněvadž mám celkem časově náročné zaměstnání, moc příležitostí na seznámení nemám (a když už někam vyrazím, tak to stojí za... vím, že problém je ve mě) a seznamka Internetového charakteru mi není zrovna nějak sympatická...

Přiznám se, že mi chybí "nějaká" druhá polovička. Leze mi to opravdu na mozek! Myslím si totiž, že spousta věcí je z mé strany velmi špatně - a troufnu si tvrdit, že jsem dostatečně soudný... No jo, nicméně na druhou stránku (nechci se zde nějakým způsobem vychvalovat nebo machrovat...) myslím si, že vypadám dobře (spousta lidí, holek mi skládá komplimenty a snažím se být vždycky čistý a moc rád chodím dobře oblékaný), ale neumím s tím absolutně naložit a to je jádro problému! Prostě nevím, jak se mám s dívkami bavit a o čem, a když už se mi to podaří - tak to je zpravidla jen chvilka, poněvadž něco, s prominutím, vybleju....

Je mi 25 let a připadám si jako guma ve společnosti holek – prostě je neumím zaujmout svým projevem... Je tedy pravda, že se chodím o víkendech bavit a s tím souvisí dávka alkoholu, která zrovna není vhodným pomocníkem při navazování kontaktu s dívkou.... Někdy mi prostě nedělá problém navázat první kontakt, ale posléze něco pokazím a je to v pytli.... Zpravidla už něco řeknu špatně při navazování, přitom si říkám, co dělám špatně, a že nemám projev jak vidlák z Horní Dolní a nejsem zas tak suverénní... fakt už vážně nevím. Jinak taky dělám zásadní chyby při prvním setkání, kdy vůbec nejsem kreativní a nevím co povídat a stávají se mi ty nepříjemné chvilky mlčení.... je toho více.

Zkusím si vzpomenout na nějakou poslední negativní zkušenost s navazováním kontaktu. Co vím (resp.myslím si), že u mě je někdy už problém v prvním oslovení ženy. Kupříkladu vidím ženu a začnu vymýšlet rádoby originální oslovení - hlášku s tím, že jsem milý a usmívám se (abych nebyl jako namistrovanej boreček) - nejspíš taky nemám správnou intonaci hlasu, vím totiž, že kolikrát mluvím jako kdybych ztratil hlas - a když ji tedy oslovím, tak ve většině případech mě taktně odmítne, ale přitom cítím, že by ráda (před tím, než jsem promluvil asi...), a že po mě házela pohledy..... Zpravidla jsem se s tím nezatěžoval, ale poslední dobou se fakt nechytám a přiznám se, že mě to štve.

Kontakt navazuji formou pozvání na drink a taky vím, že jsem si dost brzy říkal o číslo (což v tvé rubrice není správná taktika). Když se mi to ale náhodou povede, dobře navázat ten první kontakt, tak už pak nevím, co mluvit abych ji nenudil (přesně si vybavuji momenty, kdy v hlavě šrotuji vše možné, jen abych trochu zapůsobil). Ale výsledky nejsou zrovna pozitivní.... Nikdy jsem tohle neřešil,ale jakmile jsem se dostal na ten portál, tak jsem si teprve uvědomil jak všechno dělám špatně.

Poslední zkušenost: šel jsem s kamarádem po baru uvolněnej a s úsměvem - všiml jsem si, že po nás koukají dvě dívky. Tak jsme za nimi šli s úsměvem a pozdravili je (klasicky Ahoj), odpověděli nám, ale jakmile jsme se chtěli bavit, gestem nám nepřímo dali najevo, že nemají zájem - tak jsme dali čelem vzad.... přitom si osobně myslím, že jsme nic špatnýho neudělali. Pak vidím některý fakt ale typy, který se prostě baví - pak si říkáme, co děláme tak zásadního, že nemám úspěch...

Snažím se bavit o uvolněných tématech (zaměstnání, studium, hobby, co kdo dělá rád apod.) Nesnažím se holce moc lichotit (abych nebyl jako lovec na jednu noc), spíš tedy skoro vůbec, nemachruji, prostě tak nějak v pohodě. Spoustu chyb který si psal ve svých článkách jsem dělal a snažím se je postupně eliminovat - snad mi to půjde. Moje chyba je prostě na úplným začátku (ať už se jedná o ulici, bar, disko, nebo zkrátka cokoliv).... Taky je fakt, že přesně reaguji na to, co holka říká, s tím mám velký problém namísto toho, abych nejdříve přemýšlel a pak teprve reagoval - rychleji mluvím než myslím a právě kolikrát řeknu něco, co se jí nelíbí, nebo čekala úplně jinou odpověď - skočím ji na špek jak malej pejsek...


Děkuji za odpověď,
Robert, který chce přestat dělat chyby



Ahoj Roberte,

Je důležité se uvědomit, že se čas od času můžeš dostat do situace, kdy se Ti prostě nebude dařit. To je vliv okolí a může se to stát každému, ať je dobrý, jak chce. Ale není to výmluva pro trvalý neúspěch. A jestli se chce člověk zlepšit, pak tento fakt nesmí vůbec brát jako omluvu. Takže jdeme na to a podíváme se, co všechno by se dalo zlepšit.

Časově náročné zaměstnání, které Ti neposkytuje moc příležitostí k seznámení. Hodně lidí tím omlouvá svou osamělost. Ti, kteří se tím nenechali zlomit zkusí alespoň Internet, nebo si i tak najdou čas někam vyrazit – přesně jako Ty. Je důležité, že jsi to nevzdal.

Píšeš, že Internetové seznamky Tě moc nepřitahují, ale zároveň závěrem přiznáváš svůj problém s příliš rychlou reakcí, kdy nemáš čas si svoji odpověď promyslet. Internet Ti dává možnost tenhle nedostatek odstranit. Při psaní máš možnost si svoji odpověď důkladně promyslet. Je ovšem pravda, že tenhle způsob seznamování má jiné výhody a nevýhod. Ale to je na samostatný článek. Nicméně, zkus to. Minimálně je to zkušenost a způsob jak trénovat svoje odpovědi, i kdyby z toho nemělo nic být. Při psaní totiž nevidíš řeč jejího těla, ani neslyšíš její hlas, a proto pracuješ s neúplnou informací. Při živém rozhovoru už pak musíš “jenom“ ovládnout své emoce.

Další pozitivní věc – staráš se o svůj vzhled. A hned další – dokážeš je oslovit. Víš kolik lidí má problémy jenom s tím, jak přijít za neznámou ženou a oslovit ji? Ale co ženám říci, abys to svým projevem už jenom vylepšil? Začínáš-li být zoufalý z neúspěchu, je velmi důležité zůstat pozitivní – viz článek Morálka.

Podívejme se na průběh oslovení. Stěžuješ si na nedostatek kreativity. Kreativita je dvousečná zbraň. Zatímco jedno ostří Ti může výrazně pomoci, druhé Tě může zranit – pokud vymyslíš něco, co bude špatně. Projdi si všechny své oslovení žen a rozděl si je na společné prvky. Pak vyber ty, které měly úspěch a používej je v konverzacích. Až jich budeš mít dost, můžeš je kombinovat jako skládačku a nemusíš vymýšlet nic nového. Dokud nebalíš jedny a ty samé, nepoznají to;-)

Selže-li Ti hlas, je to výsledkem nejistoty – nevěříš si, že u ní budeš mít úspěch. A tady musím vyzdvihnout, že to nevzdáváš. Tenhle problém totiž zmizí až časem, až už Tě jejich odmítání nebude trápit. Uvědom si, že u většiny žen neuspěješ – to je normální. Leda by jsi chtěl rádodajky, nebo ty, které už vyloženě balí Tebe.

Pozvání na drink nemůže fungovat vždy. Respektive, jde-li o zlatokopku a dostatečně drahý drink, zabere. Ale takové Tě nezajímají. Uvědom si, že tuhle taktiku nepoužíváš jen ty sám a slečny už to může jednak nudit, a jednak mohou mít pocit, že si je chceš koupit, což se slečnám Správným moc líbit nebude. Z jejího pohledu, ideální navázání prvního kontaktu proběhne naprosto nenuceně a náhodně. Například, sejdete se cestou k baru – máte společný cíl. Že je za tím i něco víc, to nemusí vědět. Nebo, až bude někde stát a v klidu popíjet, objev se vedle ní se svým pitím, pozdrav ji a začni konverzovat. Trapné ticho a čas na rozmyšlenou se dá snadno maskovat popíjením. A až dopijete, můžete zajít k baru pro další pití – a zase už máte společný cíl.

O čem se s ní bavit? Vždy pozitivní, zásadně nic vážného a nikdy, nikdy nekomentuj její vzhled. I kdyby byla nouze nejvyšší, klidně jí řekni, že obdivuješ způsob, jakým drží skleničku, ale nikdy nechval její vzhled. Ona ví, jak vypadá a tímhle už ji nudí všichni ostatní.

Nabízí se možnost bavit se o hrající písničce a vypadá zpočátku i lákavě. Ale obvykle se zvrhne do vážné debaty, posléze i monologu. Bavit se o jejím textu, to je jako rozbor básničky v hodině češtiny. Mnohem lepší je okomentovat její reakci na písničku. I kdyby na ni nereagovala, je to pro ni snadná odpověď a proto s velkou pravděpodobností odpoví – začne se s Tebou bavit. Nebo si vymysli nějaký drb o kapele, třeba z nahrávání alba. Něco, co jí bude naprosto jasné, že to není pravda, ale něco, co bude opravdu vtipné. Ale hlavně něco, co Ti umožní ji zapojit do rozhovoru – aby jsi se jí mohl zeptat a ona chtěla odpovědět. Pak už ten příběh můžeš jenom rozvíjet. Tady budeš muset svoji kreativitu potrápit. Ale to můžeš udělat už v rámci přípravy na akci. Klidně si vymysli několik verzí a pak z nich pro příště vyber jenom to, co mělo žádoucí odezvu.

Až se s Tebou bude bavit a bude v nejlepším, řekni si o číslo a jdi. Pokud se s Tebou opravdu baví, má zájem a je pro Tebe dostupná, dá Ti svoje číslo, abyste mohli zase někdy pokračovat. Pokud ne, alespoň nebudeš ztrácet čas, kde to nemá perspektivu.

Bavit se o zaměstnání a o studiu je riskantní krok. Když je to nebaví, nemusí to být nic uvolňujícího. Může mít problémy s šéfovou, nebo ji čeká těžká písemka. Hobby je už o hodně lepší, ale musíš se nenápadně postarat, aby se o něm sama zmínila. Viz předchozí postup – až se bude bavit řekni: „Jak Tě tak poslouchám, přijde mi, že ráda….“. Nebo, když už tušíš, řekni nějaký názor, se kterým by ráda souhlasila nahlas. Hlavní je to nepřehnat do formy dotazníku.

Poslední zkušenost – je otázka, jestli se opravdu dívaly na vás dva. A je také otázka, zda jen tak neprovokovaly, aby si zlepšily náladu. Některé Tě občas zkusí postaví do situace, kterou nemůžeš vyhrát. Nejlepší je se tím vůbec nevzrušovat. Ale pozor, nedělej z toho výmluvu na vše.

Protože nemám k dispozici záznam z průběhu rozhovoru, kdy Tě odmítla až po chvíli, nemůžu říci, co přesně děláš špatně. Nicméně to vypadá, že v podstatě na to jdeš dobře, ale jdeš na to moc přímo. Nedokážeš svým plánům vychytat všechny mouchy hned na místě a proto by jsi měl věnovat prostor přípravě předem. Když se to opakuje dlouho, říká se tomu zkušenost:-) Ale aby to bylo co platné, je třeba si zachovat chladnou hlavu a nevrhat se hned do reakcí.

Za každou vyhranou bitvou stojí i příprava na boj.

SomeoneCZ

This entry was posted on Sunday, November 25, 2007 at 5:58 PM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Post a Comment